Ryby z řeky Bíliny otráveny nebyly

blank

Rozbor vzorků vody z řeky Bíliny na Teplicku, kde 2. května uhynuly ryby, prokázal, že k tomu došlo na základě bakteriální infekce. Za úhynem může stát podle Heleny Volfové, vedoucí oddělení životního prostředí městského úřadu, například eroze půdy. Nic toxického neodhalily ani vzorky, které odebralo Povodí Ohře. 

„Tam může být spoustu vlivů, tam může být eroze půdy, tam může být cokoli. Byl velký déšť, a navíc nehoda byla nahlášena pozdě,“ uvedla Volfová. Bílina navíc protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží, teče například okolo Unipetrolu. „Bílina je obecně hodně zatížená i na březích, kde je hodně sídel a zároveň i firem včetně chemiček, takže rizika jsou u této řeky stále velká,“ řekl mluvčí Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu Jan Skalský.

Rybáři zde každoročně vysazují nové ryby. I díky tomu se kvalita vody v posledních třicet letech významně zlepšila. Ve hře byla podle rybářů i varianta, že za úhynem ryb může stát čistírna odpadních vod, která pod městem Most vypustila kvůli dešťům odpadní látky. To však odmítla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová, podle které by odpadní látky hromadný úhyn ryb nezpůsobily. Událost měla za následek vznik petice. Tu podepsalo zhruba pět desítek lidí a požadují důsledné a transparentní vyšetření záležitosti a jednoznačné vyvození důsledků pro viníka.

Foto: Lenka Kratochvílová
Zdroj: Český rozhlas 

Scroll to Top