reklama

Chcete prát zdravě a ekologicky? Vyrobte si vlastní prací gel

Klasické prostředky na praní jsou plné různých aditiv, která bohužel neprospívají ani přírodě a často ani nám. Domácí prací gel si vyrobíte velice snadno a stačí vám k tomu dvě základní složky, horká voda a běžné nádobí, které najdete určitě ve své kuchyni. Přípravek si tak můžete nachystat kdykoliv budete potřebovat a týden praní vás vyjde na méně než 100 korun.

i (Zdroj: Depositphotos)
Vyrobte si vlastní ekologický gel na praní (Zdroj: Depositphotos)

Pro domácí a ekologické praní se už delší dobu používají různé náhrady klasických průmyslově vyráběných pracích prostředků. Na trhu najdete různé prací kuličky, prací ořechy a ekologické prostředky, ať už v práškové nebo jiné podobě. Místo aviváže je možné použít ocet, co ocení hlavně maminky malých dětí a alergici. Stačí nalít 2 dcl do pračky přímo k jemnému pracímu prášku. Ocet totiž dezinfikuje a změkčuje prádlo a je zdravotně nezávadný. Jeho pach rychle vyprchá, toho se bát nemusíte. Je vhodný i pro kojenecké oblečení, místo klasické, často dráždivé, aviváže. A v neposlední řadě pečuje o pračku.

A pokud si chcete vyrábět vlastní prací prášek nebo gel, můžete se do toho směle pustit hned. Potřebujete jenom krystalickou prací sodu (neplést si s jedlou sodou!) a tuhé prací mýdlo podle vašich preferencí. Je možné přidat vonnou esenci a aviváž tak úplně vynechat. Například pomerančová esence prádlo krásně osvěží, provoní a má navíc dezinfekční účinky.

K čemu slouží krystalická soda:

  • upravuje a změkčuje vodu
  • odstraňuje silné znečištění (pracovní oděvy, montérky apod.)
  • vhodná pro namáčení, ruční praní i automatické pračky
  • zvyšuje účinnost základního pracího prostředku
  • zabraňuje usazování vodního kamene (péče o prací pračku)

Jak na domácí prací gel?

Připravte si:

  • tuhé prací mýdlo (nebo přímo mýdlové vločky)
  • krystalickou sodu (uhličitan sodný)
  • struhadlo
  • větší uzavíratelnou nádobu (cca 5 l)
  • lžíci, vidličku
Výroba pracího gelu
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Co potřebujeme pro výrobu domácího pracího prostředku

Připravte si hodně teplou vodu, vhodnou nádobu, kterou pak můžete těsně uzavřít, protože gel má tendenci vysychat, struhadlo a mýdlo se sodou. Nalijte do nádoby zhruba 2 l vody, mýdlo strouhejte na hrubém struhadle a postupně vmíchejte do vody. Přidávejte a míchejte do té doby, dokud se roztok nenasytí. Poznáte to podle toho, že už nejdou hobliny mýdla více rozpustit.

Strouhání mýdla
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Tuhé mýdlo nastrouháme na větší vločky

Postupně přidávejte mýdlo a vodu. Ideální poměr je cca 4 l vody a půlka kostky tuhého mýdla. Ale poměr není nutné dodržet přesně, budete mít jenom mírně jinou konzistenci vašeho pracího gelu. Směs mýdla a vody bude vypadat jako mléko a před přidáním sody je lepší mýdlo opravdu důkladně rozpustit. Pracujte pomalu a opatrně.

Roztok vody a mýdlových vloček
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Důkladně rozpustíme mýdlo v teplé vodě

Pak přidejte 4 až 6 polévkových lžic prací sody. Opět platí, že záleží, jakou chcete mít konzistenci, zda tekutější formu, nebo hodně tuhou, kterou je pak možné dávkovat ukrajováním. V tomto případě (na 4 litre vody a půlku kostky mýdla) bylo použito 6 lžic sody.

Krystalická jedlá soda
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Do směsi pak přidáme krystalickou prací sodu

Sodu s mýdlem důkladné promíchejte, nespěchejte, pod rukama vám za pár minut začne celý roztok pozvolna tuhnout. Při nižší teplotě je možné přidat pár kapek esenciálního vonného oleje. Poté ho nechte vychladit a ztuhnout úplně. Postupně se bude měnit na tekutý sliz. Nakonec bude možné prací gel dávkovat pomocí naběračky. Skvělá je na to lžíce na zmrzlinu, tvarově i velikostně se s ní dávkuje nejlépe.

Domácí prací sliz
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Chladnoucí směs domácího pracího prostředku

Prací gel pak dávkujte přímo do pračky pod prádlo. Na lehce znečištěné prádlo stačí jedna odměrka, na více znečištěné dvě až tři odměrky. Skvělým pomocníkem je malá síťka, do které můžete tužší variantu pracího gelu vložit, není to ale nutné.

Prací gel v pračce
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Prací gel dávkujte přímo do pračky pod prádlo

Extra tip na závěr!

Pokud preferujete práškovou formu, nebo nestíháte prací gel připravit, udělejte si to ještě jednodušší. Smíchejte krystalickou sodu s mýdlovými vločkami, nebo najemno nastrouhaným mýdlem, v poměru 1 : 1 a používejte v této formě. Do vaničky pro aviváž už jen volně nakapejte několik kapek esenciálního vonného oleje.

Mýdlové vločky a vonný olej
i (Zdroj: Depositphotos)
Mýdlové vločky pro praní a levandulový olej

Prášek vždy skladujte v uzavíratelné nádobě a mimo dosahu dětí!

Nejen prací prostředky si můžete vyrobit doma. Vyzkoušejte i svou domácí kosmetiku. Budete přesně vědět, jaké složení mají krémy či třeba šumivá koule do vany. Můžete si namíchat přesně takové vůně a barvy, které máte rádi. 

Návod na šlehaný krém na ruce:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 5. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná