Česku hrozí opakování chyby z prosince. Experti řekli, co bude pro zvládnutí pandemie klíčové

Domácí 27. března 2021 | 08:16 — Ilona Cílková
Nová mutace koronaviru odhalená poprvé loni v říjnu v Jihoafrické republice je až o 50 procent nakažlivější. A zachycena byla už i v České republice. A to je podle expertů zneklidňující zpráva.
Další 3 fotografie v galerii
Jihoafrická mutace byla zachycena i v České republice / Pixabay Wilfried Pohnke

Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rostislav Maďar varuje před touto mutací a zároveň upozorňuje, že je důležité neopakovat chybu z prosince minulého roku, kdy se vědělo o britské variantě včetně toho, že je více infekční. Ministerstvo zdravotnictví podle něj situaci stále podceňuje. Podle Maďara si je ministerstvo jistější více, než by mělo být. Jihoafrickou mutaci totiž zdaleka nemusíme mít pod kontrolou. Proto je velmi důležité navýšit plošné testování a sekvenace mutací.

„Jihoafrická varianta tady je, protože nám hlavně na Moravě přibývají záchyty, které vzájemně vůbec nesouvisí a kolem nich jsou pozitivně testovaní antigenními testy a nemocní s příznaky, kteří ve chvíli, kdy se odhalila jihoafrická varianta, nebyli na PCR testu, nebo pokud byli, nedělala se jim sekvenace. Toto je bohužel určitá časovaná bomba," uvedl Maďar pro CNN Prima News.

Na problém s jihoafrickou mutací před časem upozornil i vědec Omar Šerý. „Vláda musí okamžitě konat, jinak se tato varianta nekontrolovatelně rozšíří," řekl pro Seznam Zprávy vědec. Podle Šerého se ukazuje, že protilátky, které vzniknou očkováním i proděláním onemocnění covid-19 způsobeného původními variantami koronaviru, nejsou tak účinné a lidé to onemocnění mohou znovu dostat.

Experti se shodují na tom, že je velmi důležité, abychom dosáhli co nejdříve kolektivní imunity. To znamená co nejrychleji naočkovat hlavně rizikové skupiny. Pro následující vývoj pandemie bude klíčové i chování Čechů o Velikonocích. Je nutné, aby byli ukáznění a nedocházelo k mezigeneračním setkáním podobně jako o Vánocích. 

Podle virologa Jiřího Černého jsou Velikonoce ke zvládnutí pandemie klíčové právě proto, že se lidé tradičně navštěvují. „Je důležité, aby se lidi chovali ukázněně," apeloval virolog v rozhovoru pro CNN Prima News. „Nezbývá nic jiného než doufat, že to je poslední lockdown," dodal.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by se žáci mohli začít vracet do škol v druhé polovině dubna. „Je to asi tak v pořádku, ale mám pořád obavu, jestli se opravdu neprojeví nějaký nepříjemný efekt Velikonoc, abychom nebyli překvapeni, že týden po Velikonocích to zase půjde nahoru a budeme zase muset plány měnit," vyjádřil obavy z dalšího vývoje i imunolog Václav Hořejší. Počty nakažených stoupají navzdory uzávěrám. Šíření koronaviru v Evropě opět zrychluje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu