InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pozemky kolem chat u Lužnice město Tábor odmítlo prodat. Má obavy o zachování přístupu k řece pro všechny

TÁBOR – Zájem o rekreační objekty se oproti loňsku zvýšil o 70% a jejich cena o 30%. Vzhledem k omezené možnosti cestovat lidé stále častěji vyhledávají možnost tuzemské rekreace ve vlastní chatě či chalupě. V Táboře dubnové zastupitelstvo řešilo žádost osmi chatařů o odkoupení pozemků v okolí jejich chat u Lužnice za výletní restaurací Harrachovka.


Od vlastníků osmi chat radnice obdržela společnou žádost o koupi pozemku parcelní číslo 822 u Lužnice. Chataři usilují o pozemky kolem svých chat a přitom navrhují, aby podél řeky byl zachován veřejný přístup.

Ze zainteresovaných odborů městského úřadu byly proti prodeji jen dva. Odbor dopravy i odbor životního prostředí svá zamítavá stanoviska opírají spíš o obavy z toho, že by někdy později mohl být tento stav narušen.

Odbor dopravy vyjádřil obavy z následného dělení pozemků okolo řeky Lužnice, které navazují na nedalekou evropsky významnou lokalitu Údolí Lužnice a Vlásenického potoka. Soudí, že prodejem by se dle dosavadních zkušeností pravděpodobně zabránilo prostupnosti krajiny podél řeky. Odbor životního prostředí namítá, že pozemek je podle zákona součástí významného krajinného prvku údolní niva, zahrnuje záplavové území, přímo sousedí se zvláště chráněným územím přírodní památky Lužnice a územím NATURA 2000 - evropsky významnou lokalitou Lužnice a Nežárka. Odbor dopravy předjímá, že kdyby chataři později své pozemky oplotili, těžko se bude náprava vymáhat. Odbor životního prostředí ve stanovisku uvedl, že by mohli u řeky budovat vstupy, mola, čerpat tu vodu nebo vypouštět splašky. Na to chataři zareagovali dopisem, že vstupy k řece tu vybudovány dávno jsou, protože jinak je břeh metr až dva vysoký, a tyto vstupy do vody běžně využívá veřejnost včetně rybářů. Upozornili také, že pečují o okolní zeleň na pozemcích města. Ostatní odbory městského úřadu námitky proti prodeji neměly, odbor správy majetku města s podmínkou, že šestimetrový pruh od břehu zůstane ve vlastnictví města, čímž by se požadovaný pozemek o ploše 2926 metrů zmenšil jen na 1700 metrů kolem chat.

Zastupitelku Hanu Randovou zajímalo, jaká je navržena cena. Dostala odpověď, že je stanovena na 354 Kč za metr čtvereční. Randová namítla, že posudek je z roku 2019 a od té doby ceny dvakrát vzrostly. Jakub Smrčka upozornil na skutečnost, že v předložených plánech není zakreslena cesta a volný koridor podél řeky. Za to se omluvila vedoucí odboru správy majetku města Dana Švecová. Smrčka přesto konstatoval, že sdílí stanovisko odboru životního prostředí a žádost nepodpoří. Stejného názoru byl i místostarosta Václav Klecanda. Ten uvedl, že veřejný prostor by se rozhodně neměl privatizovat. Na dotaz Hany Randové, zda chtějí kupci po rozdělení pozemku jednotlivé parcely oplocovat, odpověděl starosta Štěpán Pavlík, že nikoliv. Pozemky mají zůstat volně průchozí, bez plotů, stejně jako přístup na navazující lesní cesty. Další zastupitelé upozornili na absurdní přístup města, které právě těmto chatařům na žádosti o pronájem pozemků v okolí chat před několika lety odpovídalo, aby si je koupili.

Předkladatelka materiálu místostarostka Olga Bastlová konstatovala, že vidí všeobecnou nevůli pozemek chatařům prodat. Přesto o tom nechala hlasovat. Pro byli jen tři zastupitelé, což pro schválení nestačilo.

Praxe v odprodeji pozemků chatařům nebyla v minulých letech tak přísná. Například Jiří Slavíček vlastní léta po rodičích chatu nedaleko Matoušovského mlýna. „Žádné problémy s odkupem pozemku jsem neměl. Nejprve jsem odkoupil od Dražic pozemek pod chatou a pak 400 metrů čtverečních okolního pozemku od Tábora. Sousedů mám víc, cestu podél řeky jsme si vybudovali sami a máme ji zanesenou jako věcné břemeno. Zatím ji nikdo určitě nechce zneprůjezdnit. Myslím, že obavy v Táboře jsou zbytečné, chataři se o pozemky starají určitě lépe, než město nebo lesácké firmy," je názor chataře Slavíčka.

 

Diskuse k článku - 21 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    A tak volné cesta kolem řeky by něla zůstat v majetku všech a nemělo by se na ní stavět. Už kvůli řece samotné.

    Vloženo 10.5.2021 19:54:45

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Vím že několik metrů od vody vždy patří příslušnému povodí a je neprodejné.

      Vloženo 10.5.2021 20:36:06

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Přesně tak. 2m musí být ponechány pokud by tam nebyl zakázaný vstup z důvodu veřejného. Píšu o tom níže. Takže když si třeba rodinka pořídí baráček u vody, tak jim mohu sedět přímo za plotem jakožto vykonavatel rybářského práva a nemohou mě vykázat. Jo, často nadávají, ale příjezd policie je vždy vyvede z reality. Např. břehová linie nepatří nikomu. A např. rybářská stráž můžr zákonně za jistých podmínek vstoupit i na zahradu. Má stejné pravomoce jako Policie Čr. Takžr poprosím všechny zdejší chytrolíny, aby si doplnili znalosti a rád navštívím jejich místečko za plotem. Ahoj.

        Vloženo 10.5.2021 21:31:47

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Plot u řeky ne jen že porušuje zákon, ale na víc je v případě povodně nebezpečím.
          Měly by povodí zorganizovat kontroly a nařídit neinformovaným majitelům neprodlené odstranění.

          Vloženo 10.5.2021 21:38:20

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            ty se raději nauč psát.Napsat slovo nejen zvlášť jako ne jen, to je ostuda

            Vloženo 11.5.2021 10:37:35

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              oprava: slovo navíc jako na víc

              Vloženo 11.5.2021 10:38:16

              • anonymní čtenář 

                Reagovat

                 

                ty opravo nauč se psát sám, jinak slovo negramot je spisovné a padne ti jako ulité.

                Vloženo 11.5.2021 11:55:49

  • Nic 

    Reagovat

     

    Hlavně že jste vyhrál, radost ze života, jak msli stačí

    Vloženo 10.5.2021 11:15:29

  • Zdeněk 

    Reagovat

     

    Tak průchod kolem řeky musí zachovat, rád si takové debílky chataře mažu na chleba, když mi tvrdí, že je tam soukromý pozemek a já jako rybář tam nemohu. To jste ale chudinky na velkém omylu. Mohu. Stačí si prostudovat zákon 99/2004 Sb. ;) Schválně takové lokace vyhledávám. 8x byla zavolána policie Čr a 8x jsem vyhrál :)))

    Vloženo 10.5.2021 10:39:21

    • Petr 

      Reagovat

       

      Nezlobte se na ně. Ti co mají chaty mezi Lužnickou a řekou přišli o přístupy od ulice. Musí platit nějakému vykukovi. Jsou tudíž hákliví.

      Vloženo 10.5.2021 10:47:42

      • Zdeněk 

        Reagovat

         

        To mě ale nezajímá. To není můj problém.

        Vloženo 10.5.2021 11:50:24

      • Karel 

        Reagovat

         

        Kde, jaké chaty?

        Vloženo 10.5.2021 20:15:00

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      To si klidni rybař kde chceš, ale nebudeš dřepět na přístupu do řeky, který si na své náklady někdo jiný vybudoval a investoval do toho svý prachy.

      Vloženo 10.5.2021 13:35:36

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Právě že budu. Pokud tam není zakázaný vstup z důvodu veřejného zájmu, tak tam mohu sedět, i kdyby si tam někdo zařídil plot za miliony. Ostatně jsem v tomto oboru vystudovanej, takže nepravdami si na mě člověk nepřijde. A jak říkám, rád taková mìsta vyhledávám a bavím se neznalostí zákonů chatařů ;)

        Vloženo 10.5.2021 21:26:47

    • 22 

      Reagovat

       

      Tip na lokaci, zkuste vyhrát zde: 49.4108425N, 14.6655892E
      Mlýnská ulice, Čelkovice, od čp. 233 proti proudu

      Vloženo 10.5.2021 13:44:07

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        S radostí ;)

        Vloženo 11.5.2021 00:07:07

    • Jindra 

      Reagovat

       

      Má pravdu předsedo ☺taktéž jsem se s tím setkal jako rybář.Je to zakotveno v zakoně a někteří chataři ani neví co se smí a co ne.Někteří mají ploty až k řece i když dvoumetrový průchod po břehu musí být zachován.

      Vloženo 10.5.2021 19:35:40

      • Karel 

        Reagovat

         

        V zákoně je dvoumetrový průchod? Kde?

        Vloženo 10.5.2021 20:15:57

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Zákon 99/2004 Sb. Studujte.

          Vloženo 10.5.2021 21:36:44

          • Karel 

            Reagovat

             

            Jsem studoval. A o dvou metrech nic. Který paragraf?

            Vloženo 11.5.2021 10:07:14

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Rybáři otravny

        Vloženo 10.5.2021 21:12:45

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace