Mírný pokles. V Česku dostalo v roce 2020 patentovou ochranu 7500 vynálezů, technických řešení a inovací

Skoro 7500 nových vynálezů, technických řešení a inovací dostalo loni v Česku patentovou ochranu. To je o pár set méně než v roce 2019. Ve více než 90 procentech šlo o nápady ze zahraničí, ale i české firmy, univerzity nebo taky jednotlivci byli se svými přihlášenými projekty úspěšní.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technologie Sawer, systém, který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie

Technologie Sawer, systém, který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas, Český rozhlas Radiožurnál

Českých vynálezů bylo u nás v loňském roce patentováno zhruba 500, což je číslo srovnatelné s rokem 2019. Národní patenty udělované Úřadem průmyslového vlastnictví získávaly hlavně podniky. Patří jim polovina všech patentů udělených českým přihlašovatelům.

Jihočeští vědci mají patent na nový způsob zpracování česneku. Sušením vzniká černý česnek

Číst článek

Průměrně trvá pět let, než v Česku nějaký vynález dostane patentovou ochranu. A zdaleka neplatí, že by ji nakonec dostala každá přihlášená inovace. Úspěšnost se v Česku pohybuje okolo 45 procent. Dlouhodobě nejúspěšnější jsou v přihlašování patentů veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce – těm se daří nechat si patentovat až 80 procent přihlášených vynálezů.

Patentových přihlášek bylo loni v Česku o necelou stovku méně než v roce 2019, jak vysvětlil Radiožurnálu zástupce předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák: „Bylo podáno 729 národních patentových přihlášek. Nejvíce se jich týkalo technických řešení z oblasti zdraví, z oblasti lékařských, zubních a hygienických přípravků. Byla přihlašována řešení z oblasti dopravy a skladování, z oborů měření, optiky a fotografie.“

MAGDA z ČVUT

Kdybychom se podívali na to, kdo loni v Česku nejčastěji chtěl patentovou ochranu pro svoje inovace, tak to bylo České vysoké učení technické v Praze, Škoda Auto a pak celá řada veřejných vysokých škol – třeba Vysoká škola báňská v Ostravě nebo brněnská Mendelova univerzita.

V Česku se uděluje 500 až 600 patentů ročně, ani koronavirus počet letošních vynálezů neovlivnil

Číst článek

Abychom představili alespoň jeden konkrétní vynález, dá se zmínit speciální zařízení od vědců z ČVUT, kterému se říká MAGDA je to mladší sestra systému pro získávání vody ze vzduchu, a to hlavně v pouštních oblastech. Výhody přibližuje prorektor ČVUT Zbyněk Škvor:

„Původní zařízení SAWER., které bude předváděno i na světové výstavě, je poměrně velké. Teď jsme si patentovali nové zařízení velké zhruba metr × metr × dva metry, něco jako stokilové zařízení. Něco, co se dá odvést v dodávce. Tohle menší zařízení udělá za den řekněme deset litrů vody, ale můžete ho převést v poušti, kam potřebujete,“ popisuje Škvor.

V Česku se loni – mimo jiné kvůli šíření koronaviru – víc vynalézaly a nechávaly patentovat přístroje pro sterilizaci a dezinfekci předmětů nebo také čištění vzduchu.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme