Jablonec nad Nisou: Areál Srnčí důl oživí od června discgolf

20.05.2021 12:59

Discgolf, frisbee golf nebo také populární hra s létajícím talířem, která v České republice zažívá obrovský boom, se usadí i v Jablonci nad Nisou. V městském areálu Srnčí důl vznikne devítijamkové discgolfové hřiště.

Jablonec nad Nisou: Areál Srnčí důl oživí od června discgolf
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Součástí slavnostního otevření plánovaného na druhou polovinu června bude první ročník o jablonecký discgolfový pohár. Kromě Jablonce jsou discgolfová hřiště v kraji také v Liberci, Smržovce, u Tanvaldu, v České Lípě a ve Frýdlantu.

Duchovním otcem myšlenky oživit Srnčí důl touto hrou je náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek. Ten vidí v přírodním sportovním areálu velký potenciál. „Discgolf - pro někoho možná ještě neznámá hra - mi přišel jako dobrý nápad, jak navrátit zašlou slávu do tohoto úžasného údolí. Jde o jeden z prvních kroků k oživení veřejného sportoviště. Na záměru spolupracujeme s firmou Discgolfová hřiště, Sportem Jablonec, s.r.o., jabloneckými atlety a spolkem Milujeme Jizerky. V Srnčím dole jsou už hotové důležité úpravy zeleně, se kterými oddělení správy veřejné zeleně pomohli pracovníci veřejně prospěšných prací a discgolfová komunita. Věřím, že devět discgolfových jamek bude k dispozici lidem už před začátkem letních prázdnin,“ konstatuje Mánek.

Nové hřiště je dobrá zpráva především pro všechny příznivce otevřeného a volného sportování. Na discgolf totiž každému stačí tzv. "frisbíčko" a může začít sportovat. Designeři Julius Jankovič a Pavel Brückler z firmy Discgolfová hřiště svůj návrh koncipovali tak, aby discgolfisté nijak nenarušili režim Srnčího dolu. Devět unikátních jamek navrhli jako tzv. finské, to znamená, že je umístili převážně v lesním porostu, čímž je hra technicky náročnější. Jamky vytvoří okruh, který je možné několikrát po sobě opakovat.

Projekt zrealizuje technický odbor, správcem bude Sport Jablonec, s.r.o. Hřiště bude vybavené provozním řádem, upozorňovat na něj bude propagační tabule, chystá se navigace a další. Jablonecký magistrát plánuje také půjčovnu disků, kterou zájemci najdou v Atletické hale na Střelnici. Discgolfové hřiště bude veřejně přístupné, vstup se platit nebude. „Očekávám, že zájem o discgolf v Srnčím dole, budou mít celé rodiny, mládež, ale i senioři. Hřiště mohou využívat školy a pořadatelé různých firemních akcí,“ dodává David Mánek.

Discgolf je outdoorová hra s létajícím talířem, která má více než šedesátiletou tradici. Vznikla ve Spojených státech a do ČR se dostala s příchodem nového milenia. Dnes jsou v Česku téměř dvě stovky discgolfových hřišť. Hra využívá jednoduchou mechaniku z tradičního golfu, kdy se hráč snaží umístit létající talíř (disk) co nejnižším počtem hodů do koše. Vhodný je pro všechny věkové kategorie, výjimkami mezi hráči discgolfu nejsou ani senioři 80 +. „Samotné kouzlo spočívá také v tom, že za hru se neplatí žádný poplatek. Stačí mít své disky a můžete začít hrát,“ vysvětluje Julius Jankovič z firmy Discgolfová hřiště, která hřiště v Srnčím Dole navrhla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

7:37 Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

Mírový běh (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run) je nejdelším štafetovým během ve světě, který se pra…