InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Největší překážkou pro IT specialisty je špatný management a tým

26.04.2021
Vedení jako nejčastější překážku ve své práci označilo 36 % předních IT odborníků, které v rámci hloubkových rozhovorů vyzpovídala společnost Integra Czech Republic poskytující služby v oblasti informačních technologií.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Respondenti managementu vytýkají nedostatek vizí, nezájem o technologie a špatnou komunikaci. Podle šestiny respondentů je na vině také špatně fungující tým.

Druhou nejčastější slabinou spolupráce je podle průzkumu "zákazník, který neví co chce", ovšem už jenom s 12% podílem. "Bývá to častá výtka specialistů pracujících v oboru. IT specialisté ale mají specifický způsob komunikace, i proto s klienty jednají obchodníci, kteří umí jejich požadavky přetlumočit," říká s úsměvem Michal Hodulík, area sales manager Integry.

Pro práci v IT není podstatné studium, ale vlastní píle

Jenom osm procent respondentů uvedlo, že pro kariéru v oboru je důležité vysokoškolské vzdělání. Naopak 72 % považuje za nejdůležitější praxi, přičemž šest z deseti zastává názor, že "dobrého programátora nikdo neodmítne".

Podmínkou pro práci v IT je především pracovat na sobě (96 %) a velká motivace, přičemž znalosti nejsou tolik důležité, protože většina věcí se dá najít na internetu (48 %). Osmadvacet procent respondentů doporučuje být skromný, čtyři z deseti dokonce tvrdí, že v mladém věku není podstatná výše odměny za práci, ale zkušenosti, které může člověk získat.

Důležitým zdrojem informací kromě internetu (88 %) je mentoring seniorních kolegů (84 %).

Za nejlukrativnější segment práce považují IT specialisté stále finanční sektor (24 %), za nejlákavější technologie považují cloudová řešení (8 %).

Práce v cizině dneska není pro IT specialisty už nijak atraktivní, naopak dokonce skoro desetina tvrdí, že dneska jsou v Česku daleko zajímavější příležitosti i pracovní podmínky.

Malé zastoupení žen v oboru 76 % respondentů vysvětluje jejich nedostatečným zájmem o technologie. Vadou na kráse jejich přesvědčení je, že všichni účastníci průzkumu byli muži.
Autor: Zdeněk Fekar

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »