hledat

Tags:

Martha Cooper? Spoluautorka graffiti bible „Subway Art“ a asi nejikoničtější fotografka, o které jste neslyšeli

Sdílej

Což takhle jeden kulturní tip? Až do nedělní půlnoci (23. května) máte možnost na stránkách olomouckého street art festivalu sledovat unikátní dokument o Marthě Cooper, pravděpodobně nejikoničtější fotografce, o které jste neslyšeli.

Snímek „A Picture Story„, který zmapuje důležitou osobnost v graffiti kultuře, můžete vidět za 85 korun a zároveň dostanete slevu na nákup na molotow.cz (prokážete to potvrzením o zakoupením streamu).

„Když hořely v 70. letech čtvrti New Yorku, Martha Cooper pracovala pro New York Post a zachycovala kreativitu a hravost tam, kde jiní viděli jen kriminalitu a chudobu.

Stála u zrodu graffiti v New Yorku a zvěčnila ho. Své síly pak spojila s Henry Chalfantem a společně vydali knihu „Subway Art“, která se stala biblí graffiti a také nejvíce kradenou knihou v historii.

Ve svých 75 letech sleduje, jak se celé hnutí změnilo. Z malé komunity vzešlé z bídy se stal rostoucí komerční průmysl poháněný vzestupem sociálních médií a novými technologiemi.“

Režisérkou dokumentárního filmu je Selina Miles, jež má na svědomí i vyhlášené graffiti video „1UP – Graffiti Olympics“ a kterou mimochodem vyzpovídala naše oblíbená aerosolová spojka Vetřelec.

Pro všechny nemocné graffiti hlavy tam venku povinnost, ne?

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Street Art Festival (@safe_cz)

Tagy:
Bobby

O rapu píšu od roku 2000, od roku 2003 se tak děje pro bbarak.cz.

  • 1