Hlavní obsah

Jedenáct pojedenácté. Soutěž Dřevěná stavba roku zná své letošní vítěze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roubenky, rodinné domy, ale třeba i naučné stezky, veletržní pavilon či zajímavě řešené interiéry, to všechno je možné objevit mezi jedenáctkou vítězů letošního jedenáctého ročníku soutěže Dřevěná stavba roku. Jejím pořadatelem je Nadace dřevo pro život.

Foto: Archiv soutěže Dřevěné stavby roku 2021

Soutěž Dřevěné stavby roku 2021 zná své vítěze.

Článek

Do letošního ročníku soutěže, jež byla rozdělena jako již tradičně do šesti kategorií, se přihlásilo 65 dřevěných staveb a interiérů.

Veřejnost pak vybírala nejlepší projekty ve všech kategoriích, v pěti pak o výsledcích rozhodovala v rámci vlastního hodnocení i 12členná odborná porota. Všechny soutěžící projekty sesbíraly dohromady 35 360 hlasů.

I letos mohli přihlašovatelé svá díla zařadit do šesti různých kategorií, podle toho, zda jde o již realizovanou malou dřevěnou konstrukci, případně o velkou dřevěnou konstrukci, a to buď ve stadiu návrhu, nebo již realizovanou.

V dalších kategoriích se utkaly dřevěné budovy, a to opět zvlášť ty, které jsou ve stadiu návrhu, a díla již realizovaná. Do klání bylo možné také přihlašovat realizované dřevěné interiéry. Vítězové hlasování veřejnosti a poroty získali jako ocenění dubový diplom, odměnu 10 000 Kč a pro své soutěžní dílo titul „Dřevěná stavba roku 2021 v dané kategorii“.

Aranka učí své obyvatele žít zodpovědně a šetrně

Tipy a trendy

Soutěž vyhlašuje Nadace dřevo pro život, jež si klade za cíl podporovat využívání dřeva jako české významné obnovitelné suroviny.

Akci zaštítil ministr zemědělství Miroslav Toman, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo životního prostředí, Svaz měst a obcí České republiky. Soutěž rovněž podporují tradičně i významné společnosti působící v lesnicko-dřevařském sektoru.

Na výstavě EXPO 2020 mohou od pátku návštěvníci poprvé navštívit Pavilon Udržitelnosti

Tipy a trendy

„Ačkoliv vítěz může být jen jeden, naše díky a uznání patří všem architektům, projektantům a investorům, kteří stejně jako my věří dřevu. I díky jejich umu a nadání se české dřevo, naše obnovitelná surovina, proměňuje v krásné stavby, které chrání životní prostředí již svou pouhou existencí. I proto usilovně pracujeme na tom, abychom všechny naše soutěžící propagovali na našich komunikačních kanálech, v médiích i na veletrzích a přilákali k nim co největší pozornost veřejnosti,“ řekl Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život.

Vítězové Dřevěné stavby roku 2021
Soutěžní kategorieKdo rozhodovalNázev dílaPřihlašovatel
Malé dřevěné konstrukce – realizaceVeřejnostMobilní útulna ArankaMartin Kožnar Architekt s. r. o.
Velké dřevěné konstrukce – návrhyPorotaExpo DubaiHuť architektury Martin Rajniš / Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, Jáchym Daniel, Mariana Hanková, David Kubík
VeřejnostAreál Veverákova stezkaUnipark s. r. o.
Velké dřevěné konstrukce – realizacePorotaRekonstrukce lávky v PrudkéWaVe Structural Design s. r. o.
VeřejnostNaučná stezka OlšinaVojenské lesy a statky ČR, s. p.
Dřevěné budovy – návrhyPorotaVertikální zahradyAdéla Koubová
VeřejnostDům jako součást krajinyHarfen ateliér
Dřevěné budovy – realizacePorotaPřístavba statku Jižní ČechyHuť architektury Martin Rajniš / Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, David Kubík
VeřejnostPařezová chaloupkaMolo Architekti s. r. o.
Dřevěné interiéry – realizacePorotaAranka v ořechuMartin Kožnar Architekt s. r. o.
VeřejnostRoubenka u tří skřítkůMontesara interiors

Anketa

Které z děl se vám líbí úplně nejvíce?
Mobilní útulna Aranka
15 %
Expo Dubai
2,2 %
Areál Veverákova stezka
1,6 %
Rekonstrukce lávky v Prudké
3,6 %
Naučná stezka Olšina
11 %
Vertikální zahrady
2 %
Dům jako součást krajiny
4,8 %
Přístavba statku Jižní Čechy
5,4 %
Pařezová chaloupka
5,1 %
Aranka v ořechu
3 %
Roubenka u tří skřítků
46,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4097 čtenářů.

Reklama

Související články

Terasovitá dřevostavba vyrostla mezi stromy

Na poměrně strmém jižním svahu vyrostla nedaleko Zlína stavba, kolem níž na přání investorů zůstaly zachovány vzrostlé stromy z původní zahrady. Objekt pro...

Montované domy letí, lidé ušetří statisíce

Výstavba rodinných domů se proměňuje. S tím, jak rostou ceny a náklady, sílí poptávka po stavebnicových systémech. Větší část se předem vyrobí v továrně...

Výběr článků

Načítám