Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Ineos Grenadiers přišlápli pedál až na podlahu. Na prašných cestách setřásli Evenepoela

Podoba celkové klasifikace na Giro d'Italia doznala v jedenácté etapě velkých změn. Po útoku týmu Ineos Grenadiers na prašných úsecích výrazně ztratil Remco Evenepoel, který přijel do cíle více než dvě minuty za Eganem Bernalem. Ten tak posílil své vedení v průběžném pořadí. Etapu vyhrál z úniku Švýcar Mauro Schmid.

Filippo Ganna, Egan Bernal a tým Ineos Grenadiers
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Giro d'Italia se na jeden den stalo závodem Strade Bianche, tedy jednodenním kláním, které se odehrává na prašných cestách (tzv. sterraty). Rozhodně se to nezalíbilo Remcu Evenepoeli, který ztratil na jednom z úseků kontakt s hlavní skupinou. Tým Ineos Grenadiers zaútočil a Evenepoel to odnesl více než dvouminutovou ztrátou a poklesem v pořadí.

Bernal navíc získal drobný náskok i na další kokurenty v průběžném pořadí a výrazně posílil své postavení coby držitel maglia rosa. Aktuálně vede o 45 vteřin před Alexandrem Vlasovem. O etapovém vítězství se rozhodovalo z úniku. Švýcar Mauro Schmid ve finiši přesprintoval domácího Alessandra Coviho a získal největší vítězství své dosavadní kariéry.

Je nám líto, video expirovalo.
Bernal v 11. etapě Gira zaútočil a upevnil si vedení

Jak etapa probíhala?

Na Giro d'Italia došlo na svátek, etapu po "bílých cestách", které známé ze Strade Bianche. Prašné cesty se značným převýšením měli zdramatizovat průběh závodu a napáchat první výrazné ztráty pro favority v celkovém pořadí. První úsek přišel šedesát kilometrů před cílem a peloton k nim směřoval frenetickou rychlostí.

Hned na začátku se týmu Ineos Grenadiers podařilo utrhnout Remca Evenepoela, mladý Belgičan se však díky enormnímu vypětí svých domestiků ještě do hlavní skupiny, v níž už zbývalo jen zhruba třicet jezdců, dokázal vrátit. Bylo ale jen otázkou času, kdy se nejistě působícího Evenepoela pokusí dostat pod tlak znovu.

A jezdci Ineos Grenadiers opravdu znovu zaveleli k útoku, a tentokrát mladého Belgičana skutečně setřásli. Zatímco Evenepoel ztrácel vteřiny i rozvahu (a příliš dlouho čekal na pomoc týmového kolegy Joaa Almeidy), Egan Bernal sám zmáčkl pedál až na podlehu a vedl skupinu.  

V závěrečném stoupání navíc Bernal posléze setřásl i své další konkurenty, na které najel další cenné vteřiny. Upevnil také své postavení na čele klasifikace, když získal dvacet vteřin na Alexandra Vlasova a ještě dalších deset na Simona Yatese a Hugha Carthyjo. Evenepoel se do cíle dostat až s více než dvouminutovým zpožděním.

Mezitím se ovšem také na úplném čele závodu pohybovala desetičlenná skupina uprchlíků, která se chystala na boj o etapové vítězství. Do finiše se ale jako první dostala dvojice Mauro Schmid, Alessandro Covi. Rozhodoval sprint, v němž více rychlosti předvedl švýcarský cyklista Schmid. 

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa: Perugia - Montalcino (162 km):

1. Schmid (Švýc./Qhubeka Assos) 4:01:55, 2. Covi (It./SAE Team Emirates ) -1, 3. Van Houcke (Belg./Lotto-Soudal) -26, 4. De Bondt (Belg./Alpecin-Fenix), 5. Guglielmi (Fr./Groupama-FDJ) oba -41, 6. Battaglin (It./Bardiani) -44, 7. Kluge (Něm./Lotto-Soudal) -1:23, 8. Gavazzi (It./EOLO-Kometa) -1:37, 9. Van der Hoorn (Niz./Intermarché-Wanty-Gobert) -1:43, 10. Naesen (Belg./AG2R) -1:59, ...165. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -26:15.

Průběžné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 42:35:21, 2. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -45, 3. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -1:12, 4. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:17, 5. S. Yates (Brit./BikeExchange) -1:22, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:50, 7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -2:22, 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2:24, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -2:49, 10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -3:15, ...50. Hirt -44:59.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články