Bioveta, a.s. pracuje na vývoji vakcíny proti covidu-19 u zvířat

Bioveta, a.s. se sídlem v Ivanovicích na Hané obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k manipulaci s virem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Společnost Bioveta, největší český výrobce veterinárních vakcín, žádala o povolení k manipulaci s tímto virem v souvislosti s plánovaným vývojem vakcíny proti covidu-19 pro zvířata.

Záměrem společnosti Bioveta je vyvinout vakcínu proti covidu-19 u společenských zvířat, žijících v těsném kontaktu s člověkem a ohrožených přenosem nemoci covid-19 z člověka na zvíře. U takto nakažených zvířat by mohlo docházet k tvorbě nových mutací viru covid-19, které by mohly být snadněji přenosné zpět na člověka. Vakcína by měla být primárně určena pro psy a kočky, ale není vyloučena možnost jejího použití u jiných domestikovaných šelem.

Přenos infekce covid-19 z člověka na psy a kočky, žijících v domácnostech s nakaženým člověkem, byl prokázán v několika zemích světa. Právě vakcína, na které chce společnost Bioveta, a.s. pracovat, má tomuto přenosu zabránit.

Kontakt:

Ing. Libor Bittner, CSc.

ředitel společnosti Bioveta, a.s.

E-mail: bittner.libor@bioveta.cz

www.bioveta.cz

Klíčová slova ČR-farmacie-koronavirus-chov-firmy-Bioveta

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
Chemický a farmaceutický průmysl
Zemědělství, životní prostředí
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.