Zima a neustávající déšť ovlivnily celou 16. etapu. Pořadatele byli donuceni vynechat dvě vysokohorská stoupání Pordoi a Fedaia a etapa zamířila přímo na poslední velký výjezd Passo Giau. Zde se rozhodlo o etapě a možná i o vítězi celého Giro d'Italia. Egan Bernal totiž nenechal nikoho na pochybách, že je letos nejsilnější a navýšil náskok v celkovém pořadí.

V úvodním stoupání La Crosetta se vytvořil hlavní únik dne a Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) si v modrém dresu nejlepšího vrchaře dojel pro první body. Z početné skupiny se poté ve sjezdu uvolnila šestice nejlepších ve složení Vincenzo Nibali, Amanuel Ghebreigzabhier (Trek - Segafredo), Davide Formolo (UAE Emirates), João Almeida (Deceuninck - Quick-Step), Gorka Izagirre (Astana - Premier Tech) a Antonio Pedrero (Movistar).

Zbytek původní velké skupiny uprchlíků byl brzo dostižen a také nevelký náskok první šestice se rychle zkracoval. Tempo v hlavním poli převzal před najezdem na Passo Giau americký tým EF Nippo pracující pro Hugha Carthyho. Tempo EF Nippo ještě před Giau nezvládl Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) a odpadl. Na začátku Giau se čelní skupina rozpadla a začala rychle ztrácet náskok.

Suverénní Bernal 

V hlavním poli měl mezitím potíže Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech). Ruskému cyklistovi se zapletla pláštěnka do kola a musel zastavit a dojíždět soupeře. Tempo EF Nippo rozervalo peloton a okolo Egana Bernala zbyla jen malá skupina. Lídr závodu měl k dispozici Daniho Martíneze, ale dlouho nepotřeboval, protože už 22 kilometrů před cílem zaútočil a zbavil se všech soupeřů.

Bernal rychle dojel zbylé uprchlíky a pokračoval sám na čele závodu. Za nim se nejlépe držel překvapivě Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Bernal si dojel pro 50 bodů na vrcholu Giau a začal klesat do cílového města Cortina d'Ampezzo s náskokem 45 sekund před Carusem. 1:13 ztrácel třetí Romain Bardet (DSM), ještě za ním byli Hugh Carthy a špatný den si vybral Simon Yates (BikeExchange).

Bernal v mokrém sjezdu neriskoval a před cílem si dokonce sundal pláštěnku a ztratil další sekundy, jen aby byl vidět jeho růžový trikot. Cílem projel s náskokem 27 sekund před Bardetem a Carusem, kteří se mezitím sjeli. 1:18 ztratil Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a 1:19 Hugh Carthy. O další 2 sekund zpět byl Almeida. Vlasov dorazil se ztrátou 2:11. Yates zaostal o 2:37.

Tím se celkové pořadí opět výrazně zamíchalo, ale především už má Egan Bernal náskok 2:24 před Carusem a 3:40 před Carthym. Vlasov ztrácí 4:18 a Yates 4:20. Evenepoel dojel etapu se ztrátou přes 24 minut a novým lídrem Deceunincku je Almeida, který je desátý s odstupem 10:01.