The Capitals: Se Sputnikem na dovolenou? Řecko bude uznávat očkování ruskou vakcínou

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

ATÉNY

Řecko bude uznávat očkování ruskou vakcínou. Lidé očkovaní ruskou vakcínu Sputnik V budou moci cestovat do Řecka a strávit zde letní dovolenou. Informoval o tom řecký ministr cestovního ruchu Haris Theocharis při návštěvě Moskvy.

Evropská unie bude v takzvaných covidových pasech uznávat vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), jednotlivé členské státy se ale mohou jednostranně rozhodnout uznat i jiné vakcíny.

Řecko se připravuje na turistickou sezónu opravdu poctivě. Řecký Úřad pro civilní letectví zrušil povinnost zahraničních turistů přijíždějících do země z EU, USA či Izraele podstoupit sedmidenní karanténu, zatímco omezení vnitrostátních a mezinárodních letů prodloužil do 26. dubna. Návštěvníci z vybraných zemí budou s sebou muset mít buď certifikát o absolvování obou dávek očkování v posledních dvou týdnech před příjezdem, nebo negativní PCR test ne starší než 72 hodin. (Alexandros Fotiadis, Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com a EURACTIV.gr)


NOVINKY Z BRUSELU

Dopis od české vlády. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes ráno obdržela dopis podepsaný sedmi členskými státy EU. Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko Bulharsko, Rumunsko a Malta ji vyzývají k zahrnutí jádra a zemního plynu do delegovaného aktu, na základě kterého mají být právě tyto zdroje energie označeny za udržitelné.

Experti ze Společného výzkumného centra Evropské komise sice uznali jadernou energii za udržitelnou, Evropská komise chce ale o osudu jádra rozhodnout až v následujících týdnech. Již zítra má přitom zveřejnit komunikaci k tzv. taxonomii. Podle uniklých dokumentů se zítřejší návrh k jádru ani zemnímu plynu nevyjadřuje, a právě to chce sedmička zemí pod vedením Česka změnit. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)


ZÁPAD

BERLÍN

Kandidátem na kancléře je Armin Laschet. Volebním lídrem Křesťanskodemokratické unie (CDU) bude Armin Laschet. V pondělním hlasování ho podpořila většina seniorních členů strany. Laschet se tak v září utká s ostatními kandidáty o post německého kancléře. (EURACTIV.com)

PAŘÍŽ

Útoků na novináře přibývá. Přestože „útoky na novináře a násilná zatčení“ se ve Francii v průběhu pandemie zněkolikanásobily, podle letošního indexu svobody médií organizace Reportéři bez hranic (RSF) se Francie nachází na 34. místě z celkových 180 sledovaných zemí, tedy na stejné pozici jako minulý rok. (Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Ministři zablokují fotbalovou Super Ligu. Britští ministři se zavázali, že udělají vše nutné k tomu, aby zabránili vytvoření plánované Super Ligy složené ze dvanácti elitních fotbalových klubů, a to včetně šesti anglických.

Průzkum společnosti YouGov zároveň ukázal, že 68 procent fanoušků je silně proti vytvoření této ligy, pouze 14 procent z nich tento krok podporuje. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Nepoužívejme brexit jako výmluvu, říká Martin. Irský premiér Micheal Martin varoval před tím, aby se každý problém okolo brexitu prezentoval tak, že existují pouze vítězové nebo poražení.

Severoirský protokol zároveň označil za „férový kompromis ve snahách omezit destruktivní dopad brexitu na tento ostrov“, přestože je situace v Severním Irsku v posledních týdnech napjatá. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

TALLINN

Petice proti vlivu Číny. Sedmdesát zástupců estonské akademické, kulturní a mediální sféry napsalo otevřený dopis, který varuje před „rostoucím globálním vlivem Čínské lidové republiky“. V dopise zaslaném parlamentu, vládě, univerzitám nebo výzkumným institucím signatáři obvinili Čínu, že cílem jejích aktivit jsou jednotlivci a instituce, jejichž aktivity označuje za nepřátelské. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Další krok zpět v dekarbonizaci polské energetiky. Polské ministerstvo financí převezme uhelné elektrárny a hnědouhelné doly od energetických společností PGE, Tauron a Enea. Tato aktiva budou integrována pod jeden subjekt – Národní agenturu pro energetickou bezpečnost (NABE). Odborníci na klima a energetiku varují, že tento krok může negativně zasáhnout dekarbonizaci polského energetického sektoru. (Joanna Jakubowska | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Orbánova pomoc pro Agrofert. Maďarská vláda poskytne státní podporu ve výši 4,7 milionu eur společnosti NT Kft sídlící v maďarském městě Kiskunfélegyháza. Společnost vyrábí slunečnicový olej a spadá do koncernu Agrofert spjatého s českým premiérem Andrejem Babišem. Informoval o tom portál Telex.hu. Udělení státní podpory potvrdil maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com with Telex)

BRATISLAVA

Česko-ruské napětí na programu slovenské rady bezpečnosti. „Stojíme při Česku a podporujeme jeho kroky,“ prohlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na nedávné zjištění, že ruská rozvědka stojí za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Slovenský premiér Eduard Heger se v této souvislosti rozhodl na úterý svolat slovenskou bezpečnostní radu. (Lucia Yar | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

Vláda proti Super Lize. „Vláda detailně sleduje debatu okolo projektu fotbalové Super Ligy a jasně podporuje pozice italských a evropských fotbalových orgánů, které chtějí zachovat národní soutěže, meritokratické hodnoty a sociální roli sportu,“ napsal v dnešním komentáři předseda vlády Mario Draghi. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

„Souboj o Madrid“ začíná. Politické strany usilující o křesla v madridském regionálním parlamentu oficiálně spustily své kampaně. Volby se uskuteční za dva týdny, zatímco počet případů nákazy koronavirem roste, stejně jako hluboká politická polarizace. (EuroEFE)


BALKÁN

SOFIE

Žádné propojení Bulhara s českým výbuchem. Bulharský prodejce zbraní Emilian Gebrev odmítl jakékoliv spojení s výbuchem muničního skladu v České republice. Vyplývá to z oficiálního prohlášení jeho společnosti EMKO. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Stop využívání Romů ve volební kampani. Jasmin Bajrić, místopředseda rady etnických romských obyvatel v Záhřebu, vyzval hlavní kandidáty nadcházejících komunálních voleb, aby ve svých kampaních upustili od šíření stereotypů týkajících se romské etnické komunity. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Rozšíření branné povinnosti v dohlednu. Slovinsko se blíží ke schválení legislativních změn, které rozšiřují brannou povinnost. Vláda premiéra Janeze Janši navrhla, aby byla branná povinnosti iniciována v případě „významného zhoršení bezpečnostního prostředí“. (Sebastijan R. Maček | STA)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář