Ligue 1 - preview 35. kola: Udrží se Monaco v boji o titul?

30.04.2021, 08:40, aktualizováno 02.05.2021, 11:02
Previews
Cesc Fàbregas (© AFP)
Šlágrem nedělního programu je jednoznačně souboj Monaca a Lyonu. Zatímco domácí Knížata ještě stále mohou pokukovat po titulu, Olympique o naději přišel zřejmě definitivně porážkou od Lille. Poprat se ale bude chtít o třetí příčku, která je vstupenkou do Ligy mistrů. Odpoledne půjde především o líté záchranářské bitvy. Zainteresovány budou Nimes, Nantes. Lorient i Bordeaux.
Girondins Bordeaux - Stade Rennes  (neděle 13:00)
Rennes má jedinečnou možnost dostat se na pátou pozici, která zatím jako poslední zaručuje účast v evropských pohárech pro příští ročník. Marseille totiž v pátek neporazila Štrasburk, Lens v sobotu nepřekvapilo PSG, a tak je cesta za touto metou otevřená. Bretaňský celek každopádně potřebuje skolit Bordeaux, jenž se stále trápí a vlastně usiluje o ligovou záchranu.

V uplynulých devíti zápasech domácí prohráli hned osmkrát, před týdnem na půdě Lorientu pouze potvrdili, že v závěrečných čtyřech kolech jim ještě půjde o holé přežití, byť na pozici osmnáctou disponují pořád ještě dostatečným pětibodovým náskokem. Jenže takový i nadále nepředstavuje v žádném případě jistotu, a je potřeba tedy podniknout ještě poslední kroky.

Jenže za současné situace je vážně složité svěřence trenéra Jeana-Louise Gasseta nabudit na potřebné parametry. Bordeaux dokonce hrozí bankrot a taková skutečnost na dobré pohodě v kabině bezpochyby nepřidává. Navíc se Les Girondins v závěru ročníku rozrostla marodka, na kterou nově přibyl taktéž Nicolas De Préville. Tím ovšem výčet absencí ani náhodou nekončí.

Do hry se znovu nepodívá hlavní pilíř defenzivních řad Laurent Koscielny, je vůbec otázkou, zda se stihne dát do kupy až do konce sezóny. Chybí i dlouhodobý marod Otávio, nepředstaví se ani vykartovaný Jean Michaël Seri, v konečné nominaci nefigurují Vukašin Jovanovič a Loïc Bessilé, kteří nejsou zdravotně v pořádku. Fit není už několik týdnů také Dilane Bakwa.

Hosté jsou naopak na rozdíl od svého soka v daleko lepším rozpoložení. V uplynulých šesti duelech získali z možných osmnácti bodů hned šestnáct a říkají si jasně o postup do pohárové Evropy. Bruno Génésio, lodivod SRFC, navíc nemá větší potíže se ztrátami v kabině. Zdraví sice nejsou Adrien Truffert ani Jonas Martin, ovšem zpět do akce se navrací James Léa Siliki.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Baysse, Mexer, Benito - Adli, Bašič - Oudin, Ben Arfa, Kalu - Hwang
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Aguerd, Nyamsi, Maouassa - Nzonzi, Camavinga, Tait - Doku, Terrier, Bourigeaud
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.21 - 4.00 - 1.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Brestois - FC Nantes  (neděle 15:00)
Kdyby Nantes před týdnem neskolilo venku Štrasburk, opravdu jen stěží by mohlo usilovat o přímou záchranu. Nakonec ovšem dokázalo přerušit sérii čtyř zápasů bez vítězství a zároveň i šňůru tří porážek v řadě. V nastoleném trendu je však potřeba pokračovat. Výjimkou přitom nesmí být ani bitva o Bretaňský poloostrov, derby podstoupí se skoro zachráněným Brestem.

Čtyři body, takové je manko Kanárků na sedmnáctou pozici, která jako poslední zaručuje definitivní záchranu v Ligue 1. Svěřenci kouče Antoineho Kombouarého se navíc musejí ohlížet i dozadu, neboť jsou jen o skóre lepší než předposlední Nimes. Těšit hosty aspoň může fakt, že dlouhodobě je netrápí větší absence, chybět teď bude pouze obránce Charles Traoré.

Piráti též zvládli svůj poslední zápas, venku si poradili se St. Étienne a podnikli dost výrazný krok k udržení nejvyšší soutěže. Družina trenéra Oliviera Dall'Oglia prohrála jen jednou v posledních pěti kolech, stalo se zrovna proti jinému lokálnímu rivalovi z Lorientu. A ačkoli matematicky nemá Brest prvoligovou příslušnost zajištěnou, prakticky může být v pohodě.

Po karetních trestech budou Brestu k dispozici navrátivší se Jean Lucas i Steve Mounié, avšak mimo hru zůstali Christophe Hérelle, Paul Lasne, Sébastien Cibois a Romain Philippoteaux, jež nejsou zdravotně v pořádku. Svému soupeři mají domácí bezpochyby co oplácet, v říjnu loňského roku s ním prohráli o dvě branky, zásadně se jim tehdy nevydařil první poločas.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Brassier, Perraud - Honorat, Jean Lucas, Belkebla, Faivre - Cardona, Charbonnier
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Corchia, Pallois, Castelletto, Appiah - Chirivella, Louza - Muani, Blas, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dijon FCO - FC Metz  (neděle 15:00)
Sestupující Dijon nemá už ani teoretickou možnost vyhoupnout se z poslední příčky aspoň o nějaký ten stupínek výše, Méty už několik týdnů strádají, a přišly tak o šanci probojovat se do evropských pohárů na příští ročník, ačkoli tenhle cíl ani náhodou nebyl před startem sezóny jejich prioritou. Oba týmy by zřejmě mohly mít ten největší problém se správnou motivací.

Určitě v tomto souboji nepůjde o nějakou zásadní změnu v průběžném pořadí, která by měla mít vliv na ty nejdůležitější otázky. "Já ale doufám, že mí hráči budou chtít vyhrát. Chceme už konečně prožít pocit vítězství, dlouho jsme žádné nezískali," říkal hostující stratég Frédéric Antonetti. "Naposledy jsme vyzvali PSG, jeden z nejlepších týmů světa. A zase jsme padli."

Hostům zůstávají na marodce Vincent Pajot, Warren Tchimbembé, Manuel Cabit a také Opa Nguette, nově není k dispozici vykartovaný Kiki Kouyaté. Domácí stratég David Linarés, jehož družina prohrála naposledy vysoko v Rennes, vítá Sachu Boeyho, Moussu Konatého a Ngondu Muzingu zpět, chybět mu však budou Yassine Benzia, Roger Assalé i Arthur Zagre.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allagbé - Chafik, Coulibaly, Écuélé Manga, Panzo, Chalá - Marié, Celina - Mama Baldé, Konaté, Chouiar
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Bronn, N'Doram, Boye - Centonze, Sarr, Maïga, Angban, Delaine - Boulaya, Leya
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.44 - 3.33 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Angers SCO  (neděle 15:00)
Lorient naposledy po dvou nezdarech skolil jednoznačně Bordeaux, i nadále se drží těsně nad sestupovým pásmem a v souboji s Angers může podniknout další důležitý krok k záchraně. Pokud navíc Nantes ani Nimes v souběžně hraných utkáních neuspějí, můžou si domácí utvořit rozhodující náskok. Jejich soupeř přitom v uplynulých týdnech nevykazuje dobrou formu.

Před týdnem prohráli svěřenci kouče Stéphana Moulina nejtěsnějším možným způsobem s favorizovaným Monacem a utrpěli již svou třetí ligovou porážku v řadě. "Viděl jsem ten zápas moc dobře. Angers působilo svému sokovi obrovské problémy," povídal domácí stratég Christophe Pélissier. "Má velmi zralé mužstvo, hlavně disponuje velmi silnými útočníky."

Les Merlus zřejmě nějak zásadněji nebudou měnit úvodní jedenáctku pro tenhle duel, neboť nehlásí žádný návrat z marodky do svých řad. Thomas Fontaine i Matthieu Saunier zůstávají mimo hru až do konce sezóny, nachystaní nejsou pořád Tiago Ilori, Jonathan Delaplace ani Sylvain Marveaux, přičemž nově na marodku, možná i na delší čas, přibyl Quentin Boisgard.

I hosté se, poměrně už nějakou dobu, potýkají s mnohačetnými absencemi. Enzo Ebosse, Rachid Alioui, Sofiane Boufal, Angelo Fulgini, Abdoulaye Bamba i Souleyman Doumbia se pořád nedali zdravotně do pořádku, čerstvě nahlásil své potíže Ibrahim Amadou, a tak místo nich byli povoláni do finální nominace mladíci Waniss Taïbi, Noah Fatar a Ismaël Dramé.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Hergault, Chalobah, Laporte, Morel, Le Goff - Le Fée, Lemoine, Abergel, Wissa - Moffi
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Manceau, Pavlovič, Traoré, Thomas, Capelle - Bobichon, Coulibaly, Mangani - Mathias Lage, Diony
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.48 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nîmes Olympique - Stade Reims  (neděle 15:00)
Pouhá čtyři kola zbývají Krokodýlům z Nimes na to, aby se v nejvyšší soutěži zachránili. Ztráta na nesestupové pozice je čtyřbodová, popřípadě je ve hře i baráž, která ještě neznamená automatický sestup. Nimes teď potřebuje porazit Remeš, která zůstává v klidném středu tabulky.

Jinými slovy utkání má velkou důležitost pro domácí tým. Čtyři kola před koncem jde opravdu do tuhého a Nimes se musí probrat. Od konce února zvítězilo jen v jednom případě a to je na záchranu málo. Před týdnem Krokodýli sehráli statečné utkání na půdě RC Lens a ještě čtvrthodinu před koncem drželi nadějnou remízu, než rozhodl Haïdara.

Nimes potřebuje z domácího zápasu s Remeší vyválčit tři body, jinak bude sestup opět o něco reálnější. Mimochodem ve zbývajících kolech se domácí utkají Les Crocodiles s Métami, Lyonem a Stade Rennes, inu nic jednoduchého.

Zatímco Nimes zůstává pod velkým tlakem, Remeš může hrát uvolněně. Žádný sestup jí v tuto chvíli nehrozí a ani boj o evropské poháry se jí netýká. Remeš si může na Stade des Costiéres pojistit jedenácté místo či poskočit o příčku výše.

Utkání nemá favorita a je hodně nevyzpytatelné. Pokud bychom se řídili ligovou tabulkou, jasným favoritem jsou hosté. Jenomže ve vzájemných zápasech přes tři roky nevyhráli a jejich porážkou skončil i listopadový duel na Auguste-Delaune.

Domácí budou bez Cubase, Briancona, Depresa a Martíneze, což činí celkem čtyři čtyři absence. To je stejný počet jako na druhé straně barikády. Remeši nepomohou Faes, Berisha, Konan a Cafaro.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Alakouch, Guessoum, Miguel, Meling - Ripart, Fomba, Sarr, Deaux, Ferhat - Kone
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Doucoure, Marešić, Abdelhamid, Foket - Dia, Lopy, Cassama, Chavalerin, Mbuku - Toure
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.32 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - AS Saint-Étienne  (neděle 17:05)
Šance Montpellieru na evropské poháry je sice malá, ale dokud bude existovat, hodlá se o ní domácí tým porvat. V rámci 35. kola přivítají Saint-Étienne, které si zase může definitivně zajistit záchranu. Který z týmů bude úspěšnější?

Na Stade de la Mosson se bude moci přiblížit k pohárovým příčkám HSC Montpellier, kterému aktuálně patří osmé místo. Domácí tým teprve před týdnem přišel o dlouhou neporazitelnost, nicméně ta budila od konce února rozpaky. Montpellier totiž z posledních osmi zápasů šestkrát remizoval, jednou zvítězil a jednou prohrál. Dohromady tedy nasbíral devět bodů, což přeci jenom není tolik, kolik by si v klub přáli.

Každopádně ztráta jedenácti zápasové série neporazitelnosti určitě zamrzela. Montpellier prohrál na jihu Francie s OGC Nice 1:3 a postup do pohárové Evropy si tím velmi zkomplikoval. Svěřenci trenéra Der Zakariana ztrácejí na páté místo už devět bodů.

Porážku si před týdnem připsalo i Saint-Étienne, které doma trochu nečekaně padlo s Brestem 1:2. I přesto mají Les Verts výrazně blízko konečné záchraně a jistotu mohou mít již po tomto kole, pokud tedy v Montpellieru zvítězí. Rozdíl mezi osmnáctým FC Nantes a Saint-Étienne činí osm bodů.

A to bude těžký oříšek, protože lepší vzájemnou bilancí oplývají domácí. Montpellier vyhrál listopadový duel na půdě ASSE 1:0 a úspěšnější byl i v předchozí nedohrané sezoně. Saint-Étienne dokonce nedalo HSC gól v pěti zápasech po sobě.

Hilton si stále odpykává karetní trest a nebude k dispozici stejně jako Savanier, Ferri a Souquet. Beze ztrát se neobejde ani druhá strana, kde chybějí Modeste, Macon a Nordin. U posledně jmenovaného je start nejistý.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Sambia, Congre, Cozza, Ristić - Chotard, Le Tallec - Laborde, Mollet, Mavididi - Delort
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Green - Debuchy, Moukoudi, Cisse, Trauco - Neyou - Hamouma, Camara, Aouchiche, Bouanga - Khazri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.51 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Cesta za letošním titulem je neúprosná, krutá, vysilující a především neuvěřitelně vyrovnaná. A mezi kandidáty na prvenství se bezpochyby dají zařadit i Monaco s Lyonem, které v neděli večer svedou přímou bitvu o nejvyšší ambice. Oba celky přitom musejí reagovat na sobotní výsledky PSG i Lille, a to jedině vítězstvím, především pak hosté, kteří nejsou v dobré pozici.

Pořád jsou na čele "Dogy" o bod před Les Parisiens, oba týmy navýšily po včerejších zdarech svůj náskok na oba své konkurenty. A ti, aby se v tomto souboji mohli reálně udržet, musejí zkrátka získat také tři body. Byť Olympique má situaci daleko složitější, jeho ztráta se přece vyšplhala na vyšší čísla. Matematicky je ovšem možné, že se nakonec ocitne ještě na čele.

Tenhle zápas nemusí rozluštit jen otázku možného triumfu v Ligue 1, ale zároveň také velmi důležitou ohledně třetího místa. Právě to totiž jako poslední zaručuje účast v toužebné Lize mistrů, respektive v jejím předkole. Na poraženého, tedy na toho, kdo skončí v konečném účtování jako čtvrtý v pořadí, zbude jen chudší popelka v podobě postupu do Evropské ligy.

A především Lyon má doslova nůž na krku. Pokud by totiž padl, navýšil by se jeho deficit na Monaco, hájící aktuálně třetí příčku, tři kola před koncem už na rozdíl sedmi bodů. "Nemáme už v podstatě co ztratit. Jasně, mohli bychom hrát v příští sezóně Evropskou ligu, jenže tahle soutěž nás správně nemotivuje," uvědomoval si Jean-Michel Aulas, prezident Les Gones.

Před týdnem OL nezvládlo jeden z klíčových zápasů proti Lille, s nímž nakonec o gól padlo. A jednoznačně musí hledat nápravu v nynějším měření sil. "Stále můžeme všechno otočit v náš prospěch," dodával Aulas. "Pokud budeme efektivní v koncovce, jako jsme byli dříve, všichni potáhneme za jeden provaz, i nadále se můžeme kvalifikovat do Ligy mistrů," mínil.

Hostující stratég Rudi Garcia hlásí před tímto duelem tři absence. Pozitivně testovaný byl na koronavirus Melvin Bard, chybět bude i Islam Slimani, který si poranil stehenní sval, a hrát nebude ani Djamel Benlamri. Na druhou stranu v nominaci na utkání nechybí klíčový prvek defenzivy Jason Denayer, jehož start je každopádně kvůli potížím s chodidlem v ohrožení.

Monaco si v posledních týdnech udržuje více než stabilní výkonnost. V lize vyhrálo již pět duelů v kuse, může zároveň usilovat i o cennou trofej v Coupe de France, jelikož se nedávno prokousalo až do semifinále. "Postupujeme vpřed krůček po krůčku, bereme každý mač jeden po druhém. Mám pocit, že hráči věří v něco velkého," povídal domácí stratég Niko Kovač.

Ten ještě pár kol dozadu nechtěl o nečekaném úspěchu hovořit naplno, myslíme tím zisk nejvyššího místa. Teď nicméně mluví v úplně jiném kontextu. "Nechci svému mužstvu bránit v jeho snění," pokračoval. "Pokud dokážeme ve všech utkáních vyhrát, možná nás na konci čeká něco hodně krásného. Stále můžeme být třetí, druzí, ale třeba budeme úplně na vrcholu."

Domácí družstvo se, bohužel pro něj, potýká s obávanou hrozbou s názvem COVID-19. Nově je nakažený Aleksandr Golovin a z karantény ještě není zpět Gelson Martins. Tuhle nemoc nepřekonal Krépin Diatta, aspoň se po jejím prodělání vrací Enzo Millot, Chrislain Matsima i Eliot Matazo. Zraněný je čerstvě Stevan Jovetić a rekonvalescenci podstupuje Sofiane Diop.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sidibé, Maripán, Disasi - Aguilar, Fofana, Tchouaméni, Ballo - Volland, Caio Henrique - Ben Yedder
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Marcelo, Denayer, De Sciglio - Dubois, Caqueret, Bruno Guimaraes, Cornet - Lucas Paquetá - Toko Ekambi, Depay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.72 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - RC Lens  (sobota 17:00)
Skousnout nepovedený zápas v semifinále Ligy mistrů a soustředit se naplno na utkání proti Lens nebude pro PSG bezpochyby úplně snadným úkolem. Domácí kouč Mauricio Pochettino však na tiskové konferenci před tímto ligovým utkáním uvedl, že jeho celek je po psychické stránce velmi silný. Teď každopádně musí hledat cestu za úspěchem bez Kyliana Mbappého.

Klíčový domácí forvard údajně není nějak vážně zraněný, přesto bylo pro jistotu rozhodnuto, že se nebude více riskovat jeho zdravotní stav a proti Lens se v sestavě neobjeví. Ačkoli výhra bude jednoduše potřeba ve vážně nelítostném souboji o titul, v němž jsou pořád ve hře Lille, Monaco a po matematické stránce taktéž čtvrtý Lyon. Na první místo ztrácí PSG jeden bod.

Jinak však marodka Les Parisiens čítá pouze dvě další jména, a to dlouhodobě Juana Bernata a brankářskou trojku Alexandreho Letelliera. "Mbappé má potíže s lýtkem. Doufáme, že jeho problém není zásadní a že se nám brzy vrátí," přál si Pochettino. "On je pro nás velmi důležitý a vždy má jeho ztráta dopad na hru. Máme nicméně v kabině hráče, kteří ho zastoupí," slíbil.

Francouzský útočník odehrál v posledních několika týdnech opravdu velkou porci zápasů. A je otázkou, zda není aktuálně přetížený. "Před týdnem proti Métám doslova létal, byl opravdu ještě rychlejší než obvykle," krčil rameny pařížský lodivod. "Myslím si, že jeho kondici jsme zvládli perfektně, dost o tom tématu mluvíme. Tyhle drobné šrámy se zkrátka můžou objevit."

PSG si výrazně zkomplikovalo svou možnou cestu za opětovnou účastí ve finále milionářské soutěže. Doma padlo s Manchesterem City o branku, i když po prvním poločase vedlo. "Bylo těžké přijmout fakt, že jsme inkasovali dva góly, které běžně nedostáváme," hlesl Pochettino. "Nakonec jsme dohrávali ještě o deseti mužích v poli. A to proti tak kvalitnímu protivníkovi."

Sám věří, že jeho svěřenci mají schopnosti na to nejen otočit nepříznivý vývoj v Lize mistrů ve svůj prospěch, ale také že se jim podaří obhájit cennou trofej v Ligue 1 i Coupe de France. "Pamatuji si, jak média zpochybňovala naši mentalitu. Dokázali jsme už v pohárové Evropě vyřadit Barcelonu i Bayern, čili si myslím, že prostě jsme v tomto ohledu dobří," podotýkal.

I Lens bude mít v tomto střetnutí velký zájem bodovat, jakožto ligový nováček se totiž pere hodně nečekaně o pátou pozici, zajišťující účast v Evropské konferenční lize pro příští ročník. Formu má vážně hodně solidní, vždyť na ligovém poli neprohrálo už třináctkrát v řadě. Pyšnit se navíc může i podzimním triumfem nad PSG, tehdy ale soupeře výrazně zasáhl koronavirus.

Těmito nepříjemnostmi si nedávno prošli i hosté, a byť COVID-19 už všichni hráči přečkali, ani tak nebude mít kouč Franck Haise k dispozici kompletní kádr. Nově jsou totiž vykartovaní Massadio Haïdara, Loïc Badé a Issiaga Sylla, zranění jsou prý až do konce sezóny Zakaria Diallo, Adrien Louveau i Adam Oudjani, ti ovšem nepatří k základní stavebním kamenům.

Špatné zprávy každopádně střídají ty lepší, disciplinární trest vypršel Simonovi Banzovi a též Stevenovi Fortesovi, z karantény se vrátili Gaël Kakuta i Cheick Traoré, své šrámy doléčili Clément Michelin, Cheick Doucouré i Florian Sotoca, přičemž ve finálním výběru nechybí ani gólmanská jednička Jean-Louis Leca, jenž je nakonec zřejmě fit, jeho start je však nejistý.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Marquinhos, Kimpembe, Diallo - Ander Herrera, Danilo Pereira - Kean, Verratti, Neymar - Icardi
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Steven Fortés, Medina - Clauss, Cahuzac, Fofana, Boura - Kakuta - Ganago, Banza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.41 - 8.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - OGC Nice  (sobota 21:00)
Všichni ve Francii jsou určitě zvědaví, zda Lille dotáhne svou nečekanou pouť za titulem do zdárného konce. Po minulém vítězství na půdě Lyonu svoje šance opravdu notně posílilo, stále se totiž drží těsně před dotírajícím obhájcem PSG i Monacem, a pakliže zvládne získat tři body ve všech zbývajících čtyřech kolech, včetně duelu s Nice, už ho nikdo nepředskočí.

Los přitom nemají domácí vyloženě složitý, byť následující klání na půdě Lens, se St. Étienne i v Angers můžou představovat určité nebezpečné artikly. Ostatně takový může být ve finále i ten s Les Aiglons, kteří v uplynulých osmi ligových případech prohráli jen jednou, paradoxně tomu bylo během střetnutí s posledním Dijonem. Formu tedy vykazují opravdu velmi slušnou.

Přitom těžko si svěřenci trenéra Christopheho Galtiera můžou dovolit zaváhat, uhrát například pouze remízu, neboť PSG i Monaco budou rozhodně pokračovat na maximální obrátky, aby ještě došlo na střídání stráží na čele. V podstatě je ve hře rovněž Lyon, nicméně ten si právě po minulém kole situaci dost zkomplikoval a vlastně se s ním o nejvyšší příčku již nepočítá.

Ačkoli ještě v minulých týdnech byl domácí stratég ohledně prvenství spíše opatrný, teď hlásá do světa úplně jiná slova. "Mí hráči mají ve svých rukou něco jedinečného," říkal. "Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom našim soupeřům zabránili v jakémkoli podnikání. Potřebujeme kousat jako psi, jako dogy. Hryznout do kosti a nikomu jí nepůjčit," burcoval.

Bezpochyby skvělou zprávou je pro Les Dogues stav jejich marodky, na níž se po uzdravení Timothyho Weaha nenachází vůbec nikdo. Na opačné straně se, co se týče absencí, naopak nic nezměnilo. Do konce sezóny by měli být mimo hru Dante, Jeff Reine-Adélaïde i Myziane Maolida, do kupy se nestačili dát nejlepší střelec týmu Amine Gouiri a Khéphren Thuram.

Poslední dva jmenovaní by se však mohli vrátit zpátky do akce pro klání následující, alespoň tedy takto hovořil hostující kouč Adrian Ursea, jehož mužstvo nyní balancuje na hranici horní a dolní poloviny tabulky. "Lille bylo třeba proti PSG úspěšné v protiútocích. Jakmile má ale tvořit hru, je údajně slabší. My se nicméně nebudeme krčit v koutu," slíbil šéf lavičky Nice.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Ikoné, André, Soumaré, Renato Sanches - Yilmaz, David
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Todibo, Saliba, Kamara - Schneiderlin, Claude Maurice, Boudaoui - Atal, Dolberg, Rony Lopes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.66 - 7.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Racing Strasbourg  (pátek 21:00)
Zřejmě opravdu hodně tuhý boj čeká Marseille v závěrečných čtyřech kolech Ligue 1, pořád se jí totiž nedaří setřást na páté příčce pravidelně bodující Lens. Teď by nicméně mohla mít přece větší šance, neboť její protivník podstoupí v sobotu těžké střetnutí v Paříži. Nutně ale potřebuje zdárně zvládnout páteční předehrávku s aktuálně nevábně působícím Štrasburkem.

Domácí se pod trenérem Jorgem Sampaolim dostali do opravdu dobré pohody. Jejich hlavní ambicí je atakovat především páté místo, které v tuhle chvíli jako poslední zaručuje účast v nově vytvořené Evropské konferenční lize. O bod jsou za touhle metou pozadu. Sám argentinský stratég si moc dobře uvědomuje, jak důležité budou výkony jeho klíčových hráčů.

A především Dimitri Payet je evidentně ve slušném rozmaru, v minulých dvou utkáních proti Lorientu a Remeši skóroval dohromady třikrát. "Začíná být vážně lepší a lepší, zejména po psychické stránce," těšilo Sampaoliho. "Hraje čím dál více v blízkosti branky soupeřů. Střílí góly, ovšem týmu obecně také dost pomáhá. Zdá se, že pochopil i systém naší hry," dodával.

Proti Štrasburku se mu i nadále nebude moci představit Jordan Amavi, byť už se lehce zapojil do tréninku, zdravý není ani jeho parťák z obrany Hiroki Sakai, v nominaci na duel se jinak nezjevil ani Michaël Cuisance, který je zřejmě stále zraněný. V ní naopak nechybějí Lucas Perrin, Boubacar Kamara, Pape Gueye ani Duje Čaleta-Car, jemuž již vypršel karetní trest.

Hosté se nacházejí ve spodních patrech tabulky, a protože v uplynulých šesti kolech uzmuli jen čtyři body z možných osmnácti, pořád nemají vyřešenou otázku záchrany. I když na tu pozici, znamenající baráž, disponují šestibodovým, zatím docela dostatečným náskokem, pokračování negativních výsledků by je ještě mohlo dostat do pořádně nepříjemné šlamastiky.

Od minulého nepovedeného klání z Nantes se nic moc nezměnilo na štrasburské marodce, akorát už bude k dispozici Lamine Koné. Mimo hru nicméně zůstávají Mohamed Simakan, Bingourou Kamara, Idriss Saadi, Majeed Waris, přičemž disciplinární stopka se nevyhnula nově Adrienovi Thomassonovi. Naopak tu svou si již přece odpykal hříšník Frédéric Guilbert.

Vůbec dobré zprávy přitom nepřinesl Thierry Laurey, kouč Les coureurs, ohledně dlouhodobě indisponovaného Leba Mothiby. Ten v této sezóně dosud nezasáhl do jediného zápasu. "Celá situace kolem něj směřuje k tomu, že se až do konce ročníku na trávníku nepředstaví," hlesl. "Byl prostě bez fotbalu příliš dlouho. Škoda pro nás, s ním bychom snadněji sbírali body."
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Balerdi, Álvaro González, Čaleta-Car - Pol Lirola, Kamara, Rongier, Nagatomo - Thauvin, Milik, Payet
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Guilbert, Koné, Djiku, Mitrovič, Caci - Sissoko, Aholou, Liénard - Ajorque, Diallo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.62 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC342110357:2273
2.Paris Saint-Germain34233877:2672
3.AS Monaco34225771:3871
4.Olympique Lyon341910567:3567
5.RC Lens341511854:4656
6.Olympique Marseille341510949:4255
7.Stade Rennes341591048:3654
8.Montpellier HSC3412111154:5747
9.OGC Nice341371444:4546
10.FC Metz3411101337:4143
11.Stade Reims349141139:4141
12.Angers SCO341181534:5141
13.Stade Brestois341171647:5740
14.AS Saint-Étienne341091539:5239
15.Racing Strasbourg341071743:5337
16.Girondins Bordeaux341061836:5236
17.FC Lorient34981744:6235
18.FC Nantes346131535:5231
19.Nîmes Olympique34871933:6231
20.Dijon FCO34392223:6118

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Hafna

Přeju to Lille ale na tiket je určitě nedám, přesně takovéto zápasy s týmy ze středu tabulky doma už letos dokázali často zremizovat, navíc Nice je rozjete celkem...

Každopádně pro nezaujatě fanoušky je konec ve Francii, Itálii i Španělsku hodně zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Akinfeev

Jak to vlastně je s tim týmem ze 3.místa ... Skupina LM, nebo předkola?

Reagovat
Thimpu25

nic se zřejmě nezmění až do nového formátu LM... třetí místo předkolo LM, čtvrté Evropská liga (myslím si, že snad jistě skupina, ale kecal bych, tam snad bude záležet podle CdF)

Reagovat
Israha

Čtvrté místo rovnou skupina, vítěz CdF (nebo pátý v lize) má předkolo.

Reagovat
Thimpu25

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele