Pořad, který neměl nikdo vidět, bude v televizi v pondělí 12. dubna od 21:45! Těšíte se?

📅 04.04. 2021

V pondělí 12. dubna na ČT 1 uvidíte další dokumentární film z cyklu Infiltrace. Ten byl přitom v programu původně už v březnu. Po odvysílání upoutávky se ale zvedla vlna kritiky ze strany rodičů autistických dětí, které byly ve filmu tajně natočeny. Tito rodiče napsali otevřený dopis generálnímu řediteli České televize. Je pochopitelné, že vysílání takových záběrů může být pro účinkující děti nedůstojné, ovšem tyto děti mají údajně v dokumentu rozostřené obličeje. Dal by se jim ještě upravit hlas a mohl by to být rozumný kompromis. Na druhou stranu je jistě ve veřejném zájmu, aby se diváci dozvěděli, co se opravdu děje v centru, které se specializuje na autistické děti. Následně se ozvali diváci, kteří nechtějí cenzuru, a dokument chtěli vidět na obrazovkách co nejdříve. Netuším, jestli došlo v České televizi k nějakým dodatečným úpravám dokumentu, jestli byly některé záběry třeba vystřiženy, ale Česká televize se nakonec po dalším posouzení rozhodla dokument zařadit do programu na pondělí 12. dubna od 21:45 na ČT 1. Mezi odborníky i samotnými autisty se už několik let diskutuje o (ne)vhodnosti ABA terapie.

Na pořad naváže i diskuse odborníků, kterou bude moderovat Daniel Stach. Zajímalo by mě, jestli k této diskusi budou přizváni samotní autisté, aby mohli situaci komentovat.

Když jsem v březnu viděl upoutávku, tak mě zarazilo, že situaci komentuje i nechvalně známý psychiatr Jaroslav Matýs, který proslul svými skandálními výroky, kterými urazil Gretu Thunberg, a po vlně kritiky nakonec odstoupil ze svých vedoucích funkcí v České psychiatrické společnosti. Pak si ho Trikolora vybrala jako kandidáta do Senátu, a navíc se prezident rozhodl udělit mu medaili za zásluhy. V žumpě jsme vás o tom už informovali. Otázkou je, proč si režisérka Šárka Maixnerová vybrala právě Matýse, aby situaci komentoval.

Nyní cituji, co o dokumentu píše Česká televize na svých stránkách:

V České republice může být, podle odhadů založených na zkušenostech z ciziny a počtu obyvatel, až 200 tisíc lidí s různě závažnými poruchami autistického spektra. Přesná čísla stále nejsou, protože donedávna u nás nikoho nezajímala. Dalším smutným paradoxem je, že porucha autistického spektra zatím končí dosažením dospělosti. Dál se s původně diagnózou pro dětský věk nepracuje. Čeká se, kdy mezinárodní zdravotnická organizace vydá jedenáctou revizi klasifikace nemocí. Právě tento zmatek nahrává podvodníkům. Tak jako se někteří lidé neštítí zneužívat nemocné, jiní chytají oběti na předražené kastroly nebo fotky nebohých zvířátek, další vydělávají na potížích rodičů dětí s poruchou autistického spektra.

V roce 2017 byl poslaneckou sněmovnou přijat návrh na zavedení ABA terapeuta. Předkladatelem byl pediatr a zakladatel České odborné společnosti aplikované behaviorální analýzy, tedy ABA, pediatr David Kasal. ABA, tzv. aplikovaná behaviorální analýza, je jednou z mnoha možných terapií, která je nabízena osobám s autismem. Cílem je „redukovat nevhodné chování osob s autismem a nahradit je správným chováním, čehož se dosahuje intenzivním cvičením a posilováním vhodného chování odměnami pod dozorem ABA terapeuta“.

Co se odehrává za zdmi jednoho konkrétního centra, které se specializuje na děti s poruchami autismu, odhalí další skryté pátrání Infiltrace.

📅 04.04. 2021

Si

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.