Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Stromy sází po celé republice. S lidmi tento zážitek dělá doslova divy, říká šéfka Home for Trees

Stromy může sázet kdokoli foto: Home for Trees

Rozhovor
Zasadit strom, vysázet les, to dnes může každý. Česká ekologická organizace Home for Trees vybízí na jaře jednotlivce i firmy, aby se přidali k osázení krajiny a přispěli tak ke zdravému prostředí. „Navíc na akcích vznikají zajímavá seznámení, která často i nadále pokračují ve spolupráce či přátelství,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz ředitelka organizace Michaela Weissová.
  5:18

Stromy mohou vrátit do krajiny vodu a tlumit klimatické změny

Lidovky.cz: Proč se na jednotlivce a firmy obracíte právě teď?
Sázecí sezóna pro lesní sazenice je právě jaro a podzim, kdy je příslib nejvyšších srážek a příznivých teplot, aby se sazenice v zemi dobře uchytily. Máme tedy velmi omezený čas, kdy můžeme přírodě a tím i sobě pomoci. A obecně teď také proto, že klimatické změny a oteplování se bohužel stále zrychlují a sázení stromů, které CO² pohlcují, je jednou z odpovědí na to, jak je alespoň trochu zpomalit.

Michaela Weissová, ředitelka Home for Trees

Lidovky.cz: Jak se mají lidé a firmy na sázení přihlásit?
Na webu máme sekci Kalendář akcí, kam pravidelně přidáváme v rámci jar a podzimů veškeré termíny našich sázecích akcí na nejrůznějších místech Česku, který je navíc propojený s Google kalendářem, takže kdokoli, kdo si chce přijet zasadit „svůj“ strom, najde veškeré potřebné informace tam. Fungujeme také dobře přes sociální sítě, kam přidáváme pravidelně informace nejen o přírodě, ale také právě termíny sázecích akcí po celé republice – FB Home for Trees a IG homefortrees.

Home for Trees je ekologická organizace, která vznikla v roce 2019 jako odpověď na počátek masivního úbytku lesů v ČR v důsledku kůrovcové kalamity, ohromné požáry na mnoha místech světa, úbytek dešťů a vody obecně a dalších negativních dopadů celosvětových klimatických změn.

Lidovky.cz: Jak sázení probíhá, co mít s sebou a zvládnou to i děti?
Na každou akci se hodí mít oblečení do přírody, dobré boty, rukavice, nějaké jídlo a pití, i když o svačinku se snažíme vždy postarat, a dobrou náladu . My pak všem povíme něco o daném místě, co budeme sázet, jak to budeme sázet, ukážeme jim konkrétně jak se sází lesní strom, poskytneme jim nářadí a sazenice a jsme celou dobu k dispozici. Naše akce jsou oblíbené také proto, že na ně jezdí celé rodiny s dětmi. Udělají si krásný den strávený na čerstvém vzduchu a smysluplně. Děti to baví, a navíc se u toho učí mnoho věcí najednou aniž by vnímaly, že se učí. Měli jsme na akci i dvouleté děti.

Lidovky.cz: Jakou máte zpětnou vazbu od lidí, co s vámi byli sázet stromy? Mohou pak někde zjistit, jak se jejich lesu daří?
Ano, mnoho z nich nám po akci napíše, že to bylo fajn a inspirativní a že mají radost z toho, že vlastníma rukama vdechli život stromu. S lidmi tento zážitek dělá doslova divy. Navíc na akcích vznikají zajímavá seznámení, která často i nadále pokračují ve spolupráce či přátelství.

Stromy může sázet kdokoli

Na místa námi zasazených stromů se pravidelně vracíme, jsme v kontaktu s majiteli a sledujeme, jak se stromům daří. Na webu máme navíc sekci GPS stromů, kde mohou lidé najít přesnou polohu zasazených stromů, ať už je zasadili s námi, nebo ne, jaké stromy jsme sázeli, kdy, kolik, včetně veškerých odkazů. Transparentnost je pro nás prioritní, neboť máme za to, že buduje důvěru v naší organizaci.

Lidovky.cz: Co se dá dělat, kromě toho, že člověk přispívá tím, že vysadí strom?
Může sdílet naše aktivity na sociálních sítích nebo přes email, povědět o nás svým známým, přátelům, kolegům, doporučit nás firmám. Koupit si náš dárkový certifikát na 3 nebo 9 stromů jako dárek pro své blízké, přijet na naše akce, poslat nám peníze na zakoupení stromů, ale i podpořit nás krásnou myšlenkou... Těch variant je celá řada a záleží na každém, kterou si vybere a za všechny jsme vděční.

Lidovky.cz: Jak jste vyřešili omezení týkající se setkávání více osob najednou?
Samozřejmě dodržujeme všechna vládní nařízení, která se stále mění, takže různě. Dodržujeme rozestupy i počet osob na metry čtvereční, řešíme skupinky lidí, roušky a vše, co je aktuálně povinné. Máme výhodu, že operujeme venku na mnoha hektarových pozemcích, takže není problém udělat dvojice, dát jednomu kyblík se sazenicemi a druhému rýč nebo sazák, a každá dvojice nebo partička si jde svou cestou, libovolně daleko od ostatních.

Co dokáže jeden strom?

Lidovky.cz: Kde se sázecí akce uskutečňují?
Po celé České republice. Sázíme v CHKO Broumovsko, na Vysočině, ve Středočeském kraji, kolem Brna, kdekoli je potřeba. Nyní máme zájem o spolupráci také se Slovenskem.

Lidovky.cz: Můžou se i majitelé poškozeného lesa, například kůrovcem, někde přihlásit do vašeho programu?
Ano a moc rádi každému pomůžeme. Stačí nám napsat email nebo se podívat na naše stránky a spojit se s námi.

Lidovky.cz: Jak dlouho Home for Trees funguje a co počítáte mezi své úspěchy?
Fungujeme od roku 2019 a za úspěch považujeme fakt, že se nám daří pomáhat celorepublikově a nejsme pouze lokální organizací. Proto se na nás může obrátit s prosbou o pomoc opravdu každý.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...