Větší atraktivita a spravedlivější program. Wimbledon zruší tradici, bude se hrát i v neděli

Tenisový Wimbledon už nebude jako dřív. Letos hlavně kvůli koronavirové pandemii, od příštího roku kvůli konci jedné velké tradice. Vedení All England Clubu se vzdává letitého zvyku – volné neděle uprostřed grandslamového turnaje.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wimbledon (ilustrační fotka)

Wimbledon (ilustrační fotka) | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters

„Volná neděle je příjemná. I takový detail dělá z toho turnaje něco výjimečného.“ Tradiční volnou neděli uprostřed grandslamového turnaje si v minulosti pochvalovala nejen dlouholetá česká jednička Tomáš Berdych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenisový Wimbledon přijde od příštího roku o tradiční volnou neděli. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

I dalším hráčům mohla přijít vhod chvíle klidu během dvoutýdenního napětí. Pauza ale prospívala hlavně wimbledonským travnatým dvorcům. Časy se ale mění.

„Díky lepší technologii a údržbě v posledních zhruba pěti letech už se dokážeme o travnaté kurty postarat takovým způsobem, že nepotřebují celodenní odpočinek,“ řekl předseda All England Lawn Tennis Clubu Ian Hewitt při tradičním jarním setkání s reportéry, mezi kterými měl zastoupení i Radiožurnál.

Tradice volné neděle uprostřed grandslamového turnaje padne příští rok a spojí se s plánovanými oslavami stého výročí od otevření centrálního dvorce.

Tradici volné neděle porušili pořadatelé od vzniku Wimbledonu jen čtyřikrát, když jim doslova teklo do bot. Program naboural déšť takovým způsobem, že museli právě v obvyklý volný den dohánět skluz.

Do Tokia pojede početná výprava českých tenistek. ‚Je to asi největší šance,‘ těší se Plíšková

Číst článek

Někdy i přes špatné počasí svátek uhájili, což se v roce 2007 nelíbilo tehdejšímu poraženému finalistovi Rafaelu Nadalovi. Španěl musel ve druhé části grandslamu odehrát čtyři zápasy během čtyř dní, zatímco tehdejší šampion Roger Federer mnohem více odpočíval.

„Budeme mít šanci sestavit ještě férovější turnajový program. A nabídnout fanouškům víc tenisu z Wimbledonu v atraktivním čase,“ podotkl Hewitt.

Právě o víkendech jsou obecně sportovní události zřejmě nejsledovanější. A příjmy od televizních společností jsou nejenom pro grandslamy zásadní.

Letos tedy bude poslední Wimbledon s volnou nedělí, travnatý grandslam začne se sníženou diváckou kapacitou 28. června. Zároveň platí, že fanoušci mohou naposledy sledovat takzvané Manic Monday, tedy pondělí právě po volné neděli, během kterého se odehrají všechny osmifinálové zápasy v jeden den.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme