Dnešní předposlední 180 km dlouhá etapa Okolo Turecka měla dvě odlišné poloviny. První kopcovitou a ve vnitrozemí, druhou mírně zvlněnou a z větší části po pobřeží. Celkem v průběhu etapy museli cyklisté nastoupat víc jak 2.800 metrů, což bylo nejvíc po 5., královské etapě.

Zatímco v prvních dvou etapách cyklisté mrzli, dnes odstartovali za slunečného počasí a do 20 stupňů. Jenže pozor: do silného větru.

10 km po startu se oddělila čtveřice uprchlíků: Gavazzi (Eolo), Tonelli (Bardiani), Celano (Sapura) a Irizar (Euskaltel).

Na 25. km začalo nejtěžší stoupání dne: 8,7km a 7%. Peloton se tu rozdělil na 6 částí. Vepředu zůstalo kolem 35 lidí. Nic pro sprintery, tudíž ani pro Marka Cavendishe jedoucího v zeleném trikotu nejlepšího v bodovací soutěži. Aktivní byla především Astana.

Vrchařskou jedničkou projeli jako první cyklisté v úniku, ale za nimi se tvrdě závodilo. V jednu chvíli se za čtveřicí v úniku vytvořila dvacítka včetně všech favoritů celkového pořadí s výjimkou druhého muže průběžného pořadí Jay Vinea (Alpecin), ale posléze se tři skupiny pronásledovatelů zase spojily a Mark Cavendish už byl zase v pohodlí hlavní skupiny.

Výsledkem aktivity čtveřice v úniku bylo nejpodstatnější to, že obě vrchařské prémie vyhrál Danilo Celano a s 15 body se přiblížil na 7 bodů k Vitaliji Butsovi ve vrchařské soutěži. A jelikož v zítřejší etapě bude k mání ještě 8 bodů, má Celano ještě šanci. I když pokud dojde na přímý souboj obou jmenovaných, větší šance dávejme Butsovi.

Danilo Celano se zapojil do vrchařské soutěže, když vyhrál obě dnešní prémie.

Po sjezdu z kopců zůstalo vepředu kolem 90 lidí. Zbýval tedy vítr. A některé týmy se ho pokoušely využít. Vynikala v tom sestava Israele.

Takže se to kolem 50. km skutečně na terezínu trhlo na několik skupin. A v té první zhruba 60členné jeli aktivně i borci Delko, protože tam měli své lidi včetně Díaze. Početnou ekipu tu mělo Uno-X, ve skupině vykukoval i zelený dres Marka Cavendishe, ale nechyběli tu ani Philipsen a Greipel.

Jenže jakmile tahle přírodní překážka ztratila svůj význam a protože vepředu zůstali všichni důležití, tempo se zklidnilo a skupiny se začaly spojovat.

Mark Cavendish stejně jako všichni nejlepší sprinteři přežil dnešní kopcovitou a větrnou etapu v první skupině. Ovšem tím, že prohrál s Philipsenem závěrečný spurt, přišel o zelený dres.

Důležitý moment přišel 43 km před cílem, kde byla umístěna klasická rychlostní prémie, na níž se získané body přepočítávaly na bonifikační sekundy. Philipsen a Meisen odvezli na prémii Jay Vinea a zároveň znemožnili získat bonifikační sekundy komukoli jinému, takže Vine po zisku 3 bodů snížil ztrátu na Díaze v průběžném pořadí jednotlivců na jedinou sekundu!

40 km před cílem zase mimořádně silně fouklo až k 50 km/hod.! Takže se peloton zase rozpojil, ale vepředu zůstalo hrozně moc lidí, takže se jelo stabilní tempo a zezadu si to mohli znovu dojet.

Následně poodjel cyklista německého Sauerlandu, za který ještě předloni jezdil Adam Ťoupalík, dojelo si ho dalších osm lidí, mezi nimi dva borci Alpecinu, z nichž jedním byl Jay Vine, kterým ovšem nikdo nestřídal, a v pelotonu tedy nastal poplach a šichta pro cyklisty Delka.

Následovaly ještě další pokusy jednotlivců, zkusil to i Jokin Aranburu z baskického Euskatel-Euskadi (v překladu Vtipálek Švestka) a myslel to vážně. Jenže 8 km před cílem byl i on pohlcen hlavní zhruba 60člennou skupinou, v níž pochopitelně byli nejvíc vidět na špici cyklisté Delko.

Na metě 4,5 km odjel Shane Archbold (Deceuninck) a vydržel 3 km, než by dojet vlakem Israele.

Vše tedy nakonec vyústilo v tradiční souboj tradičních sprinterů. Podruhé se v řadě po sobě radoval Jasper Philipsen, za ním v souboji veteránů byl úspěšnější Greipel před Cavendishem.

José Manuel Díaz vede před zítřejší poslední etapou o jedinou sekundu před Jay Vinem z Alpecinu. O šest vteřin je zpět Eduardo Sepúlveda.