Nedvědova prémie? Hecli jsme se, říká Kodýtek. Zářil i plzeňský parťák Suchý

Foto: Jan Beneš, Český hokej

25. dubna 2021, 9:09

Ladislav Lhota

Pod vysoké vítězství 7:2 nad Rakouskem v odvetném přípravnému duelu v Jindřichově Hradci se podepsali shodně gólem a nahrávkou plzeňští útočníci Filip Suchý s Petrem Kodýtkem. Slibně si otevřeli osobní účet na začátku reprezentační kariéry.

Oba figurovali v sestavě již dva dny předtím na vídeňském ledě, kde pomohli k vítězství 5:0. V Erste Bank Areně dal premiérový gól za národní mužstvo Filip Suchý a při svém celkově čtvrtém startu přidal druhý na Zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci. Dokonce vítězný. Po rychlé přesilovkové kombinaci ve 48. minutě získal vedení 3:2. „Nevím, jestli se mohu považovat za významného střelce, ale jsem rád, že mi to tam spadlo,“ ohlíží se skromně.

V porovnání s vídeňským zápasem šla do boje hodně omlazená sestava s minimem reprezentačních zkušeností. „Zpočátku se projevila nervozita. Odskakovaly nám puky a trenéři nám po první třetině museli připomenout, že máme hrát náš hokej a věřit určenému systému. Postupně jsme si zvykli na tempo a také odlišné role. Na rozdíl od prvního souboje s Rakouskem jsme chodili také na přesilovky. Naštěstí jsme to zvládli. Šli jsme výsledku naproti,“ hodnotí Filip Suchý.

Vstup do hradecké odvety pro Pešánovu družinu nebyl vůbec dobrý. Po třiašedesáti vteřinách hry usedl na hanbu Petr Kodýtek a hostům od Dunaje stačilo něco málo přes půl minuty v početní převaze k otevření skóre. „Při prvním střídání jsem udělal úplně zbytečný faul. Inkasovaný gól šel trošku za mnou. Moje kravina. Tohle se prostě nemůže stávat,“ kaje se potrestaný Západočech.

Domácí se dlouho oklepávali ze soupeřova úderu. Vyrovnali před první sirénou, jenže ve druhém dějství se opakoval původní scénář. Hosté si vzali náskok zpátky. Podruhé se trefil jejich nejlepší hráč Baumgartner. Český tým si pomohl ke srovnání využitou přesilovkou a teprve ve třetí části strhl vývoj skóre na svoji stranu.

„Nezačali jsme ideálně, ale pořád zůstával před námi skoro celý zápas. Co můžete dělat? Musíte se zvednout psychicky. Myslím, že se nám to povedlo. Zlepšovali jsme se každou třetinou, i když to nebylo jednoduché,“ přiznává Kodýtek, jenž si po přihrávce plzeňského kolegy Suchého připsal autorství čtvrtého gólu, který byl zlomový. Povedl se ve vlastním oslabení čtyři a půl minuty před koncem základní hrací doby.

„Semlelo se to hodně rychle. Dobře jsme napadali a najednou se puk dostal ke mně. Suchoš chtěl vystřelit, ale pak mi to ťuknul do strany. Snažil jsem se co nejdřív vypálit na bránu a naštěstí to vyšlo. Rakušané za stavu 2:3 ještě cítili, že mohou něco udělat s výsledkem. Čtvrtý a pátý gól pozvedly naše sebevědomí,“ povídá po svém premiérovém střeleckém zápisu, který se mu zadařil v osmém reprezentačním vystoupení.

Kuriózní situace nastala v polovině utkání, kdy trenéři podle předem avizovaného plánu vystřídali debutující gólmany. Namísto dalšího Plzeňáka Dominika Frodla zaujal pozici v brankovišti pardubický Milan Klouček. Oba inkasovali zhruba po minutě a půl svého pobytu na ledě. „Byly to blbé góly. Klukům v bráně jsme zrovna moc nepomohli. Nestihli nabrat tempo, měli jen pár zákroků. Byl to pro ně asi nejhorší začátek, jaký si mohli přát,“ lituje Kodýtek své spoluhráče.

Neméně kuriózní se ukázal závěr hradeckého večera, kdy čeští hokejisté přidali tři přesné trefy v rozmezí osmačtyřiceti vteřin a upravili skóre třetí periody do stejné výše 5:0, jakou dosáhli za celý předchozí duel ve Vídni. „Takové věci se nestávají často. Byla to pro nás odměna. Na konci jsme hráli s větší jistotou, drželi se víc na puku a víc jsme si dovolili,“ komentuje zdařilý epilog.

Mezi šestým a sedmým gólem na začátku 60. minuty uplynulo pouhých pět vteřin. Poslední kotouč za zády brankáře Schmidta vzbudil na české střídačce obzvlášť silnou euforii. Manažer Petr Nedvěd totiž po šesté trefě improvizovaně vyhlásil prémii, pokud mužstvo přidá ještě jeden gól. „Hecli jsme se a možná se nám to povedlo trošku i náhodou. Samozřejmě jsme z toho sedmého gólu měli velkou radost,“ přidává Kodýtek veselou tečku za přípravným blokem v Jindřichově Hradci.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz