Okresní soud se v pondělí začal zabývat případem úmyslného zapálení auta současného náměstka chomutovského primátora před komunálními volbami v roce 2018

26. duben 2021 15:41

Kdo a proč zapálil auto, které patřilo rodině současného náměstka chomutovského primátora Davida Dindy, to je otázka, na kterou v pondělí začal hledat odpověď Okresní soud v Chomutově. Podle obžaloby měl auto těsně před komunálními volbami v roce 2018 zapálit muž, kterého k tomu měl navést předseda krajské organizace hnutí  Trikolóra v Karlových Varech.

Na podzim 2018 měl podle obžaloby Petr Jabůrek zapálit osobní auto manželky Davida Dindy přímo před jeho domem. Pokusil se o to několikrát, až vozidlo zcela zachvátily plameny. Vznikla tím škoda za více než 300 tisíc korun na vozidle a na dalších věcech, které v té chvíli ve Škodě Octavia byly. K činu měl být Jabůrka naveden Matějem Drbohlavem, který ho už před tím zaměstnával například na vymáhání pohledávek.

Petr Jabůrek je kromě tohoto případu ještě obviněn z jiného trestného činu, soudce tak oba případy sloučil.

Co bylo motivem činu, obžaloba neuvádí. Podle Davida Dindy šlo o politický boj a zastrašování před volbami. Matěj Drbohlav už dříve uvedl, že se ničeho takového nedopustil a že jde o politický proces.

Jaké důkazy má soud k dispozici? Podle obžaloby jde o výpověď Petra Jabůrka, ale také řadu kamerových záznamů z blízkosti Dindova rodinného domu i z benzinové pumpy, kde se před činem Drbohlav s Jabůrkem sešli. Dále pak odposlechy telefonátů, kdy Jabůrek volal z vazební věznice mimo jiné své manželce. Podle obžaloby v nich uvádí Matěje Drbohlava jako muže, který ho k podpálení vozidla navedl.

autor: Jan Beneš
Spustit audio