Po startu 159 km dlouhého druhého mallorského jednorázového závodu z města Loseta se cyklisté vydali na známý Coll de Orient a následný Coll d´Honor. Poté se vrátili do nížiny, odjeli až do přístavu Pollenca, odkud směřovali do ještě vyšších kopců s nejvyšším vrcholem Coll de Puig Major. Po 15km sjezdu si dali ještě jednu vrchařskou trojku a po ní poslední kratší stoupání do cíle v městečku Deia. 

Tentokrát odjela sedmička cyklistů. Nejznámějšími jmény mezi nimi byli Sven Byström (UAE), který se zaměřil na sprinterské prémie, a Alejandro Osorio (Caja Rural), který letos dokončil mj. 14. na Tour of the Alps a 6. na Vuelta Asturias. Ten byl také první na Orientu. Maximum, které jim peloton vedený především Movistarem a Cofidisem dovolil, byly tři minuty. 

Jakmile se najelo opět do kopců, únik se ztenčil na 4 lidi včetně Byströma a Osorii a náskok se výrazně snížil. Ještě stačili projet před stíhací skupinou další VP, kterou si opět přivlastnil Osorio. 

Před zahájením výstupu na Puig Major 30 km před cílem byl únik především díky Movistaru zlikvidován. 

V tomto stoupání se peloton rozdělil na vícero skupin. V průběhu výstupu se na čele usadila šestice ve složení Miguel López a Héctor Carretero z Movistaru, Jonathan Lastra a Jefferson Cepeda z Caja Rural, Jesús Herrada z Cofidisu a Georg Zimmermann z Intermarché. 

Cepeda však tempo neuvisel. VP vyhrál López před Carreterem a Zimmermannem. 15 km před cílem měli náskok 30 sekund. 

Když zahájili stoupání na poslední VP, náskok činil ještě 20 sekund. Kupodivu problémy zůstat ve vedoucí skupině měl López. Na samé špici nakonec zůstali jen tři: Carretero, Lastra a Herrada. 

V samém závěru mírně zaostal Carretero a ve spurtu dvojice byl šťastnější Jesús Herrada!

Karel Vacek (Qhubeka-Assos) i Jakub Bouček (Israel Cycling Academy) byli klasifikováni na 75., resp. 77. místě se ztrátou 6:06 min.