Dovolená

Připravte se na pořádnou dávku romantiky. Ikonická místa, o kterých už nemusíte pouze snít

Nekonečná krása přírody / Depositphotos
Úžasná rozmanitost láká každoročně desetitisíce Čechů k návštěvě Řecka. A každý rok je možné navštívit místo, které je úplně odlišné. Řecké ostrovy jsou prostě pestré a rozmanité. V Jónském moři leží velmi oblíbená a romantická místa, jako Zakynthos a Lefkada, či rozlehlá Kefalonie s impozantními jeskyněmi.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. dubna 2021   |   17:57

Řecko je pro mnohé Čechy srdcovka. Kdo by nemiloval zdejší pláže, atmosféru v tavernách a azurové moře? Pojďte se dnes zatoulat na ikonická místa země, jejichž krása se vám navždy vryje do paměti.

Romantický ostrov Mykonos 

Na ostrově Mykonos se připravte se na pořádnou dávku romantiky. Pokud zbožňujete typické úzké uličky, kterými byste se nejraději procházeli od rána do večera, pak si v hlavním městě ostrova Mykonos přijdete na své.

Řecko je úžasná země, která vás nezklame

Pokud prahnete i po troše místní kultury, při procházce navštivte místní muzea a zastavte se u některého z pouličních umělců. Vaše kroky povedou přímo k pobřeží, do části Little Venice, v níž se pravděpodobně ihned zamilujete do malebných domků s barevnými fasádami a dřevěnými balkony. Little Venice je jedno z nejlepších míst na ostrově na pozorování západu slunce.

Celý ostrov charakterizuje typická řecká architektura, bílé domečky s modrými okenicemi, velmi pestrý noční život i romantika, kterou člověk touží zažít. Jedním z ikonických míst je oblast větrných mlýnů Kato Mili. Tyčí se v řadě na kopci nad hlavní městem Charo. Byly postavené v 16. století a vyznačují se malebným zastřešením ze slámy a dřeva. Své kouzlo mají především při západu slunce. 

Mezi nebem a zemí

O tom, že Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, není sporu. I tři ze sedmi starověkých divů světa se nacházely na jeho území. Bohužel se nedochovaly, stejně jako další stavby z té doby, ale i tak mají příznivci historie co obdivovat. Ti zkušenější se nespokojí jen s prohlídkou Atén, ale zamíří do vnitrozemí, kde v severozápadní části Thesálie ční vysoko k nebi byzantské kláštery Meteora, od roku 1988 zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Jedná se o zcela výjimečné místo. Kláštery Meteora jsou postavené na vysokých a těžko přístupných skalních útesech a často se o nich mluví jako o osmém divu světa. Výstavba klášterů započala ve 14. století a šlo o velmi náročný proces, jelikož kamenné cesty byly vybudovány mnohem později. Dodnes je závěsný koš jediným dopravním prostředkem na vrchol některých skal. Turistům je aktuálně otevřeno 6 klášterů, kde si mohou prohlédnout vybavení a zázemí.

Zářivě modré jeskyně 

Na severu ostrova Zakynthos najdete zážitek na celý život. Pod vápencovými útvary, které omílá moře a vytváří působivé jeskyně a tunely, lze proplouvat a pozorovat, jak se azurová barva hladiny moře odráží na bílé skály a vše kolem.

Modré jeskyně vznikly v průběhu posledních několika tisíc let působením rozbouřeného moře na měkčí části zdejších vápencových skal na pobřeží. Právě přítomnost vápenců, mořské vody a slunečního svitu dává mořské vodě v jeskyních tak typickou a ojedinělou modrou barvu, na kterou se sem přijíždí podívat množství návštěvníků. Na výlet se vydejte brzo ráno nebo dopoledne, kdy se světlo dostává kromě jeskyní i hluboko pod hladinu. Vypůjčit si můžete vlastní člun nebo využít skupinového výletu na lodích s proskleným dnem. Během plavby tak můžete pozorovat podmořský svět. Kromě toho vám také kapitáni lodi umožní vykoupat se v některé z jeskyní. O tento zážitek se rozhodně nenechte připravit. Výlet sem spojte s návštěvou populární pláže Navagio, která leží  nedaleko. 

Slunce, pláže, kuchyně, atmosféra, energie a pohostinnost. To je jen malý výčet z široké nabídky Řecka pro turisty. Země nabízí, mimo krásných pláží a moře i směsici velkolepé antiky, zapomenutého středověku a možná trochu nedoceňované současnosti. Ať vyrazíte na ostrovy nebo zůstanete na pevnině, v Řecku se prostě všude budete cítit báječně.

Další zajímavé články
Reklama