The Capitals: Nord Stream 2 potřebuje „evropskou perspektivu“, říká německý europoslanec

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

BERLÍN

Nord Stream 2 vyžaduje „evropskou perspektivu“. Německý sociálnědemokratický poslanec Evropského parlamentu Udo Bullmann řekl EURACTIV.com, že plynovod Nord Stream 2 potřebuje získat „evropskou perspektivu“, aby se tak napravily „chyby“ z minulosti. Projekt by se podle něj měl stát součástí evropské energetické strategie.

Zároveň vysvětlil logiku toho, proč Berlín tento kontroverzní plynovod podporuje. Důvody jsou zahraničněpolitické a environmentální. „Jsme vysoce industriální země, ale zároveň se chceme zbavit jaderné energie a uhlí,“ řekl například. Dodal ale, že výstavba plynovodu neznamená, že se nemá rychle rozvíjet udržitelná infrastruktura zaměřená na obnovitelné zdroje a opouštění fosilních paliv.

Jeho komentáře přichází v kritickém období, kdy se vyhrocují vztahy mezi USA a Ruskem. Washington výstavbu plynovodu ostře kritizuje. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Kontrakty Komise pod lupou auditorů. Evropský účetní dvůr (EÚD) prověřuje kontrakty v hodnotě stovek milionů euro, které Evropská komise uzavřela s externími konzultačními společnostmi. Cílem je zjistit, jestli Komise nezaplatila příliš moc, řekl ve čtvrtek mluvčí EÚD serveru EURACTIV.

Jen mezi lety 2016 a 2019 utratila evropská exekutiva podle odhadů 462 milionů euro za konzultace s firmami PwC, EY, KPMG and Deloitte, které jsou známé jako „Velká čtyřka“. (Jorge Valero | EURACTIV.com)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Nový lockdown. Francouzský premiér Jean Castex ode dneška vyhlásil ve čtyřech regionech, včetně hlavního města, přísná omezení kvůli tamnímu významnému nárůstu nových případů nákazy koronavirem. Tvrdý lockdown potrvá zde celkem čtyři týdny. Po tuto dobu bude zavřena většina obchodů a služeb, školy nicméně zůstanou otevřené. (Clara Bauer-Babef | EURACTIV.fr)

LUCEMBURK

Dva noví evropští žalobci. Lucemburský parlament jednomyslně jmenoval dva prokurátory do nového Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Úřad bude mít sídlo v Lucemburku a bude vyšetřovat daňové či dotační podvody napříč EU. Každá země v něm bude mít své zástupce. (Anne Damani | EURACTIV.fr)

DUBLIN

Irové děkují Američanům. Předseda irské vlády Micheal Martin poděkoval Spojeným státům americkým za jejich podporu při řešení post-brexitových otázek. Martin své poděkování věnoval přímo americkému prezidentu Joe Bidenovi, se kterým se telefonicky spojil v Den svatého Patrika. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

STOCKHOLM

Švédsko čelí domácím i vnějším hrozbám. Švédská bezpečnostní policie zveřejnila novou výroční zprávu, ve které varuje před rostoucími hrozbami vnějšího i vnitřního charakteru. Pandemie podle bezpečnostních složek prohloubila rozdíly ve společnosti, a vytvořila tak podhoubí pro vzestup extremistických skupin – od krajně pravicových až po radikalizované islamisty. Mezi vnějšími hrozbami zpráva explicitně jmenuje Rusko a Čínu, které se snaží ohrozit švédskou bezpečnost. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

HELSINKY

Finsko je připraveno na větší roli v řešení krizí. Meziparlamentní výbor doporučil, aby Finsko zvýšilo své zapojení a účast na operacích krizového managementu, a to zejména v Africe. Před dvaceti lety měla země v globálních operacích přibližně 2 000 vojáků, v současnosti však pouze 360. Jednalo by se tak o významný obrat v této oblasti. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ

Fidesz opouští lidoveckou rodinu. Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána nedávno opustila frakci evropských lidovců v europarlamentu. Včera se rozloučila i s Evropskou lidovou stranou, které sdružuje středopravicové strany z celé Evropy. „Fidesz opustil křesťanskou demokracii. Ve skutečnosti ji opustil již před mnoha lety,“ komentoval rozhodnutí strany Fidesz předseda Evropské lidové strany Donald Tusk. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com with Telex)

BRATISLAVA

Odhalení rozsáhlého podvodu s evropskými dotacemi. Enormní poplatky konzultantům, úmyslné nadhodnocování jednotlivých projektů, falešné vyhodnocení finančního zdraví společností těžících z plateb a mnoho dalších korupčních aktivit potvrdil audit provedený společností PwC u Slovenské zemědělské platební agentury (PPA). Korupce se objevila v 60 % případů, které společnost vybrala k posouzení. O výsledcích auditu informoval na tiskové konferenci ministr zemědělství a rozvoje venkova Ján Mičovský. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

AstraZeneca se vrací. Itálie opět začíná očkovat vakcínou AstraZeneca. Rozhodla se tak v návaznosti na včerejší verdikt Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

Pokračování vakcinace oznámily také Německo, Francie, Španělsko, Nizozemsko, Portugalsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko a Bulharsko. (EURACTIV.com, AFP)

AstraZeneca je bezpečná, potvrdila Evropská léková agentura. Šetření ale bude pokračovat

Evropská léková agentura (EMA) dokončila šetření vakcíny od firmy AstraZeneca poté , co se u několika očkovaných osob objevily závažné případy krevních sraženin. Podle EMA je vakcína bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

MADRID

Eutanázie bude brzy legální i ve Španělsku. Španělský parlament ve čtvrtek (18. března) velkou většinou schválil kontroverzní návrh zákona o regulaci eutanazie. Legislativa vstoupí v platnost od června a Španělsko se tak stane sedmou zemí na světě, která zlegalizovala asistované ukončení života. Připojí se k Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Kolumbii, Kanadě a Novému Zélandu. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


BALKÁN

LUBLAŇ / ŘÍM / VÍDEŇ / BUDAPEŠŤ

Slovinsko chce společné hraniční hlídky. Slovinsko jedná s Itálií, Rakouskem a Maďarskem o vytvoření společných hlídek, které by kontrolovaly hranice mezi Chorvatskem a Slovinskem. Informoval o tom ministr vnitra Aleš Hojs. Slovinsko se obává rostoucího migračního tlaku a nedostatečných personálních kapacit. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BUKUREŠŤ

Dnes se rozhodne o pozastavených o vakcínách. Rumunský výbor pro očkování přijme dnes (19. března) rozhodnutí týkající se pozastavení používání vakcín společnosti AstraZeneca. Rumunsko nepřikročilo k přerušení očkováním všemi šaržemi, ale pouze dávkou ABV2856, která byla zakázána několika evropskými zeměmi. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

BĚLEHRAD

Světová banka podpoří srbskou železniční infrastrukturu. Ve čtvrtek (18. března) oznámila světová banka, že na rozvoj železniční infrastruktury v Srbsku vyčlenila 62,5 milionu dolarů. Půjčka je součástí první fáze projektu modernizace železničního sektoru v celkové hodnotě 400 milionů dolarů, která předpokládá celkovou opravu a modernizaci 3,735 kilometrů železnice. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)

SOFIE

Nový lockdown před volbami. V Bulharsku budou od pondělí (22. března) na 10 dní platit přísná protikoronavirová opatření. Včera (18. března) to oznámil ministr zdravotnictví Kostadin Angelov. Další lockdown přichází 20 dní poté, co byla některá opatření zmírněna. Šlo například o otevření restaurací, které budou nyní opět nuceny přerušit činnost. Od pondělí se také uzavřou všechny školy a školky. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Miliardové škody. Škoda za následky prosincového zemětřesení, které zasáhlo střední část Chorvatska, se vyšplhaly na 5,5 miliardy eur. Část nákladu by mohla Chorvatsku proplatit EU ze svého Fondu solidarity. Včera o tom informovala vláda. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Připojení Bosny k NATO se neobejde bez následků, varuje Rusko. Ruská ambasáda varovala Bosnu a Hercegovinu před jejím možným vstupem do Severoatlantické aliance. Moskva by takový krok vnímala jako „nepřátelský čin“, který by vyžadoval reakci ze strany Ruské federace, uvedla ambasáda ve svém oficiálním prohlášení. Rozšíření NATO směrem na východ by podle Moskvy nepřineslo nic dobrého. Ambasáda tak reagovala na řadu nových publikací, které kolují po Bosně a Hercegovině a vyzdvihují přínosy členství v NATO.  (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář