Český startup Rossum si ochočil umělou inteligenci a vycvičil ji tak, aby za lidi četla a přepisovala do databází faktury a další nudné dokumenty. A podařilo se mu to nadmíru dobře. Během covidového roku posílil.

Aktuálně je globálním lídrem v cloudovém automatizovaném zpracování faktur, obratem vyrostl trojnásobně, zaměstnancům firem ušetřil za rok miliardu úhozů do klávesnice a dohromady nahradil 150 let lidské práce. Nabral i nové velké zákazníky z řad Fortune 100 společností.

Rossum navíc roste i interně. Startup, který v seedové investici vedené významným londýnským fondem LocalGlobe vybral skoro čtyři miliony dolarů, má teď v Praze pětasedmdesát zaměstnanců a k tomu dvacet lidí, kteří trénují jeho umělou inteligenci ve čtení dokumentů.

Kromě toho, že loni Rossum znásobil počet zaměstnanců, nabral v úvodu letoška také dvě nová jména do vedení. Novým šéfem produktu je Martin Snížek, který má za sebou velké štace ve Slevomatu a Rohlik.cz, kde to dotáhl až na člena představenstva.

Druhá posila je zahraniční, Američan s izraelskými kořeny Isaac Buahnik pomohl vybudovat už tři jednorožce – a jeho role ve startupu Rossum je podpořit globální expanzi.

Rossum před dvěma lety společně založili Tomáš Gogár, Petr Baudiš a Tomáš Tunys. Všichni tři se potkali na doktorandském studiu umělé inteligence, kde se věnovali zpracování dokumentů, ale se zaměřením na data z webu. Postupem času si ale uvědomili, že se větší potenciál skrývá na papíře.

„Začínali jsme na čtení faktur, ale teď čteme objednávky, dodací listy, expandujeme do segmentu, kterému říkáme Document Gateway. Je to brána, která sbírá všechny tyhle dokumenty, a my ji automatizujeme, aby ty dokumenty nemusel nikdo brát do ruky a ručně přecvakávat,“ popisuje Gogár.

Vysvětluje, že ze čtečky faktur se tak stala komunikační platforma mezi firmami. „Taková inteligentní podatelna, kde si všechny dokumenty, které přijdou, přebere a zpracuje umělá inteligence,“ dodává.

„Náš produkt je řešení pro velké světové firmy, které od začátku prodáváme z Prahy, ale globálně. Isaaca Buahnika jsme poprvé potkali před dvěma lety, doporučili nám ho naši američtí investoři a nějakou dobu s námi pracoval jako mentor. A byl to pro nás game changer. Jeho zkušenosti s budováním globálních startupů jsou pro nás klíčové,“ říká Gogár.

„Martin Snížek pak stál za celou tou skvělou customer experience v Rohlíku a teď svoje zkušenosti přišel k nám přetavit do B2B segmentu,“ doplňuje.

Oba ostřílení byznysoví matadoři mají pražskému startupu pomoct v agresivnějším růstu. Cíl je dostat se během tří čtyř let na sto milionů dolarů obratu. Zatím se však firma pohybuje těsně pod touhle hranicí – a pouze v korunách.

„Rossum ale má potenciál stát se příštím jednorožcem. Má všechny potřebné ingredience k úspěchu. Tomu věřím, a proto jsem se na tuhle misi dal,“ říká Isaac Buahnik, který má českému startupu pomoct v globálním růstu.

Navíc věří, že na to má recept. Byl u začátků a rychlého růstu SimilarWebu, Yotpo a taky Wixu, kterým všem pomohl právě na cestě k miliardové dolarové valuaci a do bájné jednorožčí stáje.