Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neznámý pachatel zastřelil hnízdícího čápa: Desetitisícová škoda!

Autor: ran - 
6. května 2021
12:26

Nejen místní obyvatele pohoršilo zastřelení dospělého hnízdícího čápa ve slovenské obci Pribylina pod Tatrami. Přísně chráněný živočich měl v sobě několik broků, našli ho ležet v trávě. Lidé nechápou, kdo a proč to udělal!

Čápa našli ležet v trávě. „Když jsem přišel, myslel jsem nejdřív, že ho srazilo auto, protože takové případy se už staly,“ řekl televizi JOJ obyvatel Pribyliny Ján Šimčo.

Správa blízkého Tatranského národního parku (TANAP) je v šoku. „Je překvapivé, že na ikonického chráněného tvora, jako je čáp, si někdo dovolí vystřelit,“ říká strážce správy TANAP Peter Vrlík.

„Když k nám přiletí čápi, lidé úplně změní myšlení, celý svět tak nějak ožije, já skutečně nevím, co to mohlo být za člověka,“ neumí si událost vysvětlit ani správce webu Kukaj.sk Ivan Daráni.

Jako v Sýrii

Pracovníci správy parku mrtvé zvíře odnesli k veterináři, který mu udělal rentgen. „Potvrdilo se, že byl zastřelený, měl v sobě pět broků. Často po nich střílejí v Libanonu, v Egyptě, v Sýrii. Tam je ochrana přírody neznámý pojem,“ řekl televizi Vrlík.

K případu se vyjádřilo i vedení TANAPu. „Nedokážu najít slušnou odpověď, to už musí byt hodně chorá hlava, která tohle udělá. Pokud někomu to zvíře vadilo, myslím, že bude nebezpečný i pro společnost,“ uvedl ředitel správy národního parku Pavol Majko.

Případ převzala policie

„Je to velmi smutné, je to velká tragédie,“ doplnil ho starosta Pribyliny Milan Kohút. Policie se už případem zabývá. „Vykonáváme všechny potřebné úkony a opatření s cílem skutek objasnit,“ informoval pro televizi policejní mluvčí Radko Moravčík.

Web televize uvádí, že „společenská hodnota“ chráněného čápa bílého činí 2 300 eur (60 tisíc korun).

Video  Někdo zastřelil hnízdícího čápa! Lidé nechápou, kdo to mohl udělat.  - Reprofoto/TV JOJ
Video se připravuje ...

baronessa ( 6. května 2021 15:26 )

Tipla bych si někoho z cikánské osady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání