Kraj vybral nového ředitele třinecké nemocnice, má zlepšit ekonomickou situaci

17. březen 2021 05:20

Novým ředitelem Nemocnice Třinec se stane Jiří Veverka. Uspěl mezi deseti uchazeči o vedení tohoto krajského zařízení. Jeho předchůdce, který podle kraje manažersky selhal, radní v lednu odvolali teprve po několika měsících ve funkci. A to za hlasitého protestu části zaměstnanců nemocnice.

Protesty části zaměstnanců, kteří se za bývalého ředitele Martina Sikoru postavili, nepomohly. Podle kraje nemocnici destabilizoval a z výběrového řízení už vybrali nového manažera.

„Pan ředitel Veverka bude mít za úkol zajistit, aby třinecká nemocnice nadále stabilně fungovala a poskytovala pacientům potřebnou péči i možnost testování a očkování proti koronaviru,“ říká mluvčí kraje Nikola Birlenová.

Jiří Veverka nastoupí do funkce 1. dubna. Hlučné protesty v nemocnici už mezitím utichly. „Myslím, že se to částečně uklidnilo, ale zaměstnanci mají spoustu práce s covidem. Rada rozhodla, jak rozhodla, máme nového ředitele a uvidíme, co bude dál,“ říká Dagmar Sikorová z odborů třinecké nemocnice.

Podle krajské zastupitelky za Piráty Zuzany Klusové nebylo odvolání ředitele Martina Sikory dostatečně zdůvodněno, i to, jestli za ním stály i anonymní dopisy. „Nejdříve bylo řečeno, že ano. Potom bylo řečeno, že ne, že to bylo nějaké porušení zákoníku práce, ale nebylo úplně zdůvodněno jaké porušení. Takže my z toho pořád nejsme moudří,“ říká Klusová.

Čtěte také

Nově jmenovaný ředitel Jiří Veverka řekl, že se na práci v třinecké nemocnici těší a chce překonat problémy, které v nemocnici jsou. „Na jedné straně je pravda, že ta nemocnice prožívá určitou krizi důvěry ke kraji a možná i ke svému vedení jako takovému, nicméně je komplexně vybavena, je moderní, lidé jsou tam odborně velmi zdatní,“ dodává nový ředitel.

Podle primátorky Třince Věry Palkovské (nez.) je pozitivní, že Jiří Veverka má zkušenosti s vedením nemocnic, společně s nemocnicí se teď chce město soustředit třeba na provoz očkovacího centra. „Hlavně věřím, že se situace naprosto zklidní, protože nemocnice má významné místo v našem městě,“ říká primátorka.

Třinecká nemocnice má z krajských zařízení nejhorší ekonomické výsledky, i jejich náprava bude úkolem nového ředitele.

Spustit audio

Související