Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vážná nemoc, o které se nemluví. Nová platforma pomůže ženám trpícím endometriózou

Endometrióza už nemá být tabu. Foto: Michala Rusaňuková, GM Restaurant

Endometriózou trpí jedna z deseti žen. Informovanost o tomto onemocnění přesto zůstává tristní. To chce změnit nově vzniklá platforma ENDO Talks CZ. Pacientkám nabídne podporu, potřebné informace, podcasty a do budoucna i podpůrné centrum.

Po několikaměsíčních zdravotních obtížích si Misha Lebeda vyslechla na začátku roku 2020 svou diagnózu – endometrióza. Překvapilo ji ale, že o nemoci nikdy neslyšela a vlastně ani neví, kde informace hledat. „Endometrióza je tkáň podobná děložní sliznici, která se z neznámého důvodu uchytí kdekoliv v těle mimo dělohu a tam může způsobovat srůsty. Nejčastěji se nachází v dutině břišní, například na vejcovodech, na vaječnících nebo na děloze. Existují také výjimečné případy, kdy se endometrióza našla například i na plících nebo jiných orgánech,“ přibližuje zákeřnost onemocnění Misha Lebeda.

Autorka projektu Misha Lebeda si nemocí sama prošla. Foto: Michala Rusaňuková, GM Restaurant

Přesto, že endometrióza může být jednou z příčin ženské neplodnosti, osvěta je nejen v tuzemsku minimální. Podle zakladatelky iniciativy ENDO Talks CZ je to nejen kvůli malému množství výzkumů, ale i mnohým tabu, která jsou se symptomy nemoci spojena. „Bolestivá menstruace a sex, které patří mezi projevy nemoci, jsou často bagatelizovány. Nejen v laické veřejnosti, i v odborné veřejnosti se často bere bolestivá menstruace za normální a za projev ženské přecitlivělosti,“ vysvětluje Lebeda.

Její projekt ENDO Talks CZ chce proto dodat ženám odvahu o svých obtížích otevřeně mluvit a požádat lékaře o expertní vyšetření. V budoucnu si pak klade za cíl zbudování podpůrného centra, kde se ženy s endometriózou dozví o možnostech léčby a propojí se s odborníky i s ostatními pacientkami. V neposlední řadě chce projekt participovat na změně systému v hodnocení endometriózy pojišťovnami a podílet se na osvětě. „Pamatuji si ten pocit strachu a bezmoci, se kterým jsem odcházela z nemocnice a dlouhé měsíce googlení. Když jsem se o nemoci chtěla dozvědět víc, musela jsem pátrat sama. Je moc dobře, že se o endometrióze začíná více mluvit a ženy i lékaři sdílejí své zkušenosti,“ kvituje vznik iniciativy Jitka Bechyňová, které byla nemoc diagnostikována před pěti lety.

Projekt Endotalks chce spojovat ženy trpící nepříjemnou nemocí. Foto: Endotalks

ENDO Talks CZ funguje od února letošního roku. Na svou činnost se nyní snaží vybrat peníze prostřednictvím platformy Donio. Fanoušci iniciativy mohou finančně přispět na pokrytí nákladů nebo se zapojit jako dobrovolníci.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zlepšete své vůdčí schopností: Odkryjte potenciál strategického řízení

Kate je nejoblíbenějším členem britské královské rodiny, odhalil průzkum

Chcete šťastnější vztah? Mluvte se svým partnerem jako se psem

Pompeje vydaly další vykopávky

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…