Festival Metronome se opět o rok posune. Čeští zpěváci a divadla ale stále doufají v letní sezonu

S výjimkou krátké pauzy během minulého léta zůstávají už rok zavřená divadla i koncertní sály. Přesto doufají, že v létě už se s příznivci setkají, zatím ale pokyny od vlády nedostaly. „Je pro nás důležité, abychom věděli výhled – kdy a za jakých podmínek budeme moci hrát,“ řekl mluvčí pražského Studia DVA Tomáš Přenosil. Hudební festivaly ale nejsou optimistické. Třeba zástupci Metronome Radiožurnálu prozradili, že se festival opět o rok posune.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert Stinga na festivalu Metronome

Koncert Stinga na festivalu Metronome | Foto: Vojtěch Florian | Zdroj: Brainzone.cz

Hudební festivaly se navzdory koronaviru připravují na letošní sezonu, ale oproti minulému roku jsou v přípravách o dost opatrnější. Třeba organizátoři Colours of Ostrava věří, že v polovině července fanoušky přivítají, ale vzkazují, že ty přípravy jsou „v rozumné a hospodárné míře“.

Jeden zasazený strom za každé zakoupené tričko. Coldplay přicházejí s novým ekologickým projektem

Číst článek

Zároveň ale mají už připravený i plán B, tedy buď přesunutí festivalu do online světa, nebo opět o další rok.

Festival Metronome, který je jedním z prvních v letní sezoně, už oznámil, že pravidelnou akci na pražském výstavišti opět o rok posune.

„Důvody jsou jasné, do června je blízko. My jsme sice optimisté, myslíme si, že možná v květnu nebo v červnu by už mohly probíhat nějaké kulturní akce. Ale takto rozsáhlý festival, jeden z těch největších v Česku, není možné zrealizovat v takto krátkém čase, když není jisté, jestli ta akce bude,“ vysvětlil ředitel festivalu David Gaydečka.

„Minimálně teď můžu slíbit, že chystáme dvě překvapení. V průběhu dubna chystáme jedno velké překvapení, doufám, že ho fanoušci ocení jako odměnu za tu trpělivost,“ podotkl.

Koncert Stinga na festivalu Metronome před čtyřmi lety | Foto: Vojtěch Florian | Zdroj: Brainzone.cz

Čeští zpěváci v popředí

Fanoušci si letos nicméně měli letos naživo poslechnout například Celine Dion, skupinu A-ha nebo RnB zpěváka a trojnásobného držitele Grammy Weekenda. Už teď ale víme, že tyto velké hvězdy do Česka letos nedorazí a odsouvají už odsunuté koncerty až na rok 2022. Již zakoupené vstupenky samozřejmě zůstávají v platnosti.

‚Máte fyzický pocit, že zpívá jen pro vás.‘ Cenu Apollo vyhrála sedmnáctiletá zpěvačka Amelia Siba

Číst článek

Některé koncerty by se letos ale přece jen mohly uskutečnit, podle předsedy Asociace hudebního průmyslu a šéfa agentury Live Nation Roberta Porkerta ale půjde především o české interprety.

„Domácí, tuzemské kapely mají podle mého názoru šanci na podzim pár koncertů v menších sálech odehrát. Ale velcí zahraniční umělci už teď masově přemýšlejí o tom, že přesunou koncerty na rok 2022. To totiž není o jednom koncertu, ale je to celé evropské turné, které se musí poskládat. Pokud v Česku, Itálii, Německu nebude situace stoprocentně dobrá, tak tyhle kapely prostě do Evropy nepřijedou.“

Porkert také doplnil, že fanoušci jsou zatím trpěliví, protože ví, že přesouvání koncertů není chyba kapely nebo interpreta. A vstupenky, které si koupili třeba už před dvěma lety, si tak nechávají a ve většině případů je nevrací.

‚Rádi se přizpůsobíme‘

Kdy a za jakých podmínek by mohli otevřít, zajímá také představitele českých divadel. Když nepočítáme krátkou letní přestávku v minulém roce, tak jsou stále bez diváků. Žádný konkrétní plán ale zatím nemají a neznají.

Cirk la Putyka divadlem roku, Zahradníček nejlepší inscenací. Ceny divadelní kritiky znají své vítěze

Číst článek

Podle mluvčího pražského Studia DVA Tomáše Přenosila nejde divadlo otevřít ze dne na den. „Pro znovunastartování kultury v Česku jsou nejdůležitější informace a plánování. Divadlo ze dne na den neotevřete. Kromě obligátního očkování je pro nás důležité, abychom věděli výhled – kdy a za jakých podmínek budeme moci hrát. Rádi se přizpůsobíme,“ říká.

Kontakt s divákem ale chce Studio DVA udržet, na letní sezonu tak připravuje řadu novinek.

„Léto je něco, k čemu se upínáme. Rádi bychom metropolitní Léto hereckých osobností začali už prvního června a hrát bychom chtěli až do konce srpna. V Praze, kromě tradičního místa na Vyšehradě, otevřeme ještě další dvě scény: jednu na Výstavišti v Holešovicích a také na Libeňském zámečku,“ řekl mluvčí Tomáš Přenosil.

Diváci si ale mohou kulturní zážitky alespoň částečně vynahrazovat už teď, a to v online prostředí. Jsou to většinou divadelní představení, které scény streamují díky nově nakoupeným kamerám. Diváci mají mnohdy možnost se díky internetu podívat také do zákulisí divadel a třeba Národní divadlo spustilo svůj vlastní podcast s herci, ale taky tvůrci inscenací. První scénou, která se do online světa přesně před rokem přesunula, jsou Jatka 78.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme