Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Mějte dobré nitro. Loono v nové kampani radí, jak pečovat o duševní zdraví

Ilustrační foto: Pexels

Veselá mysl – půl zdraví, říká známé rčení. Možná však nemusí být vždy veselá, hlavně aby byla v pohodě. Důležitost psychického zdraví zdůrazňuje i nová kampaň organizace Loono s názvem Dobré nitro, která má toto téma detabuizovat a zároveň vzdělávat veřejnost.

Podle údajů Národního ústavu duševního zdraví narostl za uplynulý rok výskyt psychických onemocnění u české dospělé populace z původních 20 procent na nynějších 30 procent. S tímto problémem se tak potýká téměř každý třetí Čech. „To, že duševní pohoda úzce souvisí se zdravým tělem, je už celkem známá věc. I přesto však stále panuje ohledně psychických onemocnění spousta nepravd, které chceme uvést na pravou míru. Naší misí je hlavně prevence, takže kampaň bude hlavně o tom, jak onemocněním předcházet a co dělat, když se objeví,“ říká ředitelka organizace Loono Blanka Sigmundová.

A jak vlastně poznat, že jste duševní zdraví? Podle odborníků je to stav, kdy dokážete zvládat své emoce, dobře komunikovat, řešit problémy, adaptovat se na nové situace nebo takzvaně vypnout na konci těžkého dne. K psychické pohodě pak přispívá kvalitní spánek i strava, pohyb, minimalizace stresových situací a relaxace. Opačný přístup naopak mentální zdraví zhoršuje.

Ve vizuální podobě kampaně se objevuje motiv mraku. Duševní pohoda je pak označována jako stav bez mráčků.
Foto: se svolením Adély Šatalíkové

Kampaň mimo jiné radí, kam se s psychickými problémy obrátit a jak pomoci blízkému, který takovými potížemi trpí. Při komunikaci je klíčové naslouchat a situaci nezlehčovat. „Zdravý člověk nemá tušení, jaké to je trpět jakýmkoliv duševním onemocněním. Pokud poskytneme prostor a nepoučujeme, je větší pravděpodobnost, že se nám jedinec svěří, otevře se, zjistíme, co ho trápí a co by potřeboval,“ vysvětlují tvůrci kampaně. Další podrobnosti, včetně zajímavých podcastů či webináře, najdete přímo na webu projektu.

Související články

Zaručeně zlepší den

Česku se navýšil počet evropských patentů, za minulý rok šlo o více než 240 přihlášek

Nejlepším přítelem člověka byla dříve liška, zjistili vědci

Zlepšete své vůdčí schopností: Odkryjte potenciál strategického řízení

Kate je nejoblíbenějším členem britské královské rodiny, odhalil průzkum

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…