Asi nejvíce očekávaná etapa letošního ročníku Giro d'Italia rozhodně nezklamala. 11. etapa z Perugie do Montalcina vedla po prašných cestách známých z jednorázovky Strade Bianche a byla pro průběžné pořadí nesmírně důležitá. Zejména díky aktivitě týmu Ineos Grenadiers v čele s Eganem Bernalem. V souboji o etapu slaví teprve 21letý Mauro Schmid (Qhubeka Assos). 

Už na prvním prašném úseku více než 60 kilometrů před cílem měl problém Remco Evenepoel. Lídr týmu Deceuninck - Quick-Step si na nezpevněném povrchu nevěřil, propadl se pelotonem a na konci 9 kilometrů dlouhého úseku ztrácel 30 sekund na Bernalovu skupinu, kterou odvezl Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Evenepoel a Deceuninck - Quick-Step si v tuto chvíli dokázali ještě poradit a vrátit se dopředu, navíc jim pomohl tým Astana - Premier Tech, protože vzadu se zdržel i Aleksandr Vlasov. Jenže na dalších prašných úsecích měl Evenepoel opět potíže a ty se dokonce stupňovaly. Problém totiž nebyl pouze v povrchu, Evenepoel si sice na sterratu vůbec nevěřil, ale chyběly mu i síly.

Ve skupině s Bernalem a dalšími favority zůstal João Almeida a trvalo dlouho, než ho vedení týmu Deceuninck - Quick-Step povolalo zpět k Evenepoelovi. Portugalec nakonec počkal a chtěl Belgičanovi pomoci, ale Evenepoel ztratil nervy, odpadl i od Almeidy a vytrhl si sluchátko vysílačky z ucha. Almeida musel opět čekat. 

V Bernalově skupině se držela většina favoritů, daleko vzadu zůstali pouze Dan Martin (ISN) a Davide Formolo (UAE Emirates), kterého zastavil defekt. Evenepoel se s pomocí Almeidy nevzdával a ztrácel kolem jedné minuty. Po prvním volném dnu uprostřed nejdelšího závodu svého života viditelně trpěl, ale bojoval. 

Po posledním prašném úseku na závodníky čekalo 9 kilometrů dlouhé stoupání Passo del Lume Spento s vrcholem 5 kilometrů před cílem. Zde se začalo závodit o celkové pořadí. Zaútočil Vlasov, ale neujel. Emanuela Buchmanna (BORA - hansgrohe) si nikdo nevšímal a dokázal se vzdálit. Problémy měli Vincenzo Nibali a Giulio Ciccone z Trek - Segafredo, slabší chvíle potkala i Marca Solera (Movistar). A pak přišel drtivý útok Egana Bernala.

Kolumbijec si na vrcholu dojel Buchmanna a společně mířili do cíle v historickém centru Montalcina. V cílové rovince se Bernal od Buchmanna odtrhl a nadělil mu 3 sekundy. Vlasov ztratil 23 sekundy. Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Simon Yates (BikeExchange) a Tobias Foss (Jumbo - Visma) zaostali o 26 sekund. Hugh Carthy (EF Nippo) byl o 32 sekundy horší. 

Další dopadli hůř. Giulio Ciccone ztratil 1:47. Remco Evenepoel situaci dokázal ukočírovat a po celodenním trápení byl v cíli s odstupem 2:08 za Bernalem. Stejný čas zajetí také Almeida a Romain Bardet (DSM).

"Očekávali jsme velké rozdíly na sterrati a několik lídrů skutečně ztratilo čas," uvedl Bernal v rozhovoru po etapě. "Jsem rád, že jsem skončil vpředu. Tempo bylo opravdu rychlé. Když zaútočil Buchmann, zeptal jsem se do vysílačky, jak si vede v pořadí. Řekli mi, že ztrácí přes minutu čtyřicet, takže jsem měl trochu prostoru vyčkávat. Kluci z EF Education Nippo se poté hodně snažili. Když Carthy nastoupil, počkal jsem a vyrazil nejprve k němu a potom k Buchmannovi. Spolupracovalo se nám dobře. Myslím, že se nám etapa podařila. Získali jsme čas na ostatní, takže bychom měli být spokojeni. Nyní se musíme soustředit na další dny."

Dva závody v jediné etapě 

V boji o etapu opět uspěl dlouhý únik, ačkoliv se to od první etapy po volném dnu nečekalo. 11 uprchlíků mělo v průběhu závodu náskok až 15 minut. Mauro Schmid, Alessandro Covi (UAE Emirates), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert), Dries De Bondt (Alpecin - Fenix), Francesco Gavazzi (EOLO - Kometa), Simon Guglielmi (Groupama - FDJ), Roger Kluge (Lotto Soudal), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Bertjan Lindeman (Qhubeka Assos), Enrico Battaglin (Bardiani - CSF - Faizanè) a Lawrence Naesen (AG2R Citroën) měli volnou cestu k etapovému triumfu.

Po mnoha útocích zůstali vpředu pouze Schmid a Covi. Oba debutanti na Grand Tour si věřili do spurtu. 22letý Covi patří k velmi rychlým cyklistům, ale ještě o rok mladší Schmid je reprezentantem Švýcarska na dráze a svou rychlostní průpravu využil v posledních 200 metrech etapy. Dokázal déle udržet vysokou rychlost a vybojoval své úplně první profesionální vítězství.