Prvenství na Slováckém kopci si rozdělili Petr Vítek s Jiřím Špalkem.

Prvního podniku Maverick Hill Climb Czech a Maverick Slalom – Trophy je minulostí.

Prvenství na Slováckém kopci v Násedlovicích si rozdělili domácí jezdci Petr Vítek s Jiřím Špalkem.

Seriály Maverick Hill Climb Czech 2021 a Maverick Slalom Trophy 2021 zahájily prvním podnikem na trati v Násedlovicích u Kyjova. Závod se jel jako 23. Slovácký kopec a XI. Memoriál Stanislava Firtla. Celá akce se konala na základě platného povolení od Národní sportovní agentury a Ministerstva zdravotnictví a závod byl bez účasti diváků.

Maverick Hill Climb Czech 2021

K závodu vrchařů se prezentovalo 80 jezdců – 66 se soudobými a 14 s historickými automobily.

Páteční trvalý déšť nesliboval nic dobrého pro následující dva dny závodů. Nakonec se počasí umoudřilo a přes několik drobných dešťových přepršek, které sotva smočily závodní trať, se nic neudálo a tak se mohlo závodit.

Sobotní závod pro sebe rozhodl opavský jezdec CLIMART Racing Teamu, Petr Vítek s vozem Osella PA 30. Ten porazil po součtu časů z obou jízd okříšského jezdce startujícího v barvách KRTZ motorsport, Davida Komárka na Mc F1 EVO o 1,1 sekundu. Třetí skončil Komárkův stájový kolega Jiří Špalek s Normou M20F EVO.

Čtvrté místo vybojoval Rakušan Ferdinand Madrian z česko-rakouského týmu SKI Modřice/Mad Racing Power s další Normou M20FC  McLaren.

Michalu Novickému ze Sudoměřic týmu REC Group s vozem Ligier JS49 Honda patřilo páté místo. Marek Rybníček z Náměště nad Oslavou, představil novinku pro letošní rok, vůz KTM X-BOW. Startoval za  Nutrend Czech Team a vyjel si celkově šestou pozici. Na sedmém místě se umístil další vůz Norma M20F, který pilotoval jezdec ze Štěpánova, Zdeněk Chudoba týmu Powertti. Pražský Martin Jerman z Liqui Moly Racing Teamu se představil s Lamborghini HuracanGT3 s nímž získal osmé pořadí.

Devátá skončila nejrychlejší žena závodního pole, Kristýna Fillová ze Sudic u Náměště nad Oslavou. Ta startuje opět za KRTZ motorsport se čtyřkolkou Mitsubishi HULK 9. Desítku nejrychlejších uzavřel další jezdec týmu SKI Modřice/MadRacingPower, Rakušan Felix Pailer s Lancii Delta Integrale.

 

Petr Vítek

 

Při neúčasti sobotního absolutního vítěze Petra Vítka, byl pro nedělní závod favoritem David Komárek. Ale ani tentokrát mu nebylo vítězství souzeno. Po dvou jízdách byl o 0,42 sekundy pomalejší než jeho týmový kolega Jirka Špalek z Brna. Na třetí místo se posunul Ferdinand Madrian, čtvrtý skončil Michal Novický. Páté místo si vyjel Rakušan Andreas Stollmberger z Team Terschl Austria s vozem Dallara 302.

Ten si napravil sobotní neúspěch, když pro poruchu svého vozu nenastoupil ke druhé jízdě. Šestý byl Marek Rybníček, z ním na sedmé příčce skončila Kristýna Fillová. Osmé místo ze soboty obhájil Martin Jerman a devátý byl Felix Pailer.Po sobotním třináctém místě se v neděli probojoval do elitní desítky František Grünerze stejnojmenného týmu Grüner Motorsport z Trstěnic s vozem BMW 340i e30.

Po dvou závodech je na čele absolutního pořadí Jiří Špalek se 72 body, druhý je David Komárek se 70 body a třetí příčka patří Ferdinandu Madrianovi se 62 body, čtvrtý je s 58 body Michal Novický a pětku nejlepší uzavírá Marek Rybníček s 52 body. 

Historici 2021

Dvojnásobné vítězství si odvezl do Turnova vítěz kategorie historických vozů Petr Žáček, který bude letos obhajovat své loňské absolutní prvenství. Startoval za tým LEGENDY s vozem Audi Sport Quattro S1. V sobotním závodě druhý a v neděli třetí skončil jezdec SKI Modřice/Mad Racing Power, Petr Tykal z Brna s formuli MTX 1-03.

Stejná umístění, ale v opačném pořadí, získal jihlavský jezdec týmu SPZ-Vysočina, Tomáš Homola startující na osvědčeném BMW E30. Těmto třem jezdcům patří také průběžné pořadí po úvodním podniku. Na čele je Petr Žáček se 40 body, na druhém a třetím děleném místě jsou Tomáš Homola s Petrem Tykalem, oba mají 27 bodů.

 

Jiří Špalek

 

Lady Trophy 2021

Pro ženy byla vypsána kategorie Lady Trophy. Ze tří soutěžících žen byla po oba dva dny nejrychlejší Kristýna Fillová. V sobotu skončila na druhém místě Pavlína Havlová ze Želivska nedaleko Březové nad Svitavou. Ta startovala s Fiatem 127 v týmu Patera Motorsport. V nedělním závodě obsadila třetí místo.

V sobotu třetí a v neděli druhá, to bylo umístění pro rakouskou závodnici Victorii Schütz z MSC Mühlbach s vozem Renault 5 Alpina. Po dvou závodech je včele Fillová se 40 body, o druhé a třetí místo se dělí Havlová se Schütz – obě mají 27 bodů.

Junior Trophy

Junior Trophy, je kategorie pro nejmladší soutěžící, se prezentovalo 5 jezdců. Dvě první místa vybojoval, Lukáš Nastoupil  týmu PNTH z Olomouce s vozem Honda CRX. Na druhém a třetím místě se shodně umístili Michal Melša z TRT Polička s vozem Toyota MR2 – druhý a třetí skončil nejmladší účastník závodu, letos patnáctiletý Adam Kowalski ze stejnojmenného Motorsportu s vozem Peugeot 106 Rally.

Po jednom čtvrtém a jednom pátém místě si připsaly Pavlína Havlová a Victoria Schütz. Po dvou závodech má 40 bodů Nastoupil, na 30 bodech je Melša, Kowalski má 24 bodů a obě mladé dámy jsou shodně na 18 bodech.

Na další závod do vrchu si musí jezdci počkat na závěrečný červnový víkend – 26. a 27., kdy se pojede na trati z Víru směrem na Bystřici nad Pernštejnem. 

Maverick Slalom Trophy 2021

Mezi 35 slalomáři vévodil loňský vítěz pardubický Marek Novák z týmu MN Racing na kartkrosu s motorem Honda CBR 600 RR. Ten „nadělil“ v obou závodech více jak 6 sekund druhému v pořadí, Michalu Hanačíkovi ze Zlína,  který startoval v týmu Puglife s vozem Honda Civic Type R.

Dvě třetí místa si z Násedlovic odvezl s vozem Nissan 350Z Milan Diblík týmu KZM Racing team ze Zlobice u Kroměříže. O čtvrtá a pátá místa se podělil Ivan Hlásenský ze Šlapanic u Brna s vozem BMW M2 competition a jihlavský Radek Houska týmu SPZ-Vysočina s Audi TT.

Lady Trophy 2021

V této kategorii bylo potěšující zjištění, že se na start slalomového závodu postavilo sedm závodnic. Suverénkou i přes drobné zaváhání v nedělním tréninku se stala po oba dva závody olomoucká závodnice týmu AV Díly Praha Natalie Štěpánková s vozem Volvo 480.

Dvě druhá místa patřila Blance Dobrovolné ze Zahrádky u Náměště nad Oslavou.

Ta si ve své závodní premiéře jako dablérka, vedla velice dobře týmu Skalda Racing s vozem Citroen C2 VTS. V sobotu třetí, v neděli až sedmá, to byl výsledek Anny Kimlové z Auto Classic Clubu Brno s vozem BMW 318i. Po dvou závodech je na čele Štěpánková se 40 body, druhé místo patří Dobrovolné se 30 body. Na třetí příčce je třebíčská jezdkyně Lenka Hrubanová ze Skalda Racingu s Peugeotem 206cc, která si za dvě čtvrtá místa vyjela 20 bodů.

Na dalších místech jsou Kimlová a Irena Bauer – obě po 16 bodech, Hana Cupáková 12 bodů, ty získala za třetí místo v nedělním závodě a sedmá je Marta Slováková taktéž se 12 body…

Další dva závody čekají na slalomáře již tuto sobotu 22. a neděli 23. května 2021 na Polygonu Automotodromu Brno.

 

David Komárek

 

Za redakci MZAV MHCC a MST Jaromír Navrkal, foto Jiří Navrkal

a David Vychopeň, Motor MAX