Parlamentní výbor na aféru Ibiza končí

22.5.2021 12:44
Vyšetřování podvýboru rakouského parlamentu „Ibiza“ nebude prodlouženo a skončí 15. července. Na konec zasedání pléna Národní rady zůstala v menšině žádost sociální demokracie a liberální NEOS o prodloužení o další tři měsíce, když s lidovci hlasovali Zelení proti. V rozpravě se znovu objevila výzva opozice vůči Zeleným jako malé vládní koaliční straně, aby prodloužení nakonec podpořili. Odmítli to však s argumentem, že opozice si může kdykoli zřídit nový výbor.

Předseda sociálně-demokratické parlamentní skupiny Kai Jan Krainer vyzval Zelené k „období reflexe“ do příštího parlamentního zasedání. Do té doby by měli zvážit, zda skutečně chtějí legitimovat chování lidoveckého ministra financí Gernota Blümela a kancléře Sebastiana Kurze a podílet se na utajení ibizské aféry. Před hlasováním Krainer zrekapituloval, že lidovci od začátku existence výboru začátkem roku 2020 se snažili protahovat jednání a sabotovat jeho práci. Frakce lidovců přitahuje pozornost veřejnosti pouze svou ničivostí. Stephanie Krisperová vedoucí parlamentní skupiny NEOS, připomněla, že výbor je znepokojen nekonáním tyrkysově modro zelené spolkové vlády a varovala před její taktikou .

Pokud by byla nutná nová žádost o zřízení tohoto výboru, musela by začít opět nultou hodinu, vyžadovat opětně soubory dokumentů a žádat vyjádření. Poslanec za Svobodné Christian Hafenecker učinil za zodpovědné Zelené a doložil jim, že jejich hrdě zveřejněná slušnost se od nich už dávno odvrátila. Je to bezprecedentní, že tak činí poté, co se již vyneslo na lidovce, že se snaží výbor zrušit. Najdeme však možnost, jak bude dále pokračovat, slíbil.

Zásadní odmítnutí opozičních obvinění přišlo od lidové strany. Vy toho víte velmi málo, protože jste dosud nepředložili jediný důkaz, že vaše obvinění jsou správná,“ odpověděl Krainerovi šéf parlamentní lidovecké skupiny Andreas Hanger. Zelení obvinění odmítají a šéfka jejich poslaneckého klubu Sigrid Maurerová nepřijala argumenty sociálních demokratů a liberálů. Odsoudila je jako „plošnou ostudu vyšetřovacího výboru“ a obhajovala přístup Zelených. Pokud by hlasovali s opozicí, riskovali by nové volby, varovala.

K vzniklé situaci kolem vyšetřujícího výboru se překvapivě vyslovil ve videoprojevu spolkový prezident Alexander Van der Bellen. Aniž by jmenoval lidovou stranu jako viníka za zablokování další činnosti výboru vyšetřující korupční skandál kolem Ibizi prohlásil, že práce institucí Rakouska musí být možné provádět nerušeně a bez útoků. Musí se brát vážně, protože jsou imunitním systémem a nesmí se dopustit jejich oslabení.

 

Foto: „Aféra Ibiza“, jejíž pozadí je dodnes zcela nejasné, zlikvidovala kariéru vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho (na snímku).

seeman-richard
Narodil se v roce 1933. Je absolventem dnešní Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kde získal titul PhDr. Pracoval v Československém rozhlase, zahraničním vysílání. Po propuštění v roce 1970 byl zaměstnán jako topič a v železářství. V roce 1990 se vrátil do služeb Československého rozhlasu, kde zastával různé funkce, mimo jiné ústředního ředitele. Od roku 1993 je v důchodu a nadále spolupracuje s Českým rozhlasem. Od roku 1997 až 2008 byl členem Rady Českého rozhlasu, kde zastával po pět let funkci předsedy. Je autorem řady komentářů, článků a knih

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.