Plocha nákupních parků v Česku přesáhla milion m²

pátek, 30. dubna 2021, 11:45 Aktuality, Retail MediaGuru

Loni bylo v ČR dokončeno či rozšířeno 23 projektů retail parků s celkovou obchodní plochou téměř 55 tisíc metrů čtverečních. Výstavba byla nad desetiletým průměrem.

V ČR je celkem 250 retail parků, např. CPI jich provozuje 19, zdroj: CPI Property Group

V ČR je celkem 250 retail parků, např. CPI jich provozuje 19, zdroj: CPI Property Group

V minulém roce bylo podle analýzy realitně poradenské společnosti Cushman & Wakefield v České republice dokončeno či rozšířeno 23 projektů nákupních parků (neboli retail parků - RP) s celkovou obchodní plochou téměř 55 tisíc metrů čtverečních, jejich výstavba byla navíc loni nad desetiletým průměrem. Souhrnná plocha všech retail parků v Česku tak překročila hranici milionu čtverečních metrů (nezapočítává se plocha super nebo hypermarketů, pokud jsou součástí projektu). Jejich výstavba se nyní zaměřuje především na menší města do 40 tisíc obyvatel, nejvíce se loni stavělo ve Středočeském kraji.

Z více než tří čtvrtin (77 %) se jednalo o nově vystavěné projekty, těch vzniklo 14. V 19 % šlo o rozšíření stávajících projektů, 4 % pak představovala přestavba supermarketů či hypermarketů na retail parky. Celkově tak Česko nyní disponuje více než 250 nákupními parky.

„Oproti předchozím letům se dá rok 2020 co do objemu nové výstavby hodnotit jako velmi silný. V loňském roce jejich výstavba dokonce převýšila development klasických obchodních center,“ říká Martin Kubín, associate a vedoucí týmu nákupních parků a pozemkových transakcí v industriálním týmu, Cushman & Wakefield.

Největším loni otevřeným je RP Kolín Ovčáry s plochou 7500 m² (bez započtení plochy supermarketu). Právě ve Středočeském kraji se loni retail parků vystavělo nejvíce – přes čtvrtinu celkové loni vzniklé plochy. Retail parky loni vznikaly v kategorii obcí od 5 do 12,5 tisíce obyvatel, nejčastěji pak v okresních městech s 25 až 40 tisíci obyvatel.

„Téměř dvě třetiny retail parků loni vznikly v menších městech a obcích do 40 tisíc obyvatel. Ve větších městech se již tolik nákupních parků nestavělo,“ dodává Martin Kubín.

Letos do Česka míří Primark, Chanel nebo El Gaucho

středa 13. ledna 2021