InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sladká výhra ve Sportce nadělala problémy dlužníkovi, který ji vyzvedl. Jak rozhodne soud?

STRAKONICE – Před Okresním soudem ve Strakonicích stanul v březnu muž ze Strakonicka, který je obžalován z přečinů poškození věřitele a podvodu. Na rodinu Josefa D., který je zatížený dluhy a exekucemi, se jednoho dne usmálo štěstí. Koupený tiket v loterijní hře Sportka byl vítězný a stačil by i na uhrazení jeho dluhů. Podle žalobců ale muž výhru zatajil a ze získaných statisíců neuspokojil věřitele. Navíc peníze podle Okresního státního zastupitelství nepřiznal ani na úřadu práce a dále pobíral sociální dávku. Podstatné ale bude vysvětlení, kdo vlastně tiket koupil, kdo vyzvedl peníze a kdo je tedy faktickým výhercem peněz.

Státní zástupkyně Miroslava Prokešová v přednesené obžalobě popsala, že muž (ročník 1979) v červnu 2018 vyhrál ve Sportce 659 918 korun. Když jmenovala instituce, městské úřady a třeba i energetické společnosti, kterým obžalovaný dluží a které se svých peněz domáhají třeba i exekucí, vypočítala jich skoro třicet. V součtu se mělo jednot o dluhy po splatnosti za 277 815 korun včetně příslušenství.

Podle žalobkyně muž výhru v loterii zatajil a poškodil tak věřitele, kterým mohl z vyhraných peněz dluhy splatit. Navíc je obžalován z podvodu, když se měl obohatit a způsobit škodu tím, že pobíral od Úřadu práce ve Vodňanech příspěvek na živobytí. Podle státní zástupkyně se po výhře jeho majetkové poměry změnily a sociální dávku neměl pobírat. Tím, že ji ale stále od července 2018 do prosince 2019 stále využíval, měl podle Miroslavy Prokešové způsobit škodu 124 794 korun.

S nárokem na náhradu škody se k hlavnímu líčení připojily i subjekty, kterým muž dluží peníze. Soudce Roman Šustr ale jejich nároky zamítl s vysvětlením, že věřitelé využívají svého práva v civilních soudních sporech nebo exekucích a nemohou tak stejnou škodu připojovat ještě v trestní kauze.

Peníze nejsou moje

Obžalovaný Josef D. se v soudní síni před předsedou Okresního soudu Romanem Šustrem hájil tak, že nešlo o jeho výhru a tedy ani peníze nepatřili jemu. Tiket si ve Vodňanech koupil údajně jeho syn. Když pak ale odjeli na rodinou oslavu k dědečkovi do Brna, syn tam prý zapomněl bundu i s občanským průkazem. Jelikož pak u sebe neměl doklad totožnosti, nemohl údajně výhru vyzvednout, proto se pro ní vydal 21. června jeho otec. Soudce Roman Šustr při čtení důkazů připomněl, že syna obžalovaného muže kontrolovala pár dní po výhře policie v Protivíně a tam se občanským průkazem prokázal. Bylo to krátce po vyzvednutí části výhry na pobočce sázkové kanceláře a několik dní před zasláním zbytku peněz na účet.

I kolem účtu, na který byly peníze vyplaceny, se odehrála jedna operace. Peníze totiž nechal výherce poslat na nový účet, který byl založený na jméno dcery obžalovaného. Na bankovní účet mělo jít 409 tisíc, na ruku vyplatila Sazka 250 tisíc.

Obžalovaný muž z Vodňan před soudem prakticky nevypovídal. Uvedl, že některé své dluhy už uznal a zopakoval, že výhra v loterii nebyla jeho, ale synova. „Dále nebudu vypovídat, protože nevím, co bych k tomu dál říkal," uvedl Josef D. a odkázal na svou výpověď na policii. Tu následně soudce Roman Šustr také citoval. Ve výpovědi muž řekl, že šel za syna výhru pouze vybrat kvůli zapomenutému občanskému průkazu. „Syn si pak z peněz koupil odtahovku, bagr a nářadí. A taky spoustu peněz prošustroval," vypověděl obžalovaný na policii. Také uvedl, že bankovní účet dcery už předtím nějakou dobu fungoval a chodily na něj sociální dávky. Muž také dodal, že na synovy nákupy techniky existují kupní smlouvy a dají se doložit.

Obžalovaný muž má čistý rejstřík přestupků, ale v rejstříku trestů má 13 záznamů, poslední z roku 2015.

Kdo je výherce?

Další provádění listinných důkazů ani obžaloba ani obhajoba nepožadovaly. Předseda Okresního soudu Roman Šustr upozornil, že důkazů jsou tři šanony a vesměs se jedná dokumenty k exekucím. Citoval ale například zprávu spolčenosti Sazka, která Sportku provozuje. Sazka uvedla, že výhercem je ten, kdo předloží potvrzení o sázce. Podle prohlášení sázkové společnosti tak může být za výherce považován ten, kdo s potvrzením přijde peníze vyzvednout, i když nejde o stejného člověka, který si reálně vsadil.

Roman Šustr ale označil tento výrok Sazky za ne úplně správný. Citoval ze zákona o hazardních hrách, kde se píše, že účastníkem hazardní hry je fyzická osoba, která se k účasti registrovala nebo zaplatila vklad a sázejícím je účastník hazardní hry, který zaplatil sázku. „Sazka sdělila, že se vychází ze skutečnosti, že kdo předloží potvrzení o sázce, je výhercem. Toto sdělení se nezdá být úplně přesné," dodal Šustr.

Výpověď syna

Syn obžalovaného muže, který žije na Vodňansku, také řekl, že los si koupil on ve stánku ve Vodňanech za 220 korun. Vypovídal jako svědek „Já sázím málo, dal jsem náhodný typ," řekl. „Tiket jsem koupil v Koruně u nějaké paní," řekl svědek a doplnil, že v životě si byl vsadit asi třikrát nebo čtyřikrát. „Když jsem pak jel druhý den do práce, zjistil jsem, že jsem vyhrál. Byli jsme s otcem a dalšími lidmi na cestě do Prahy, kde jsme dělali dlažbu," popisoval mladík s dovětkem, že se tím živí. „Když jsme stavěli na benzínce u Písku, řekl jsem to tátovi. Tiket jsem šel zkontrolovat a na benzínce mi řekli, že je opravdu výherní. Lekl jsem se. Ptal jsem se, jestli je možné hned nějaké peníze vybrat, ale nešlo to. Tátovi jsem to řekl v tichosti, protože jsme nechtěli, aby to někdo věděl," pokračoval syn obžalovaného muže.

Shodně vypověděl, že sám nemohl výhru vyzvednout, protože neměl občanský průkaz. Proto šel v Praze ne pobočku jeho táta. Děda z Brna mu prý občanku následně poslal z Brna poštou, obyčejným dopisem do schránky. Mladík také potvrdil, že byl policií kontrolován v Protivíně, kde se občanským průkazem prokazoval. „Byl jsem tam v herně," oznámil svědek. „Za peníze z výhry jsem nakoupil věci do firmy a začal jsem podnikat. Koupil jsem odtahovku, bagr a osobák," vysvětloval. Drobný rozdíl uvedl při objasňování toho, na čí účet vyhraná suma přišla. Na rozdíl od svého otce i obžaloby uváděl účet své matky. „Peníze z účtu jsem pak vybral, něco jsem dal tátovi a něco mámě. Táta dostal 10 tisíc, máma 15 tisíc korun," dodal.

Hlavní líčení bylo odročeno na konec března, kdy bude soud vyslýchat na žádost obhajoby příbuzného obžalovaného muže z Brna. Před soudem by měla být vyslechnuta i žena z vodňanského stánku, kde byl výherní loterijní los koupený.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace