The Capitals: Napětí mezi Bulharskem a Severní Makedonií roste. Tentokrát kvůli soutěži Eurovize

© Oficiální plakát Vasila Garvanlieva

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

SOFIE | SKOPJE

Za dalším napětím mezi Sofií a Skopje stojí soutěž Eurovize. Evropská pěvecká soutěž Eurovize způsobila eskalaci napětí mezi Bulharskem a Severní Makedonií. Sofie je v šoku z negativní kampaně, která probíhá v Severní Makedonii vůči Vasilu Garvanlievovi, který má zemi reprezentovat v letošním ročníku Eurovize. Garvanliev se poté, co veřejně přiznal svůj bulharský původ i občanství, stal terčem nenávistných komentářů a hrozí mu dokonce, že jeho účasti v Eurovizi zabrání komise složená ze zástupců veřejnoprávního rádia a televize MRTV. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


NOVINKY Z BRUSELU

Digitální daň je opět na scéně. Místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová chce v červnu přijít s návrhem tzv. digitální daně. Dosavadní snahy EU o zdanění digitálních služeb padly kvůli odporu Irska, které v současné době těží ze svých výhodných národních podmínek.

Komise se odhodlala předložit návrh poté, co se jí dostalo podpory od nové americké administrativy. Přestože EU stále doufá, že se podaří uvalit digitální daň globálně na úrovni OECD, na ostatní partnery již nechce čekat. Daň by podle Vestagerové měla začít fungovat v roce 2023.

Neochota dohodnout se na mezinárodní úrovni již vedla několik členských států k jednostranným rozhodnutím – svou daň zavedla například Francie. EU navíc doufá, že jí výnosy z digitální daně pomohou pokrýt společnou půjčku ve výši 750 miliard eur. (EURACTIV.cz, EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Varování před Nord Streamem. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý varoval před dostavbou rusko-německého plynovodu Nord Stream 2. Podle Blinkena může stavba ohrozit bezpečnostní zájmy EU a zhoršit postavení Ukrajiny. (EURACTIV.com)

VÍDEŇ

Východ země se potýká s další vlnou covid-19. Východní spolkové země – Burgenland, Vídeň a Dolní Rakousko – čelí nárůstu případů covid-19, jejich představitelé se proto včera setkali, aby projednali zpřísnění restriktivních opatření. Výsledek jednání oznámí dnes. (Philipp Grüll, EURACTIV.de)

LUCEMBURK

Lucembursko využije fond obnovy k digitalizaci. Lucembursko chce použít peníze z Evropské unie na modernizaci svého zdravotnického sektoru a rekvalifikaci pracovníků, kteří by měli získat více IT dovedností. Investice by měly Lucemburku pomoci zotavit se z negativních ekonomických dopadů pandemie. Velkovévodství by mělo v příštích třech letech získat z plánu na podporu oživení Evropy přibližně 93,53 milionu eur. (Anne Damani | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Johnson přiznal chyby v krizovém řízení pandemie. Britský premiér Boris Johnson připustil, že boj s pandemií se neobešel bez chyb. Tou největší byl podle něj nesprávný odhad potenciálu bezpříznakového přenosu nákazy, který ovlivnil tvorbu opatření v prvních dnech pandemie. Uvedl to na včerejší tiskové konferenci. Británie si právě tento týden připomněla rok od zavedení prvního lockdownu. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Irsko má nový klimatický zákon. Kabinet schválil ambiciózní klimatický zákon, jehož cílem je učinit z Irska zemi s nulovými emisemi skleníkových plynů do roku 2050. Emise by podle zákona měly do 10 let klesnout o 51 %. „Žádná země si zatím nestanovila tak ambiciózní cíl, aby počítal s poklesem na čistou nulu během tří dekád. Je to velká výzva, ale zároveň příležitost ukázat, že můžeme být lídry,“ uvedl ministr pro klima a předseda Strany zelených Eamon Ryan. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

STOCKHOLM | LISABON

Napravení daňové „kličky“. Švédská koaliční vláda Sociálních demokratů a Zelených chce zrušit dohodu, která díky právní kličce umožňuje švédským důchodcům uplatnit daňové úlevy jak ve Švédsku, tak v Portugalsku. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Právo a spravedlnost uvažuje o své pozici v Evropském parlamentu. V úterý se poslanci Evropského parlamentu za stranu Právo a spravedlnost (PiS) setkali s předsedou Jarosławem Kaczyńskim. Předmětem diskuse byla aktuální situace v Evropském parlamentu související s rozhodnutím maďarské vládní strany Fidesz vystoupit z Evropské lidové strany. Zda bude PiS Fidesz následovat, rozhodne politický výbor strany. Není zatím nicméně známo, kdy se schůze výborů uskuteční. (Monika Mojak) | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Na maďarskou europoslankyni dopadnou čínské sankce. Na čínském sankčním seznamu se objevila kromě jiných evropských poslanců také maďarská opoziční europoslankyně Katalin Csehová. Csehová je na to „pyšná“, čínská odveta za sankce, které Unie uvalila na několik čínských představitelů kvůli zacházení s ujgurskou menšinou ji však překvapila. Pro server Telex uvedla, že čínský krok může výrazně zkomplikovat schválení investiční dohody mezi EU a Čínou. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com with Telex)

BRATISLAVA

Odstupte, vyzvala Čaputová Matoviče. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče (Ol‘aNO) k rezignaci. Bez jeho odchodu totiž nemůže začít přestavba vlády pod novým vedením. (Marián Koreň | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

Konec podpůrných opatření se blíží. Opatření na podporu italské ekonomiky budou ke konci roku 2021 postupně končit, uvedl v úterý italský ministr hospodářství Daniele Franco během online debaty pořádané agenturou Bloomberg. „Minulý týden jsme spustili podpůrná opatření ve výši 1,5 procentního bodu HDP a v příštích týdnech budeme pokračovat tímto směrem,“ řekl Franco s tím, že očekává, „že tato podpora do konce roku postupně skončí.“ (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Bývalý šéf MMF Rato čelí ve Španělsku novým obviněním. Španělští prokurátoři v úterý uvedli, že proti bývalému řediteli Mezinárodního měnového fondu Rodrigu Ratovi bude zahájeno nové řízení. Prokuratura ve svém prohlášení nastínila celkem 11 obvinění, a to včetně daňových podvodů, korupce a padělání dokumentů. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

LISABON

Prezident kritizuje průběh očkování v EU. Portugalský prezident uvedl, že evropský proces očkování proti covid-19 „neprobíhá dobře“ a že by EU neměla „být sumou sobeckých zájmů jednotlivých zemí“. „Pokud jde o dodávky vakcín, neprobíhá to dobře. Nebyly k dispozici výrobní a dodací kapacity, které by odpovídaly tomu, co bylo sjednáno,“ uvedl Marcelo Rebelo de Sousa. (Lusa.pt)

ATÉNY

Řecká ekonomika letos poroste. Rozpočtový odbor řeckého parlamentu odhaduje, že národní ekonomika letos zaznamená růst o 2,7 %. Analýza podle vedoucího odboru reflektuje vývoj pandemie, restriktivní opatření i přijatá fiskální opatření. (Alexandros Fotiadis, EURACTIV.gr)


BALKÁN

BUKUREŠŤ

Pětitýdenní jarní prázdniny. Rumunský ministr školství Sorin Cimpeanu navrhl prodloužení jarních prázdnin na pět týdnů. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Slovinci chtějí přístup ke svému majetku v Chorvatsku. Slovinští občané, kteří v Chorvatsku vlastní majetek a lodě, založili iniciativu a vyzývají slovinskou a chorvatskou vládu, aby jim během pandemie umožnily volný přístup k jejich majetku.

Sonja Lap Carová a Jure Maček z iniciativy uvedli, že už je to jeden rok, co jim úřady přístup k majetku a lodím zamítly. Mohli se k nim dostat pouze mezi 15. květnem a 24. srpnem loňského roku. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář