MUHU MTB Cup 2021 - První možnost závodů v Česku

Na konci dubna je na sever Čech naplánován start třídílného seriálu bikových závodů MUHU MTB Cup formou intervalových startů... 

Autor: Pressnews
Foto: Miloš Lubas
MUHU MTB Cup 2021 - První možnost závodů v Česku

 

 

Všude kolem nás probíhají zprávy o tom, jak se závody přesouvají nebo dokonce ruší bez náhrady. Pomyslným světlem na konci tunelu je přístup pořadatelů z Jablonce nad Nisou, kteří již usilovně pracují na prvnímu startu bikových závodů letošní sezony.

MUHU MTB CUP 2021 je seriál tří závodů na horských kolech určených pro všechny kategorie od dětí až po dospělé. Pořadatelé ze spolku Czech MultiSport Coaching se snaží vždy připravit bikersky vymazlené přírodní tratě, které prověří nejen fyzické, ale především technické dovednosti všech účastníků. Nejinak tomu bude i v letošním roce a závodníci se opět můžou těšit na řadu nových, echt libových technických úseků. „Vzhledem k současným vládním opatřením jsme již nyní opustili myšlenku hromadného závodu a rovnou se vrhli do příprav intervalových startů, se kterými už máme zkušenost z minulého roku.  Jednotlivé závody budou probíhat po celý den, na který jsou naplánované. Lidé se nebudou tolik potkávat. Jen díky tomu můžeme zachovat původní termíny beze změn. Po jednání s časomírou OKTiming jsme vymysleli systém, který nepotřebuje naši obsluhu, a tudíž žádný společný kontakt. V podstatě je to pro všechny hodně zjednodušené, do závodu se stačí předem on-line přihlásit, na místě to není možné. Poté si v den závodu vyzvednout na místě startovní číslo s čipem. Následně je již vše jen na závodníkovi, kdy zajede do startovního koridoru a sám si odstartuje závod, absolvuje vyznačenou trať pro danou věkovou kategorii. Po projetí cílem může vyrazit domů a večer se dozví výsledky,“ nastiňuje koncepci MUHU MTB CUP 2021 za pořadatele závodu Vladislav Karásek.

Samy o sobě intervalové starty přináší do závodního kolotoče trochu jiný pohled a pro spoustu účastníků mohou být i příjemnější. Odpadá stres z hromadného startu a možného střetu s ostatními závodníky. Trať máte takřka celou pro sebe, aniž by se vám někdo pletl do cesty. A navíc závodíte od začátku až do konce naplno, když nevíte, jak si vedou ostatní.

Seriál závodů MUHU MTB Cup má před sebou již 4. ročník s plánovaným prvním startem ve čtvrtek 29. dubna. Ti, kteří do Jablonce a jeho okolí v minulých letech přijeli, si jej pamatují pod názvem Středeční MTB pohár. Impuls ke změně názvu u pořadatelů závodu přišel z jednoduchého důvodu. Středu nahradil čtvrtek a neděle. Středeční termín byl v kolizi s pravidelnými, organizovanými tréninky lyžařů. Po domluvě se správci Lyžařského kolečka Břízky u Jablonce nad Nisou, kde se odjedou všechny závody MUHU MTB CUP, je čtvrtek jediným volným dnem v pracovním týdnu, kdy je v areálu volno pro jiné aktivity.

Finálový závod je naplánován na víkend - neděli 9. května. Současně je závěrečný závod MUHU MTB CUP zařazen do nově vzniklého Severočeského MTB poháru„Pokud by se rozvolnila pravidla pro pořádání závodů, tak počítáme s variantou hromadného závodu a vyhlášení celkového pořadí. Uvidíme, jak to bude…," s optimistickým výhledem dodává Ladislav Karásek.

Loni se pořadatelům podařilo přilákat na start slušnou konkurenci nejen v početně zastoupených mládežnických kategoriích. V kategorii dospělých se na startu těšila pozornosti mistryně republiky Jitka Čábelická. Mezi muži byl hlavní hvězdou závodu neméně ostřílený borec Jan Škarnitzl. Tedy, ne úplně nadarmo znělo v zázemí závodu, že v Břízkách to je jako na Českém poháru. A třeba se v budoucnosti v těchto místech pohárového závodu dočkáme.

„Již od začátku pořádní tohoto seriálu závodů jsme trochu bojovali s místy startu a vhodným zázemím, začínali jsme právě zde v Břízkách, poté vyzkoušeli několik dalších lokalit, ale nakonec se sem vracíme, právě pro dlouhodobou vidinu spolupráce a postupné budování stabilního okruhu. Kromě bikových závodů využijeme zdejšího zázemí také pro připravovaný závod v terénním triatlonu MUHU CROSS TRIATLON. Dále sem chodíme na podzim běhat a cvičit, v zimě lyžovat a v létě tady pravidelně trénujeme na kole s týmem CMC. Zkrátka jablonecké Břízky jsou pro nás zaslíbeným místem. Snažíme se všem našim členům nabídnout široký pohled na sport všeho druhu a především je naučit správnou techniku a dále je to na jejich vlastních přáních, kterému sportu se budou chtít věnovat. Z naší strany jim k tomu vytváříme zázemí v podobě tvorby tréninkových plánů a pravidelně s nimi absolvujeme tréninky techniky nejen na kole. Výsledkem toho je zatím široká základna cyklistů, atletů a triatlonistů, kteří mají v srdci sport jako takový, a to v jakémkoliv podání.“ Za tímto vším stojí naše nejúspěšnější česká multisportovkyně Helena Karásková Erbenová - pětinásobná mistryně světa ve čtyřech různých sportech.

 

 

Bližší informace k závodu a možnost registrace najdete zde: www.czechmultisportcoaching.cz

  

Přečteno - 10209x Tagy: cross country muhu mtb cup
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PozvánkyPozvánka do Dlouhoňovic: Tessuti Sport Bike Race 2024
    Pozvánka do Dlouhoňovic: Tessuti Sport Bike Race 2024
  2. Ostatní závodyDalší český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
    Další český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
  3. Ostatní závodyCink připsal první UCI body letošní sezony
    Cink připsal první UCI body letošní sezony
  4. Ostatní závodyXCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
    XCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
  5. Ostatní závodyAC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3
    AC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3
  6. Ostatní závodyPražský MTB pohár 2023 dojel do cíle, seriál uzavřel závod v Libuši
    Pražský MTB pohár 2023 dojel do cíle, seriál uzavřel závod v Libuši

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744