InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrazárna Špejchar v Želči zahájila sezonu

ŽELEČ - Od pátku 14. května zahájila sezonu Obrazárna Špejchar v Želči, a to monumentální výstavou českého malíře ukrajinského původu Michaela Ščigola. Jde o největší soubornou prezentaci jeho dosavadního díla, jaká kdy byla v Česku a jinde v zahraničí instalována. Poutavý vyprávěč, nesmírně skromný a taktní muž drobné postavy Michael Ščigol, obdařený citlivou duší a velkým výtvarným talentem zabydlel celý prostor Špejcharu svými obrazy. "Dojem z výstavy je ohromující," říká kurátor obrazárny Pavel Šmidrkal.

 

Michal Ščigol se narodil v roce 1945 v Čeljabinsku. "Původní profesí architekt z Ukrajiny se vlivem svého talentu a okolností proměnil v ceněného českého malíře. Jeho obrazy jsou silně inspirovány českou literaturou, především Franzem Kafkou, a historií. Špejchar v Želči představuje víc jak sto padesát Ščigolových maleb, a to dokonce ve dvou etapách," popisuje Pavel Šmidrkal dlouho odkládanou výstavu. Otevřeno je od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodin. 

Léto v galerii

„Kolem poloviny července pak bude v Želči instalována výstava Denní dění – pocity života, která obsáhne žánrovou malbu velkých postav českého malířství 19. a 20. století. Namátkou jmenuji Václava Brožíka, Luďka Marolda, Vlaho Bukovace, Oldřicha Blažíčka, Maximiliána Pirnera, Jana Dědinu, Otakara Lebedu. Celkem se bude jednat o pět desítek tvůrců. Tuto výstavu doprovodí sličná publikace," pokračuje kurátor ve výčtu akcí, na které se mohou návštěvníci těšit.
„Na konci léta se zabydlí ve Špejcharu malířka Jana Míčková, která velkou část života prožila na chalupě v Lázu u Strakonic a srdcem se propojila s jihočeskou krajinou. Její pojednání krajiny akvarelovou technikou je výjimečné barevnou souladností na vlně lyrického realismu. Návštěvníci okusí i její knižní ilustrace a především abstraktní tvorbu. Ta je přesvědčivá svou technickou jistotu a výraznou jasností, charakteristickou pro tuto část její tvorby," přibližuje malířku, která loni zemřela, Pavel Šmidrkal.

Zajímaví hosté

Galerie Špejchar je známá i bohatým hudebním programem, který doprovází každou vernisáž. „Očekáváme také zajímavé hosty na vernisážích. Ty bude vždy zahajovat hodinový koncert. V současné době se vedou jednání s hudebníky, kteří by měli vystoupit, ale jméno jednoho hosta je už zřejmé. Knížečku Pohádky s reklamou, která doprovází malou výstavku reklamních vydání pohádek z doby první republiky, pokřtí Zdeněk Troška. Jihočech jako poleno, vtipný a přátelský muž a především proslavený režisér," láká Pavel Šmidrkal návštěvníky.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace