Zemřel filmový publicista Jan Foll

Zemřel filmový publicista Jan Foll
14. dubna 2021 Události Autor: Jana Kuklová

Ve věku 70 let podlehl filmový kritik Jan Foll dlouhé těžké nemoci. Psaní se věnoval přes 40 let. 

Přispíval do titulů jako jsou Lidové noviny, Divadelní noviny, Film a doba, Kino, Scéna nebo Hospodářské noviny. Působil jako dramaturg v České televizi. Podílel se na přípravě filmového festivalu v Karlových Varech a Febiofestu. 

Foll byl rodákem z Pardubic. Na Filozofické fakultě Karlovy univerzity vystudoval obor filozofie a dějepis. V 80. letech se seznámil s disidentem a pozdějším českým prezidentem Václavem Havlem, se kterým se poté přátelil až do jeho smrti v roce 2011. V červnu 1989 Foll podepsal a rozšiřoval petici Několik vět. V listopadu téhož roku se účastnil protirežimních demonstrací na pražském Albertově.

V posledních letech Jan Foll přispíval také na web Film a spiritualita. “Přestože jsme spolu o víře nikdy explicitně nehovořili, vybral si mě na sklonku svého života jako kmotra. Znali jsme se dvacet let. Hodně mě ovlivnil jako kamarád a nebýt Honzy, tak bych se k filmové novinařině asi nikdy nedostal,” zavzpomínal ve vysílání Proglasu na Jana Folla filmový publicista Lukáš Jirsa, který také přiblížil povahu zesnulého kritika: “On byl velkým spojovatelem lidí. A to ne jenom ve filmové branži, ale i na poli společensko-politické scény. Díky němu se potkávali lidé, kteří by se spolu nikdy jinak nedostali do tak úzkého kontaktu. Honza Foll byl velice vstřícný a vždy nakloněný jakékoliv spolupráci. O tom svědčí také to, že měl přátele opravdu po celém světě.”

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony