Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horská služba Beskydy zachraňovala další turisty, kteří uvízli v hlubokém sněhu

Celý MS kraj |

Tři turisté se dvěma psy v hřebenové partii Velkého Javorového a mladý pár na trase ze Smrku do Podolánek. Tito lidé uvízli ve čtvrtek večer na túrách v hlubokém sněhu a nezvládli pokračovat. Horským záchranářům trvalo dlouhé hodiny, než se k nim dostali a dovedli je do bezpečí. Horská služba varuje, že lidé by měli být velmi opatrní. Ani značené cesty totiž nejsou průchodné a pěší na túrách velmi riskují.

Ve čtvrtek přibližně kolem osmé hodiny večer vyrazili členové Horské služby Beskydy na dvě velmi náročné záchranné akce. Na stanici Javorový přišlo z dispečinku 112 hlášení, že v hřebenové partii Velkého Javorového uvízli tři turisté s dvěma psy.

Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Neměli jsme naštěstí problém s pátráním, věděli přesně, kde jsou, ale už cesta k nim byla velice náročná. Vyjeli jsme na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale závěrečný úsek jsme museli kvůli hlubokému sběhu jet na skialpech."

Turisté byli vyčerpaní a hladoví, i jejich psi byli nervózní a poněkud útoční.

Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Jinak ale musíme poznamenat, že na rozdíl od jiných nebyli špatně oblečeni, neměli ale čelovky, nebo jinou svítilnu a přicházela tma. Nebyli ovšem v žádném případě schopni se dostat dál, po pás se brodili sněhem a dokonce i turistické značení na stromech bylo sněhem zakryté."

Cestou zpátky museli záchranáři vlastní techniku vyprostit ze sněhu a poté převezli turisty až do obce Řeka k jejich zaparkovanému autu.

Zásah doslova jako přes kopírák měli také kolegové záchranáři ze stanice Frýdlant nad Ostravicí. 

Jaroslav Pavlica, záchranář Horské služby Beskydy: "V osm nás kontaktoval mladý pár, který uvízl během túry z vrcholu Smrku do Podolánek. Správně vyhodnotili situaci poté, kdy přibližně dva kilometry šli celkem tři hodiny. I oni měli dobré vybavení, a především zkušenosti, takže se nesnažili jít až do úplného vyčerpání."

I zde vyrazili záchranáři do akce na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale sněhová situace v Beskydech je natolik vážná, že později museli přesedlat na lyže a trvalo zhruba dvě hodiny, než se k mladému páru dostali. 

Jaroslav Pavlica, záchranář Horské služby Beskydy: "I zde se turisté pohybovali doslova po pás ve sněhu. A terén je nyní tak obtížný, že jsme se je dvě další hodiny snažili dostat zpět k jejich vozidlu. To se nám povedlo až v jednu v noci."

Tyto dva případy nejsou v současné době v Beskydech ojedinělé. Horská služba k tomu očekává během nadcházejícího víkendu velký nápor návštěvníků.

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy: "Samozřejmě chápu snahu dostat se vzhledem k situaci s Covidem z města do přírody. Jenže je vždy nutné pečlivě túry plánovat a zjistit si informace o aktuálním stavu sněhové pokrývky. Ani značené cesty nejsou nyní průchodné, takže pěší skutečně velmi riskují."

Turisté by měli výlety plánovat s ohledem na vlastní síly, schopnosti a počasí. Důležité je také správné vybavení. Beskydy hlásí za celou sezonu největší množství sněhu, leží tam zhruba 1,5 metru. V Jeseníkách už vyhlásila horská služba druhý stupeň lavinového nebezpečí. Za dva dny tam například na Ovčárně připadlo 40 centimetrů sněhu.

Nahlásit chybu


K tématu

Pohyb v některých částech Beskyd může být po víkendové bouřce nebezpečný

28. srpna 2023 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Sobotní silný vítr a vichřice napáchaly škody na některých místech v Beskydech. Horská služba proto varuje před vstupem do volného terénu a také na některé přístupové cesty. Týká se to hlavně hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí. V lesích je polámaných mnoho stromů, které hrozí pádem.

Policisté cvičili v Beskydech hledání pohřešovaných a poskytování první pomoci

29. března 2024 11:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Ondřejníku na Frýdecko-Místecku v Beskydech se ztratila skupina turistů. Do terénu se ihned vydali policisté a členové horské služby. Nejednalo se naštěstí o ostrou akci, ale o cvičení. To bylo ale simulováno naprosto reálně a stejně tak k němu přistupovali i účastníci.

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.


Finálový zápas Česko - Švýcarsko budou lidé sledovat v hospodách i na náměstích

Nejen klasicky doma nebo v restauracích, ale také na náměstích v obcích a městech budou lidé sledovat v neděli večer finálový zápas MS v ledním hokeji.

Záchranáři během soboty museli několikrát do Beskyd, u zraněných pacientů zasahoval i vrtulník

Včera 21:02 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Týmy krajské zdravotnické záchranné služby v sobotu opakovaně zasahovaly v terénu Beskyd. Kromě pozemních posádek byl ve dvou případech vyslán i vrtulník LZS a záchranáři spolupracovali s členy horské služby.

Při požáru rodinného domu v Českém Těšíně zasahovalo pět hasičských jednotek, dva lidé byli intoxikováni

Včera 20:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů zasahovalo v sobotu při požáru rodinného domu v městské části Stanislavice v Českém Těšíně. Dva lidé museli být kvůli intoxikaci předání do péče zdravotníků. Plameny napáchaly škodu za 500 tisíc korun.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

24. května 2024 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Novojičínská ZUŠka proměnila městský park ve velké pódium

Novojičínské Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

24. května 2024 13:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Vážná dopravní nehoda v Ostravě, dvě mladé dívky vstoupily pod projíždějící auto

Včera 9:13 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Složky IZS zasahovaly v pátek odpoledne v Ostravě-Zábřehu na křižovatce ulic Výškovická a ulice U Studia u vážné dopravní nehody. Ve tři čtvrtě na pět převzali operátoři tísňové volání o střetu osobního vozidla se dvěma chodci. Na místo okamžitě vyjel lékařský tým ze základny v Zábřehu, dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci a také policisté a hasiči. Záchranáři byli u zraněných během pěti minut.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

24. května 2024 22:47 | Ostrava-Poruba | Libor Běčák | Kulturní okénko

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

24. května 2024 11:08 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Léčivé prameny v Horských lázních Karlova Studánka požehnal biskup ostravsko-opavský

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

V Bruntále se konalo již druhé Mistrovství ČR v Nordic Walking

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

V Břidličné proběhlo již 52. kolo krajské ekologické soutěže Zlatý list

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Těšínské divadlo uvádí kultovní komedii Škola základ života

23. května 2024 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Kulturní okénko

Známý příběh ze života studentů septimy a kantorského sboru nastudovali herci Těšínského divadla. Diváci si připomínají řadu dnes už kultovních hlášek, včetně té o štěstí…

Mezi Polankou a Starou Bělou lze projet po cyklostezce. Na mostě přibyl pruh pro cyklisty

22. května 2024 12:09 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Cyklistické propojení mezi Polankou a Starou Bělou je už zcela bezpečné. Na zrekonstruovaném mostě byl totiž přistavěn pruh, který je určen pro chodce a cyklisty a je oddělen od silnice.

Horská služba Beskydy zachraňovala další turisty, kteří uvízli v hlubokém sněhu
Vydáno 16. dubna 2021 10:29, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Tři turisté se dvěma psy v hřebenové partii Velkého Javorového a mladý pár na trase ze Smrku do Podolánek. Tito lidé uvízli ve čtvrtek večer na túrách v hlubokém sněhu a nezvládli pokračovat. Horským záchranářům trvalo dlouhé hodiny, než se k nim dostali a dovedli je do bezpečí. Horská služba varuje, že lidé by měli být velmi opatrní. Ani značené cesty totiž nejsou průchodné a pěší na túrách velmi riskují.

FOTO: Horská služba Beskydy

Ve čtvrtek přibližně kolem osmé hodiny večer vyrazili členové Horské služby Beskydy na dvě velmi náročné záchranné akce. Na stanici Javorový přišlo z dispečinku 112 hlášení, že v hřebenové partii Velkého Javorového uvízli tři turisté s dvěma psy.

Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Neměli jsme naštěstí problém s pátráním, věděli přesně, kde jsou, ale už cesta k nim byla velice náročná. Vyjeli jsme na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale závěrečný úsek jsme museli kvůli hlubokému sběhu jet na skialpech."

Turisté byli vyčerpaní a hladoví, i jejich psi byli nervózní a poněkud útoční.

Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Jinak ale musíme poznamenat, že na rozdíl od jiných nebyli špatně oblečeni, neměli ale čelovky, nebo jinou svítilnu a přicházela tma. Nebyli ovšem v žádném případě schopni se dostat dál, po pás se brodili sněhem a dokonce i turistické značení na stromech bylo sněhem zakryté."

Cestou zpátky museli záchranáři vlastní techniku vyprostit ze sněhu a poté převezli turisty až do obce Řeka k jejich zaparkovanému autu.

Zásah doslova jako přes kopírák měli také kolegové záchranáři ze stanice Frýdlant nad Ostravicí. 

Jaroslav Pavlica, záchranář Horské služby Beskydy: "V osm nás kontaktoval mladý pár, který uvízl během túry z vrcholu Smrku do Podolánek. Správně vyhodnotili situaci poté, kdy přibližně dva kilometry šli celkem tři hodiny. I oni měli dobré vybavení, a především zkušenosti, takže se nesnažili jít až do úplného vyčerpání."

I zde vyrazili záchranáři do akce na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale sněhová situace v Beskydech je natolik vážná, že později museli přesedlat na lyže a trvalo zhruba dvě hodiny, než se k mladému páru dostali. 

Jaroslav Pavlica, záchranář Horské služby Beskydy: "I zde se turisté pohybovali doslova po pás ve sněhu. A terén je nyní tak obtížný, že jsme se je dvě další hodiny snažili dostat zpět k jejich vozidlu. To se nám povedlo až v jednu v noci."

Tyto dva případy nejsou v současné době v Beskydech ojedinělé. Horská služba k tomu očekává během nadcházejícího víkendu velký nápor návštěvníků.

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy: "Samozřejmě chápu snahu dostat se vzhledem k situaci s Covidem z města do přírody. Jenže je vždy nutné pečlivě túry plánovat a zjistit si informace o aktuálním stavu sněhové pokrývky. Ani značené cesty nejsou nyní průchodné, takže pěší skutečně velmi riskují."

Turisté by měli výlety plánovat s ohledem na vlastní síly, schopnosti a počasí. Důležité je také správné vybavení. Beskydy hlásí za celou sezonu největší množství sněhu, leží tam zhruba 1,5 metru. V Jeseníkách už vyhlásila horská služba druhý stupeň lavinového nebezpečí. Za dva dny tam například na Ovčárně připadlo 40 centimetrů sněhu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025040/horska-sluzba-beskydy-zachranovala-dalsi-turisty-kteri-uvizli-v-hlubokem-snehu