Květoslav Šimek
18. května 2021 • 16:05

Světový rekord na Tretře? Taylor má pro Ostravu slabost, Zango nevidí limit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový rekord v hale už přeskočil. Sedmadvacetiletý trojskokan Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso dolétl v lednu ve francouzském Aubiére jako první v historii v hale přes osmnáct metrů. O 15 centimetrů překonal deset let staré maximum Teddyho Tamgha, který ho trénuje.



„Otevřela se mi tím mysl, nevidím žádný limit,“ hlásí sebevědomě trojskokan před Zlatou tretrou Ostrava. „Psychicky si daleko víc věřím. Vím, že můžu dokázat cokoliv! Chci medaili z olympiády v Tokiu, to je teď pro mě životní mise.“

V sektoru bude mít Zango po boku i svůj velký vzor a konkurenta Christiana Taylora. Ten už pro změnu hodně důrazně atakoval světový rekord Jonathana Edwardse (18,29) z roku 1995. Usměvavý Američan se mu přiblížil na osm centimetrů a „cestou“ posbíral dvě olympijská zlata a čtyři tituly mistra světa. „Ale Fabrice má světový rekord, to mu trošku závidím,“ usmíval se Taylor.

17,57 - Takový je rekord Zlaté tretry Ostrava ve trojskoku. Od roku 2017 ho drží Christian Taylor (osobní maximum 18,21), který bude startovat i tentokrát. Jeho hlavním rivalem bude Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso (osobní maximum 17,66).

Zango v lednu jako první v historii přelétl v hale 18 metrů (18,07). Světový rekord Jonathana Edwardse pod otevřeným nebem je 18,29 metrů.

Přiznal, že pro Ostravu má slabost. „Tady jsem vyhrál své první mezinárodní zlato, uspěl na prvních velkých závodech,“ připomněl juniorské mistrovství světa z roku 2007, kde bral zlato v trojskoku (15,98 metrů) a bronz v dálce (729 cm). „Tohle pro mě navždy zůstane největší moment, má největší atletická vzpomínka.“ Umocněná i tím, že jej na mistrovství světa doprovázeli rodiče.

I proto se na Zlatou tretru rád vrací. V letech 2015, 2017 a 2020 vyhrál trojskok, v roce 2018 si na Tretře dokonce zaběhl 400 metrů. Skončil třetí. „Fenomenální zážitek,“ vzpomínal. „Byl jsem trochu nervózní, protože to přece jenom bylo trochu jiné, než na co jsem obvykle zvyklý.“

Nechal by se k běhům případně přemluvit i Zango? Neměl by s tím problém, začínal sice jako taekwondista a zkoušel fotbal, ale jeho první atletickou disciplínou v roce 2011 byly sprinty.

„Myslel jsem, že po fotbalové průpravě by ze mě mohl být slušný běžec (osobní maximum na stovce má 10,72), ale trenér mi hned řekl, že ve mně vidí budoucího skvělého skokana,“ popisoval Zango. „Ale třeba čtyřstovku jsem zkoušel jen jednou a nedopadlo to dobře. Tohle už nikdy!“ hlásil důrazně.

Zango se nijak netají tím, že právě k Taylorovi, byť je jen o tři roky starší, v začátcích vzhlížel. „A učil se od něho, stejně jako od Teddyho Tamgha a dalších. Dneska je můj protivník, šampion. Dokázal čtyřikrát vyhrát mistrovství světa, dvakrát olympiádu. Porazit ho je pro mě velká motivace. Chci ukázat, že jsem se od něho hodně naučil. A taky bych moc rád chtěl tuhle krásnou trofej,“ ukázal na křišťálovou tretru.

Kam až by jednou venku rád dolétl? S úsměvem hlásí, že třeba 18,50 metrů nemusí být problém. „Tělo je zdravé, mysl otevřená. Čekám opravdu dobré, dobré věci.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud