Ligue 1 - preview 30. kola: Lyon chce znovu porazit PSG

19.03.2021, 08:30, aktualizováno 21.03.2021, 08:42
Previews
Kylian Mbappé (© AFP)
Šlágrem nedělního programu Ligue 1 je bezesporu večerní duel druhého Lyonu s třetím Paris Saint-Germain. Ještě předtím hodlá náskok na čele tabulky navýšit Lille, které je favoritem proti Nîmes. Racing Lens chce potvrdit dobré rozpoložení ve Štrasburku, zatímco Montpellier čeká střetnutí s Bordeaux...
Racing Strasbourg - RC Lens  (neděle 13:00)
Domácí bojují o záchranu, hosté zase o účast v evropských pohárech. Nedělní duel na Stade de la Meinau ve Štrasburku slibuje zajímavou podívanou už pro to, že oba celky se nacházejí ve slušné formě. Papírovým favoritem budou hráči RC Lens.

Racing si v tuto chvíli užívá šestibodový náskok na osmnáctý FC Nantes, neznamená to však, že byl měl v sezoně splněno. Naopak. Dá se předpokládat, že boj o záchranu nabere ve francouzské Ligue 1 na obrátkách a proto je nutné dál sbírat body jak jen to bude možné. Strasbourg prožil poměrně zajímavý únor, během kterého prohrál jen zápas s Lyonem. Skvěle nakročil do nového měsíce, když udolal jedinou brankou ambiciózní AS Monako 1:0. Velké překvapení však v dalším kole potvrdit nedokázal a stejným výsledkem podlehl Stade Rennes. V minulém kole nevyhrálo ani RC Lens, které remizovalo v přímém souboji o evropské poháry s FC Metz 2:2. Nováček soutěže ale prodloužil svojí neporazitelnost už na osm zápasů - v pěti z nich remizoval.

RC Lens se netají svým cílem dostat se do pohárové Evropy. Předsezonním cílem byla jednoznačně záchrana, ale teď už má klub jiné priority. Mimochodem RC Lens se může vrátit do evropských pohárů po dlouhých třinácti letech.

Absenci zřejmě hlásí jen jedna strana. Habib Diallo nedohrál zápas minulého kola a jeho start v základní sestavě je nejistý. První vzájemný zápas v "amienském" azylu zvládl lépe Racing. O výhře 1:0 rozhodl právě Habib Diallo.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawashima - Guilbert, Kone, Mitrovic, Caci - Sissoko, Aholou, Bellegarde - Thomasson - Waris, Ajorque
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Bade, Fortes; Doucoure - Clauss, Cahuzac, Fofana, Haidara - Sotoca, Kalimuendo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.35 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Brestois - Angers SCO  (neděle 15:00)
Angers zavítá na relativně nedaleký cíp Bretaňského poloostrova, aby napravilo minulou porážku se St. Étienne. Nepovedený zápas ukončil ligovou sérii tří utkání bodových zisků a zase se trochu utnuly jeho možné ambice dotáhnout se na příčky zajišťující pohárovou Evropu. Brest by přitom také potřeboval konečně zabrat, v Ligue 1 se mu aktuálně nedaří.

Prohrál totiž v uplynulých čtyřech kolech hned třikrát, přičemž naposledy venku nestačil na Marseille. "Musíme se vzchopit. Hráli jsme teď hlavně venku s těžkými soupeři," připomínal domácí stratég Olivier Dall'Oglio. "Náš tým nemá tolik zkušeností. Někdy vypadáme hodně naivně, třeba jako před týdnem. Nepřijímáme preventivní opatření, nepřemýšlíme," podotkl.

K dispozici domácím nebude Christophe Hérelle, který má poraněné koleno, neočekává se pořád ani nástup Denyse Baina, jemuž se nevede dostat se do hry po vážném zranění. Na dobré cestě je však návrat Francka Honorata, který se již zapojil do tréninku, jistý otazník visí také nad startem Juliena Faussuriera, jenž rovněž neabsolvoval stoprocentně celou přípravu.

Nicméně byť se zdálo, že v pořádku by měl být SB29 pravý bek Ronaël Pierre Gabriel, na soupisce pro tohle střetnutí se ve finále neobjevil, protože nedal do kupy své poraněné lýtko. Problémy se zády má jinak i náhradní brankář Mouez Hassen, takže ani on nakonec nebyl nominovaný. Na lavičce se jako dvojka s největší pravděpodobností usadí Sébastien Cibois.

Hosté mají větší potíže s absencemi. Až na měsíc je nově mimo hru Mohamed-Ali Cho, do konce sezóny marodí Enzo Ebosse, na návrat je ještě příliš brzy u Rachida Aliouiho. Nejistý je start u Loïse Dionyho, který proti St. Étienne utrpěl šrám neznámého charakteru, a Farida El Melaliho. Ve finále v sestavě nebudou figurovat neuzdravení Jimmy Cabot a Sada Thioub.

Les Scoïstes si na Brest v roce 2020 hned dvakrát vyšlápli, v únoru i září ho skolili těsně o jednu branku. "Narazíme na soka, který by se taktéž chtěl nějak posunout vpřed," dodával Dall'Oglio na adresu výběru trenéra Stéphaneho Moulina. "Můžeme mít na trávníku méně prostoru. Sice Angers trápí zranění, momentálně není tak konzistentní, ale zatím je lepší než my."
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Chardonnet, Brassier, Perraud - Charbonnier, Jean Lucas, Lasne, Faivre - Le Douaron, Mounié
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Bamba, Traoré, Thomas, Manceau - Amadou, Mangani - Coulibaly, Fulgini, Boufal - Bahoken
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.19 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Stade Reims  (neděle 15:00)
Může uběhnout jen několik dalších týdnů a Dijon se bude muset nadobro smířit se sestupem do Ligue 2. V novém roce má doslova strašidelnou formu, nejprve sice zkraje ledna uhrál tři ligové remízy v řadě, pak ale zaznamenal celkem devět porážek a vypadl rovněž z Coupe de France. Vážně stěží se bude hledat jakákoli náprava, na jeho půdu teď zavítá urputná Remeš.

Dvanáct bodů činilo manko burgundského klubu aspoň na barážové osmnácté místo. Taková ztráta se zkrátka devět kol před koncem nemůže stáhnout jen mávnutím kouzelného proutku. Musí jednoduše počítat i s výsledkovou apokalypsou ostatních celků, které jsou též namočeni napřímo do nepříjemných starostí se záchranou, a to hlavně u Nimes, Nantes nebo Lorientu.

Les hiboux jsou zároveň blízko od neslavného rekordu Troyes z roku 2016. To tehdy během jedné sezóny nevyhrálo v rámci francouzské nejvyšší soutěže hned šestnáct domácích zápasů po sobě. Dijon také letos ještě na vlastní půdě ani jednou nebodoval naplno, je tomu nyní už dohromady patnáctkrát. Přitom v minulosti patřil Stade Gaston Gérard k těžko dobyvatelným.

Alespoň dobrou zprávou pro domácí je návrat Jonathana Panza a doteď nepříliš využívaného mladíka Wilittyho Younoussy, chybět každopádně budou Éric Ebimbe i Pape Cheikh. "Pořád říkám, že v současné chvíli na úroveň Ligue 1 nemáme. Tohohle faktu si musíme být všichni vědomi. Musíme ukázat, že máme nějakou důstojnost," burcoval domácí kouč David Linarés.

Remeš je naopak v dobré pohodě, již delší dobu figuruje na pozicích kolem středu tabulky, nepadla už pětkrát v řadě, přičemž naposledy nebyla daleko od senzačního prvenství nad vysoce favorizovaným Lyonem. "Hráčům jsem dostatečně zdůraznil, že ačkoli hrajeme proti poslednímu týmu, nebudou v žádném případě polevovat," říkal hostující trenér David Guion.

Pokud situaci ještě nějakým způsobem nezkomplikuje testování na onemocnění COVID-19, budou mít hosté k dispozici kompletní kádr, protože po karetním trestu se vrací poslední díl skládačky Moreto Cassamá. "Chceme v Dijonu ukázat, že se stále zlepšujeme. Nechceme přehlížet kvality soupeře. Připomeňme Nantes, které vyhrálo nedávno v Paříži," mínil Guion.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Racioppi - Coulibaly, Écuélé Manga, Panzo - Boey, Ndong, Lautoa, Celina, Ngonda - Konaté, Mama Baldé
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Chavalerin, Moreto Cassamá, Berisha - Mbuku, Dia, Cafaro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.57 - 3.36 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
Fotbalisté Montpellieru natáhli svojí sérii neporazitelnosti na sedm zápasů a ještě živí naději na účast v evropských pohárech pro příští rok. V tomto směru bude utkání proti Girondins Bordeaux velkou výzvou, protože v případě vítězství se HSC přiblíží páté Marseille.

HSC Montpellier si drží svůj standard a ze zadních pozic se nenápadně přibližuje pohárovým příčkám. Sedm zápasů bez porážky mu dává solidní výchozí pozici. Svěřenci trenéra Der Zakariana naposledy prohráli koncem ledna s RC Lens, ale od té doby přemožitele nenašli.

Aby to nebylo ze strany domácích jen růžové, tak tři remízy v řadě nejsou nijak úžasným počinem. Plichty s Remeší, Lorientem nebo Nimes Olympique lze považovat spíše za ztrátu. Přeci jenom jsou to celky, které v tabulce na Montpellier výrazně ztrácí.

Bordeaux stále nemůže najít optimální rytmus a když už to vypadalo, že v lednu konečně zaútočí na pozice v první polovině tabulky, přišla série negativních výsledků a další pád. Teprve minulý týden Les Girondins přerušili sedmizápasovou sérii bez výhry, když zvítězili na půdě Dijonu 3:1. Bordeaux je v tabulce jedenácté a na svého nedělního soupeře ztrácí už pět bodů. Jakkoliv do konce Ligue 1 zbývá ještě spousta kol, na Evropu to v příští sezoně nevypadá.

Montpellier je pro Bordeaux v posledních letech neoblíbeným soupeřem. První zápas na Matmut Atlantique vyzněl lépe pro HSC (2:0). Bordeaux vyhrálo na Stade de la Mosson v roce 2016, tedy před více než pěti lety.

Michel Der Zakarian má k dispozici kompletní kádr a to by měla být jedna z velkých výhod domácích. Ani v Bordeaux není situace dramatická. Určitě bude chybět dvojice Samuel Kalu - Otavio, zatímco dobrou zprávou je návrat obránce Laurenta Koscielnyho.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Sambia, Hilton, Congre, Ristić - Ferri; Mavididi, Mollet, Savanier, Laborde - Delort
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Baysse, Koscielny, Benito - Adli, Basic - Oudin, De Preville, Zerkane - Hwang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.51 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - FC Lorient  (neděle 15:00)
Bretaňské derby bude mít v tomto případě vážně o náboj postaráno. Nováček Ligue 1 z Lorientu zavítá na půdu svého souseda z tabulky Nantes, a kdo v tomto střetnutí vyhraje, může se před reprezentační přestávkou těšit z usazení se na pozicích mimo sestupové pásmo. Tahle bitva může být pro oba celky důležitým aspektem pro správný odraz do zbytku sezóny.

Jestliže u Les Merlus se před startem tohoto ročníku záchranářské boje vlastně očekávaly, u "Kanárků" úplně ne. Je však vidět, že když přišel do kabiny nový trenér Antoine Kombouaré za neúspěšného Raymonda Domenecha, přinesl s sebou čerstvý vítr. Pod jeho velením Nantes padlo z pěti případů jen jednou, přičemž naposledy si připsalo pořádně cenný skalp v Paříži.

S takovým výsledkem celá Francie bezpochyby nepočítala. Samozřejmě k nevoli Lorientu, který však mimochodem PSG skolil také, a to na konci ledna. "V Parku princů se opravdu nevyhrává často," vysekl Kombouarému poklonu hostující kouč Christophe Pélissier. "Náš soupeř má určitě charakter na to, aby takové rezultáty získával. Stejně jako svou sílu," dodal.

Nic se nemění na faktu, že Lorientu zůstávají mimo hru již dlouhodobě Tiago Ilori, Thomas Fontaine a Matthieu Saunier. Připravený pořád nebude ani zraněný Jérémy Morel a Stéphane Diarra, přičemž vykartovaný je i nadále Paul Nardi. Ovšem parádní zprávou jsou návraty Jonathana Delaplaceho i Thomase Monconduita. Zpět je po suspendaci též Fabien Lemoine.

Je však otázkou, zda někdo z uzdravené dvojice nakonec zasáhne do hry kvůli možné absenci potřebné zápasové kondice. "Musíme sbírat body ve všech utkáních, takové je naše krédo," povídal Pélissier, jemuž mimo jiné nově přibyl na marodku Vincent Le Goff. "Potřebujeme začít být efektivní. Proti Montpellieru i Nice jsme si šance tvořili, ale neproměňovali je."

Na straně Nantes se nic nemění, co se absencí týče. Chybět budou pořád Sébastien Corchia i Fábio, jisté pochybnosti vyvstávají nad startem brankářské jedničky Albana Lafonta, přece by se však měl objevit v základní sestavě. Je pak nejisté, zda budou k duelu nominováni Dennis Appiah a Roli Pereira de Sa, kteří jsou už fit, avšak v Paříži se na soupisce stejně neobjevili.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Castelletto, Andrei Girotto, Pallois - Coco, Touré, Chirivella, Blas, Traoré - Muani, Simon
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Dreyer - Hergault, Chalobah, Laporte, Gravillon, Etienne - Laurienté, Lemoine, Abergel, Wissa - Moffi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.18 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Nîmes Olympique  (neděle 17:05)
Evropská liga ani Coupe de France se už Lille jednoduše netýkají. Ve středu nestačilo v rámci Francouzského poháru venku na PSG, a soustředit se tak můžou Dogy pouze na zisk ligového titulu. Aktuálně mají v tabulce tříbodový náskok na své konkurenty, a pakliže s Nimes uhrají aspoň remízu, která by se každopádně rovnala zbytečné ztrátě, o průběžné vedení nepřijdou.

Před reprezentační přestávkou domácí určitě samotné čelo hodlají udržet i kvůli tomu, že se na nedělní večer se chystá šlágr Lyonu a PSG, tedy dvou družstev usilující rovněž o prvenství v Ligue 1. Ba naopak si potřebují odstup od nich ještě více pojistit a k takové skutečnosti může dojít jen v případě očekávaného vítězství. Jeho protivník je na opačném pólu tabulky.

Pochopitelně že tak mužstvo kouče Christopheho Galtiera bude plnit roli favorita, navíc ho po konci mezinárodní pauzy čeká důležitý mač v Paříži, před nímž by rozhodně nebylo záhodno zaváhat v nynějším případě. "Uvidíme, jak na tom my a PSG budeme, až na sebe narazíme za dva týdny. Teď ovšem myslíme jen na důležitý mač s Nimes," ubezpečoval domácí lodivod.

Těšit může LOSC fakt, že již delší dobu nemá výraznější potíže s absencemi. Fit by měl být Renato Sanches, který pohárový duel v hlavní francouzské metropoli vynechal kvůli zranění nohy, na marodku jinak nově přibyl akorát Jérémy Pied, jenž má podvrtnutý kotník. "Víme, že Nimes usiluje o záchranu. Je potřeba být efektivní v útoku a nechybovat," říkal Galtier.

Ten nemohl být spokojený po minulé třígólové porážce s PSG. "Nedrželi jsme nastavený plán, nepůsobili jsme jako v pohárovém utkání. Tahle lekce nám poslouží do budoucna," čertil se trenér Lille. "My si přejeme, aby PSG postoupilo v Lize mistrů dál, fandím totiž francouzskému fotbalu. Pokud bude mít klíčové hráče zdravé, může proti Bayernu uspět."

Hosté v únoru zvládli tří důležitá klání v řadě a vydolovali plný počet bodů, v uplynulých třech kolech ale získali jen dva body, včetně toho v derby s Montpellierem. Pascal Plancque, šéf lavičky Krokodýlů, se pořád musí potýkat s početnými absencemi, které mu stěžují práci na maximum. I tak se jeho celku docela slušně daří a rve se se svou situací více než statečně.

Anthony Briancon, Pablo Martinez, Karim Aribi, Clément Depres, Sidy Sarr a Florian Miguel zřejmě i nadále zůstanou mimo hru, do kupy se již ovšem evidentně stačili dát Lucas Déaux i Lucas Días, přičemž se chystá návrat Lucase Buadese, jehož start prý není vyloučený. Po suspendaci každopádně již bude k dispozici Birger Meling, jenž by měl nastoupit od začátku.

Nicméně když už si Plancque myslel, že může nadobro zkompletovat své plány na souboj na dalekém severu Francie, zastihla jeho mužstvo další rána. Andrés Cubas si totiž pochroumal svůj stehenní sval a je více než pravděpodobné, že ani on se nakonec v akci neobjeví. Jeho post defenzivního záložníka by tak mohl zaujmout například připravený Mattéo Ahlinvi.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Ikoné, André, Renato Sanches, Bamba - David, Yilmaz
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Alakouch, Guessoum, Landre, Meling - Ahlinvi - Benrahou, Deaux, Ripart, Ferhat - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.55 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Když se oba kluby střetly naposledy, odnesla si z velmi nepovedeného zápasu v samém závěru nepříjemné zranění pařížská star Neymar. A protože je pro toto střetnutí již způsobilý hrát, neboť překonal své další zdravotní neduhy, způsobené v půlce února, velmi rád by se tak zrovna proti Lyonu prezentoval povedeným způsobem. PSG čeká znovu náročná zkouška.

Tu předchozí absolvovalo tuto středu v rámci osmifinále Coupe de France a vedlo si možná až nečekaně dobře. Lille, které je aktuálním lídrem Ligue 1, skolilo doma hned o tři branky. Po utkání s Lyonem a následné reprezentační přestávce čekají hosty každopádně neméně složitá klání rychle po sobě. V lize vyzve opět Lille a na řadu přijdou očekávané mače s Bayernem Mnichov v Champions League.

Uspět v Lize mistrů je pořád pro pařížského giganta největší prioritou. Automaticky se bere v potaz, že ovládne i domácí dění, jenže letos mu urputně vzdorují v podstatě tři celky. Kromě Lille a Monaca rovněž také nynější soupeř, který navíc bude v plné síle. Domácí stratég Rudi Garcia, podobně jako už před týdnem, nehlásil na tiskové konferenci žádné nové absence.

Nutno však říci, že návratem Neymara, u něhož se očekává po delší pauze nástup na hřiště až v průběhu utkání z lavičky, pozitivní zprávy pro PSG nekončí. Už v pohárovém duelu proti Lille mohl do hry zasáhnout Moise Kean, který překonal své potíže s virem COVID-19, fit jsou taktéž Ander Herrera a Alessandro Florenzi, kteří také stačili zahnat svoje lehčí šrámy.

Ty naopak stále trápí Pabla Sarabiu, jehož zotavení se čeká až za dva týdny, a čerstvě i Thila Kehrera, který tak proti OL rovněž na hrací plochu nevyrukuje. Nově přibyl na marodku také jeden z klíčových ofenzivních prvků Mauro Icardi, který by se nicméně měl v akci objevit hned zkraje dubna, a náhradní brankář Alexandre Letellier. Mimo hru zůstává i Juan Bernat.

Pařížský lodivod Mauricio Pochettino neupřesnil, jestli Neymara posadí zprvu na střídačku, dá se ale tento krok očekávat. "Jsme velmi potěšeni, že je k dispozici. On je klíčovým hráčem pro celý tým," říkal. "Čeká nás velmi důležitý zápas. Nevím, jestli o něm mám mluvit jako o pohárovém finále, je ovšem zásadní pro čelo tabulky. Možná může být i tím rozhodujícím."

Před týdnem PSG nečekaně padlo doma s Nantes, nutno však podotknout, že průběh duelu mohly ovlivnit nefotbalové záležitosti, neboť v neděli večer přepadli zloději domovy Ángela Di Maríi a Marquinhose, a prvně jmenovaný byl díky této skutečnosti dokonce cíleně stažen z placu. Oba jsou však údajně po psychické stránce v pohodě a tyhle obtíže zahnali do autu.

Les Parisiens se mimochodem v pátek dozvěděli soupeře pro čtvrtfinále milionářské soutěže. Mnichovský výběr patří určitě k těm největším aspirantům na prvenství. "My jsme byli šťastní," povídal pařížský záložník Marco Verratti. "Čekají nás dva velké zápasy, ty jako profíci chceme hrát. Jsme jedním z top týmů, chybí nám jen kousek, abychom byli úplně top."

Les Gones by měli vyrukovat v očekávaném a osvědčeném systému 4-3-3 bez výraznějších změn v sestavě. Podobně jako PSG se ani jim minulé kolo nevydařilo a honili v Remeši aspoň bod na poslední chvíli. "Byť náš soupeř prohrál v Ligue 1 už sedmkrát, skutečnost, že se mu tak daří v Lize mistrů, z něho dělá velmi nebezpečné mužstvo. Nesmíme se bát," říkal Garcia.

Pokud jeho tým předvede stejně kompaktní vystoupení jako těsně před vánočními svátky v Parku princů, úspěch může být zaručen. "Uděláme všechno pro to, abychom byli po celou dobu utkání především vyrovnaní. Je potřeba vyrukovat sebevědomě a ničeho na trávníku nelitovat. Myslím si, že v tu chvíli pak získáme svou odměnu," pokračoval domácí lodivod.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Cornet - Caqueret, Thiago Mendes, Lucas Paquetá - Kadewere, Depay, Toko Ekambi
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Diallo - Ander Herrera, Paredes - Di María, Verratti, Mbappé - Kean
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.97 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Metz - Stade Rennes  (sobota 13:00)
FC Mety mohou udělat další krůček na cestě za postupem do pohárové Evropy a v sobotu svedou přímý duel o lepší výchozí pozici se Stade Rennes. Jen o bod jsou na tom lépe domácí, přičemž na pátou příčku ztrácejí jen tři body.

Mety se ve francouzské nejvyšší soutěži stále drží vysoko a mohou pomýšlet na účast v evropských pohárech pro příští rok. Krom toho stále bojují na vícero frontách, po drtivé výhře ve Valenciennes 4:0 postoupily do osmifinále Coupe de France. V Ligue 1 daly zapomenout na těsnou domácí porážku od Angers a na půdě RC Lens braly remízu 2:2. Pro Mety to byl rovněž přímý duel v boji o vysněný cíl.

Les Grenats budou v sobotu hájit sedmou příčku v souboji se Stade Rennes, které si letos zahrálo Ligu mistrů. V nejprestižnější klubové soutěži sice díru do světa neudělalo, ale načerpalo důležité zkušenosti. To vše stihlo ještě pod vedením trenéra Juliena Stéphana, který však kvůli následujícím nevyhovujícím výsledkům rezignoval. Nástupcem se stal Bruno Génésio, který o minulém víkendu s týmem poprvé vyhrál. Stade Rennes porazilo v Roazhon Parku Strasbourg 1:0, trefil se Benjamin Bourigeaud.

Rennes má stále šanci proniknout do pohárové Evropy a z tohoto hlediska se jeví zápas na Saint-Symphorien jako klíčový. První vzájemné střetnutí skončilo v prosinci loňského roku výhrou Stade Rennes 1:0.

Metám se po suspenzaci vrací Kouyate a Centonze, zatímco Tchimbembe si kvůli zranění do konce sezony nezahraje. Hosté v tomto směru nemají problémy a v Metách mohou vyrukovat s nejsilnějším kádrem.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Caillard - Bronn, Boye, Kouyate - Fofana - Centonze, Maiga, Sarr, Delaine - Vagner, Boulaya
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traore, Da Silva, Aguerd, Truffert - Nzonzi, Camavinga, Bourigeaud - Doku, Guirassy, Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.86 - 3.15 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Olympique Marseille  (sobota 17:00)
Marseille se začíná pod koučem Jorgem Sampaolim opravdu dařit. Od svého nástupu zapsali Les Phocéens dvě vítězství, skolili totiž Rennes i Brest, teď je přitom čeká neméně složitá zkouška v jihofrancouzské bitvě proti Nice. V té se jim mimochodem v blízké minulosti slušně vedlo, svého lokálního rivala od roku 2017 už v sedmi případech za sebou porazili.

Rozdíl mezi oběma týmy byl po devětadvaceti odehraných kolech devítibodový. Oba celky měly před touto sezónou ambice na opětovný zisk pozic zajišťující pohárovou Evropu pro následující ročník, jenomže jejich plány mají prakticky po celou dobu trhliny. Domácí přitom musejí opravdu pořádně zabrat a strojově vítězit, aby na nich na samém konci mohli stanout.

Svěřenci trenéra Adriana Ursey mají aktuálně velmi slušnou formu, a ačkoli se nyní zdá, že k předním místům mají daleko, pokud by v nastoleném trendu pokračovali, matematicky není nemožné na kýžené mety dosáhnout. "Snažím se myslet pozitivně. Už jsme třikrát nepadli," těšilo lodivoda OGC, jehož tým v uplynulých třech zápasech urval dohromady sedm bodů.

Kromě Danteho a Jeffa Reineho-Adélaïdeho, jež jsou zranění na delší dobu, a návrat Hichama Boudaouiho se očekává až v jeho posledních týdnech, nově nebude k dispozici Urseaovi na koronavirus pozitivně testovaný William Saliba. V nominaci každopádně nechybějí již zcela uzdravení Rony Lopes a Youcef Atal, zpět je i Jean-Clair Todibo, jenž se vrací po suspendaci.

Pravděpodobně se ještě odloží nástup Danila Barbosy, který se na hřišti objevil naposledy v prosinci loňského roku. "Naše hra na úrovni kolektivního výkonu není ideální," povídal šéf lavičky OGC. "Když nastupujete každý týden v jiném složení, vytrácejí se automatismy. My přitom potřebujeme mít konstantnější výsledky, takže musíme působit hlavně kompaktně."

Olympique se dokázal vyhoupnout na průběžnou pátou příčku, jeho prvotním cílem bude jí za každou cenu udržet, aby mohl postoupit alespoň do čerstvě vytvořené Evropské konferenční ligy. Do sestavy nemůže být zařazen Boubacar Kamara, jehož postihl karetní trest, zdravotně v pořádku nejsou i nadále Jordan Amavi a Valentin Rongier, kteří též na soupisce nefigurují.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Daniliuc, Todibo, H. Kamara - Maolida, Schneiderlin, Lees Melou, Claude Maurice - Gouiri - Dolberg
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Álvaro González, Balerdi, Čaleta-Car - Gueye - Pol Lirola, Payet, Khaoui, Nagatomo - Thauvin, Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.39 - 3.36 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - AS Monaco  (pátek 21:00)
Byť do konce letošního ročníku Ligue 1 zbývá ještě devět kol, monacký kouč Niko Kovač mluvil již hodně skepticky, co se možného přímého zapojení do boje o ligový titul týče. Jeho tým totiž v uplynulých dvou kolech vydoloval jen jeden bod, přesto matematicky pořád není situace vůbec ztracená. Napravit své dva nezdary je každopádně potřeba na půdě St. Étienne.

Sedm bodů, taková je aktuální ztráta knížecího celku na první místo. Jeden z klíčových duelů sehrál o minulém víkendu proti Lille, které právě po devětadvaceti kolech drželo vedoucí příčku, uhrál nicméně jen bezgólovou plichtu. "Když chcete triumfovat, nesmíte jednoduše a hloupě ztrácet body. Ten, kdo dokáže nezaváhat, bude na konci mistrem," vzkazoval Kovač.

Možná že je na sebe a na své svěřence příliš přísný. Vždyť v novém roce vykazovalo Monaco zřejmě nejlepší formu z celého ligového pelotonu. Je ovšem pravda, že krátkodobá série bez výhry může výt v otázce prvenství ta klíčová. "Od začátku ročníku jsme upustili příliš mnoho korálků. Vážně si myslím, že šampiónem bude někdo z aktuální top trojky," dodával Kovač.

Těžko říci, zda svá slova myslí na sto procent upřímně, nebo zda se spíše nějakým způsobem nesnaží své mužstvo vyburcovat k ještě famóznější šňůře rezultátů. Problém v jejím utvoření by neměly představovat nějaké početné absence, po suspendaci může hrát Krépin Diatta, i nadále zdravotní neduhy trápí jen Gelsona Martinse, Willema Geubbelse a Pietra Pellegriho.

St. Étienne se nachází na šestnácté pozici průběžného pořadí a řeší pořád potíže se záchranou. V tuhle chvíli má docela slušný náskok na sestupové pásmo, výrazně si napravilo náladu po předchozím skalpu Angers. A kouč Claude Puel věří, že Les Verts opět urvou cenný výsledek, protože nastoupí proti jednomu z francouzských gigantů. Na ně se jim totiž paradoxně daří.

Remíza s Lille a PSG či výhra v Marseille, takovými výkony se už domácí letos prezentovali. "Leží na nás v těchto zápasech menší tlak. Je zajímavé, že jsme v nich vždy dokázali zvýšit úroveň naší hry," uvedl Puel, jenž bude postrádat Yvanna Macona a Romaina Hamoumu, již by ale mohl využít Yvana Neyoua Noupu, Lucase Gournu-Douatha i Harolda Moukoudiho.

Všichni tři by měli být v pořádku, jejich start je však i tak nejistý. Naplno k dispozici ovšem bude Mathieu Debuchy, jenž se navrátí do akce po disciplinárním trestu. "Nemůžeme říci, že do St. Étienne si jedeme pro jasné vítězství," varoval Kovač. "Umí být konkurenceschopný proti velkým klubům. Soupeř má sice úplně jiné cíle, i s takovými se ale musíme umět měřit."
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Debuchy, Moukoudi, Cissé, Trauco - Nordin, Camara, Neyou Noupa, Bouanga - Khazri, Modeste
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Disasi, Maripán, Badiashile - Aguilar, Fofana, Tchouaméni, Caio Henrique - Diop, Volland - Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.34 - 3.48 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC29189249:1763
2.Paris Saint-Germain29193763:1960
3.Olympique Lyon29179357:2660
4.AS Monaco29175756:3856
5.Olympique Marseille29129838:3345
6.RC Lens29129844:4145
7.FC Metz29119935:2942
8.Stade Rennes291181034:3241
9.Montpellier HSC291181045:4841
10.Angers SCO291161233:4339
11.Girondins Bordeaux291061331:3536
12.OGC Nice291061336:4136
13.Stade Reims298111035:3635
14.Stade Brestois291041543:5334
15.Racing Strasbourg29961436:4233
16.AS Saint-Étienne29891230:4233
17.FC Lorient29771535:5328
18.FC Nantes295121230:4527
19.Nîmes Olympique29751728:5526
20.Dijon FCO29291820:5015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele