Annemiek Van Vleuten (Movistar) je ve špičkové formě, což dokázala vítězstvími na Dwars door Vlaanderen a následně na Ronde van Vlaanderen, když v prvním případě dojela do cíle pouze s Katarzynou Niewiadomou a v druhém zcela osamocena (viz titulní snímek).

Zdá se, že jediná, která by ji mohla při Brabantském šípu, který má velmi podobný charakter jako oba jmenované závody, ohrozit, je Chantal Van den Broek-Blaak (SD Worx), vítězka letošního Strade Bianche.

Její výhodou bude silnější týmová podpora, jelikož Demi Vollering či Ashleigh Moolman prokazují na jaře velmi dobrou výkonnost.

O stupně vítězů by se mohly ucházet i Mavi García (Alé) nebo Elisa Balsamo (Valcar).

Loňský ročník vyhrála po sólovém úniku Grace Brown (Mitchelton), ale i ona patří mezi zástup favoritek, které se chystají až na nedělní Amstel.

Závod měří 127 km a v jeho průběhu budou muset cyklistky zdolat velké množství kratších, ale mnohdy velmi prudkých výjezdů, z nichž některé jsou dlážděné. K nejtěžším patří Hagaard (0,4km, 8,5%, max 11,1%), Holstheide (0,5km, 7,4%, max 12,2%) a Moskesstraat (0,5km, 7,8%, max 10%).

A protože se druhá polovina závodu jede na okruhu, tak si tato stoupání, která ovšem nejsou jedinými na trase, dají dívky třikrát. A aby toho nebylo málo, i poslední kilometr je do kopce, byť „jen“ 4,3%.

Na týmové soupisce SD Worx figuruje i jediná Češka na startu Nikola Nosková.

V loňském roce byla přihlášena k 8 závodům. K jednomu nenastoupila, dva nedokončila. Na ME dojela 40., na MS 64. a na Valonském šípu 52. Takže její jediná aktiva jsou domácí titul v časovce a snad i 4. místo v mistrovském silničním závodě. Necháme se tedy překvapit, jakou výkonnost si přiveze ke své letošní závodní premiéře.

Závod má v programu Eurosport.