The Capitals: Vakcína od Pfizeru bude dražší. Bulharský premiér prozradil o kolik

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

SOFIE

Bulharský premiér prozradil, o kolik zdraží vakcína firmy Pfizer. Evropská komise připravuje nové kontrakty s farmaceutickou společností Pfizer na dodávku jejich vakcín na roky 2022 a 2023. Cena za dávku vakcíny se však změnila, vzrostla z 12 eur na 19,50 eur, prozradil bulharský premiér Bojko Borisov. Evropská komise zatím ceny vakcín odmítá zveřejnit. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


NOVINKY Z BRUSELU

Blinken opět míří do Bruselu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken tento týden opět navštíví Brusel. Podle amerických diplomatů chce v Evropě jednat o situaci v Íránu, Afghánistánu a o ruských aktivitách na Ukrajině. (EURACTIV.com a Reuters).


ZÁPAD

BERLÍN

AfD chce ukončit restricke. Německá pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) chce skoncovat s restriktivními opatřeními, nastavit přísnější imigrační politiku a vyvést Německo z EU. Vyplývá to z nedělního stranického manifestu. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

PAŘÍŽ

Očkování ve Francii zrychluje. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran pro Journal du Dimanche uvedl, že zdravotníci začnou očkovat další skupinu lidí, tentokrát osoby starší 55 let. Vláda také umožní samotestování školních dětí a učitelů. (Mathieu Pollet, EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Kurzova strana v průzkumech propadá. Rakouská média zaplnily zprávy o korupčních kauzách spojených se stranou ÖVP kancléře Sebastiana Kurze. Informace se zřejmě projevily i na tom, jak stranu vnímá veřejnost. Podle nedávného průzkumu by dalo Kurzově straně hlas jen 33 % občanů, loni to přitom bylo 48 %. Kurz má nyní nejnižší podporu veřejnosti od doby, kdy se chopil úřadu. S jeho kroky souhlasí jen 27 % Rakušanů. (Philipp Grüll, EURACTIV.de)

LONDÝN

Británie se pomalu vrací do normálu. Dnes se po čtyřech měsících striktních protikoronavirových opatření opětovně otevřou všechny obchody. Spolu s nimi budou moci v Anglii fungovat i zahrádky restaurací a tělocvičny. Vnitřní prostory restaurací a barů však zatím zůstanou uzavřeny. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

DUBLIN

Napětí v Severním Irsku. Irský premiér Micheal Martin vyzval EU a Británii, aby se společně pokusily vyřešit spor ohledně Severoirského protokolu, kvůli němuž už po několik dní probíhají na severu irského ostrova nepokoje.

„Rozhovory mezi EU a Británií jsou nezbytné,“ prohlásil Martin. „Irsko je ochotno s čímkoliv pomoci,“ dodal.  (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

TALLIN / MOSKVA

Historický dialog mezi Estonskem a Ruskem ohledně Ukrajiny. Estonská ministryně zahraničí Eva-Maria Liimetsová a její ruský protějšek Sergej Lavrov spolu v pátek hovořili o situaci na Ukrajině a o neratifikované pohraniční dohodě mezi Estonskem a Ruskem. Informovalo o tom estonské zpravodajství. Jedná se o první telefonát mezi nejvyššími představiteli ruské a estonské diplomacie za posledních pět let. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Polsko se řadí mezi hlavní destinace čínských investic. Polsko je, co do čínských investic za rok 2020, jednou z hlavních cílových destinací, oznámil ve čtvrtek Polský ekonomický institut (PIE). Celková hodnota čínských investičních projektů za loňský rok se odhaduje na jednu miliardu dolarů. Podle Institutu jsou v Unii už jen dva státy, ve kterých Čína investovala více – Německo a Francie. (Mateusz Kucharczyk  EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Premiér k Matovičovi v Maďarsku: Pragmatické, ale neadekvátní. Cesta bývalého slovenského premiéra Igora Matoviče (OľaNo) do Maďarska za premiérem Viktorem Orbánem a ministrem zahraničí Péterem Szijjártém (oba Fidesz) je podle současného premiéra Eduarda Hegera „pragmatickým krokem“, který je ale „neadekvátní“. A to kvůli tomu, že se schůzky neúčastnil slovenský diplomat. Matovič s maďarským premiérem a ministrem diskutoval o hodnocení ruské vakcíny Sputnik, kterou Slovensko nakoupilo v březnu, v Maďarsku. (Marián Koreň  | EURACTIV.sk)

BUDAPEŠŤ

„Zakázat Orbána“. České ministerstvo zahraničí zakázalo krátkou video zprávu z dílny režisérů Ondřeje Provazníka a Martina Duška k jejich filmu Staříci, která se měla promítat před promítáním samotného filmu ve čtvrtek 15. dubna na Českém filmovém festivalu v Budapešti. Jeden z režisérů v klipu píše na tabuli anglický nápis „zakázat Orbána“. Režiséři nyní uvažují o tom, že nakonec film kvůli zákazu na festivalu neuvedou, konečné slovo však bude mít producent. Informoval o tom týdeník Respekt. (Vlagyiszlav Makszimov with Telex.hu)


JIH

ŘÍM

Turecko-italský spor nad sofa-gate. Turecká vláda pozastavila dohody s italskými společnostmi, které mají pobočky v Turecku. Reagovala tím na páteční slova italského premiéra Maria Draghio ohledně aféry „sofa-gate“ z minulého týdne. Draghi v této souvislosti nazval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana diktátorem.

Turecký kabinet nyní žádá oficiální omluvu, což italský kabinet odmítá. Turecká strana proto zablokovala nákup válečných helikoptér za 150 milionů eur, které vyrábí italská státní společnost Leonardo. Podobná oznámení obdržely i další italské podniky fungující v Turecku. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Nové protikoronavirové plány. Ve středu představí španělský premiér Pedro Sánchez detaily vládních plánů ohledně dalšího postupu v boji proti pandemii covid-19. Vláda je nyní kritizována konzervativní opozicí za pomalé očkování a kontroverze kolem vakcíny AstraZeneca. Španělská ministryně zdravotnictví ve čtvrtek rozhodla, že se britsko-švédská vakcína bude podávat pouze lidem ve věku od 60 do 69 let. Zatím se ale neví, co bude s mladšími lidmi, kteří již dostali první dávku vakcíny od AstraZeneca. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LISABON

Bývalý předseda vlády před soudem kvůli korupci. Bývalý premiér a předseda Socialistické strany José Sócrates stane před soudem kvůli praní špinavých peněz a falšování dokumentů. (Cristina Cardoso and Fernando Carneiro | Lusa.pt)


BALKÁN

BUKUREŠŤ

Rumunsko chce do srpna naočkovat 10 milionů lidí. Rumunsko chce zrychlit očkování a posunulo své cíle skoro o dva měsíce. „Cílem mé vlády je naočkovat 10 milionů Rumunů co nejdříve to bude možné. Máme dva mezníky – naočkovat 5 milionů lidí do 1. června a 10 milionů do 1. srpna,“ řekl rumunský premiér Florin Citsu. Pokud se 10milionový cíl podaří včas splnit, premiér přislíbil rozsáhlejší rozvolnění restriktivních opatření. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Policie našla čtyři afghánské uprchlíky poblíž Gliny. Chorvatská hraniční policie našla čtyři členy skupinky afghánských migrantů, která se stala obětí násilného přepadení. Migranty umístila do přijímacího centra pro žadatele o azyl v Záhřebu. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Útok na dům komunální političky. V domě radní v Črnomelj Vesny Fabianové začalo v pátek večer hořet poté, co neznámý pachatel hodil oknem dovnitř domu zápalnou lahev. Nikdo nebyl zraněn. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář