InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hasičská výstava v Milevsku nabízí skutečné unikáty a pohled do 150 leté historie

Prapor hasičů, který přežil okupaci za skříněmi v milevské škole.  , Autor: Libuše Kolářová

Prapor hasičů, který přežil okupaci za skříněmi v milevské škole.     Autor: Libuše Kolářová

MILEVSKO – V úterý 11. května se otevírá Milevské muzeum. Kromě stálé regionální expozice nabídne až do 31. srpna unikátní hasičskou výstavu Lidé svatého Floriána. Výstava ke 150. výročí založení milevského sboru dobrovolných hasičů se měla konat už loni. Pandemie koronaviru však před rokem zhatila nejen uskutečnění výstavy, ale i oslavu v parku Bažantnice s ukázkami techniky a zábavným programem, který hasiči připravovali. Nyní tedy na výstavu konečně došlo.

 


Ve výstavní síni Milevského muzea jsou nyní k vidění uniformy, prapory, hasičské náčiní, kroniky, různé dokumenty, ale i nalezená zakládací listina sboru milevských hasičů. Tu, stejně jako první kroniku, považovali hasiči už za nenávratně ztracenou. Pak ale kronikář sboru Jaroslav Devera zmínil, že v Praze žije vnuk zakladatele milevských hasičů Karla Duchoně Ivan Laštovka. Hasiči ho oslovili.

„Pan Laštovka byl potěšený, co všechno se od nás o svém dědečkovi dozvěděl, a my jsme byli přímo nadšení. U něj na půdě byly staré kroniky včetně zakládací listiny z roku 1870. Z listiny je patrné, že od žádosti rakouským úřadům o vznik sboru uběhla řada týdnů, než daly souhlas. Zatímco sborům ze sudetoněmeckého pohraničí vycházeli císařští úředníci vstříc obratem, českým sborům činili průtahy, protože nestáli o to, aby se Češi sdružovali," zmiňuje člen milevských hasičů a sběratel hasičských relikvií Petr Cuřín.

K vidění na výstavě je i vyšívaný prapor z roku 1938, který přežil válku schovaný za skříněmi ve škole. Jinak hrozilo, že ho němečtí okupanti zničí. 

Člen milevského sboru dobrovolných hasičů Petr Cuřín má ve své sbírce 34 vzácných historických uniforem. Zde vystavuje část, která znázorňuje, jak šel vývoj v ústroji hasičů. Od jednoduchých černých nebo tmavěmodrých prvních uniforem, přes uniformy s čamarou, patrné je i to, že sbory v Sudetech se inspirovaly saskými nebo bavorskými uniformami - ty například měly dvouřadové zapínání. Návštěvníci se dozvědí, proč měli hasiči šavle nebo tesáky a spoustu dalších zajímavostí. 

Výstava je otevřena každý den kromě pondělků od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Nabízí i takové unikáty, za kterými se do Milevska chystají sběratelé z řady míst v republice. A mnoho místních tu možná na fotkách objeví své předky.  

Příští Milevské noviny přibližují výstavu podrobněji. 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace