Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Co se dá vykouzlit ze zbytků? Zkuste španělskou bramborovou tortillu

Jídlo

  5:52
Ve španělštině a kulinárně-kulturním prostředí španělsky mluvícího světa znamená slovo tortilla v zásadě dvě věci: původem mexickou placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky, která se – v různých podobách – používá jako příloha a jedlý obal okolo pestrých náplní, a pak tortillu výsostně španělskou, což je specifickým způsobem připravená omeleta s bramborami.

Španělská bramborová tortilla foto: Recyklovaná kuchařka

A o tu nám teď jde. Zatímco její přísady jsou prosté a využití zbylých brambor maximální, její příprava vyžaduje znalost věci a kapku zručnosti. Ale to vás neodradí, protože španělská tortilla je prostě skvělé a přímo ikonické jídlo, které se jednoduše musíte naučit. Ano, vysoký počet vajec by se mohl zdát rozmařilý, ale jednak to bez nich nejde a za druhé je tortilla tak sytá, že se pojídá v malých řezech a nakrmí hodně lidí. Původní recepty začínají s bramborovými plátky smaženými zasyrova, ale i z těch už uvařených vykouzlíte krásnou tortillu.

Co budete potřebovat?

  • 600 g uvařených brambor, nakrájených na stejnoměrné, 6–7 mm vysoké plátky
  • několik lžic olivového oleje 
  • 1 středně velká, nejlépe bílá cibule, nakrájená na jemné plátky (nemusí být, ale tortille dodá na zajímavosti) 
  • 12 velkých vajec (2 až 3 vejce můžete nahradit zbylými bílky)

Ve větší (cca 28 cm v průměru) nepřilnavé pánvi s vyššími stěnami rozehřejte olivový olej. Zlehka a po částech osmažte plátky brambor, aby se trochu zatáhly, ale nezabarvily se. Dávejte je do misky a olej v pánvi ponechte. Osmažte v něm plátky cibule za občasného promíchání, aby zvláčněly, ale nezabarvily se, asi 7 minut.

Co vykouzlíte ze zbytků? Zkuste švýcarskou sýrovou polévku

Do pánve vraťte plátky brambor, opatrně je promíchejte s cibulí, aby se nepolámaly, a pak vše urovnejte v pánvi do stejnoměrné vrstvy. Vejce rozklepněte do mísy a prošlehejte se špetkou soli vidličkou. Směsí přelijte brambory s cibulí a na středním až nižším stupni smažte, přičemž vidličkou nadzvedávejte okraje tortilly a nechte pod ně stéci trochu vajec. Takto směs smažte 6 až 7 minut, až se vejce začnou usazovat, ale navrchu tortilly budou ještě polotekutá.

Teď přijde chvilka zručnosti. Tortillu plochou vařečkou nebo nožem opatrně uvolněte z pánve a nechte ji sklouznout na velký talíř (opečenou stranou dolů). Dno pánve potřete trochou oleje a překlopte ji na tortillu v talíři. Pak oběma rukama vzniklou konstrukci talíř-pánev pevně podržte a obraťte ji tak, aby se tortilla ocitla neopečenou stranou dolů v pánvi. Tu postavte zpět na sporák (talíř už nepotřebujete) a opékejte ještě 1 minutu.

Tortillu pak nechte sklouznout na čistý talíř a ihned podávejte, nakrájenou na menší řezy. S čerstvým hlávkovým salátem je to skvělý lehký oběd nebo večeře.

Bramborová tortilla

Ve Španělsku je bramborová tortilla předmětem zbožnění a metou zručnosti toho, kdo ji připravuje (často to bývají muži, asi proto, že je tak jednoduchá a přitom technicky celkem náročná). Jako všechny ikonické pokrmy je také středobodem nesčetných dohadů ohledně její jediné správné přípravy, asi jako u nás bramboráky. Studená a nakrájená na útlé řezy nebo kostičky je také jedním ze základních prvků tzv. tapas, drobných chuťovek z tapas barů, jejichž obíhání je odpradávna v tamních krajích oblíbenou zábavou a způsobem, jak se sejít s přáteli a nabudit chuťové buňky k nadcházející – pozdní – večeři.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...