Ruští sportovci přehráli Dány 3:0. Kazaši mají další překvapivou výhru, Němce porazili 3:2

Po pondělní porážce se Slovenskem (1:3) ruští hokejisté na mistrovství světa v Rize zvítězili nad Dánskem 3:0 a si připsali ve skupině A třetí výhru ze čtyř zápasů. Hokejisté Kazachstánu porazili Německo 3:2 a připravili mu první porážku na turnaji. Němci jsou i nadále s devíti body v čele skupiny B, Kazachstán se po třetí výhře posunul se sedmi body na čtvrté místo a udržel se ve hře o postup do čtvrtfinále.

sledovali jsme online Riga (Aktualizováno: 17:53 26. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Ruska na mistrovství světa v Rize

Hokejisté Ruska na mistrovství světa v Rize | Foto: INTS KALNINS | Zdroj: Reuters

Branky Rusů vstřelili Ivan Morozov, Alexandr Barabanov a Dmitrij Voronkov, gólman Alexandr Samonov si připsal ve třetím utkání na světovém šampionátu premiérovou nulu.

ONLINE: Ruští hokejisté - Dánsko 3:0

Číst článek

Hned v úvodu se Rusové museli bránit při vyloučení Barabanova a Samonov si poradil se Stormovou tečí střely Markuse Lauridsena. Vzápětí při Andersenově trestu podržel Dány Dahm, který zlikvidoval střelu Barabanova i dorážku Šalunova, který měl před sebou odkrytou branku. V 15. minutě se dánskému brankáři podařilo vytěsnit Zadorovovu střelu na levou tyč.

Před polovinou utkání se protlačil do šance z rohu Voronkov, ale zastavil jej faulem Jesper Jensen. Dánové se v oslabení ubránili. V 38. minutě šel pykat podruhé v utkání Andersen a sborná už početní výhodu využila. Voronkov ještě před brankovištěm nedokázal zakončit, ale puk se dostal na levou stranu k Morozovovi, který překonal Dahma na bližší tyč.

‚Musíme si vyjasnit spoustu věcí.‘ Hokejisté zakončili volný den týmovou večeří, ve čtvrtek je čeká Švédsko

Číst článek

V úvodu třetí třetiny Dánové další oslabení při Olesenově trestu ustáli a ve 47. minutě při Morozovově pobytu na trestné lavici byli blízko vyrovnání. Po Meyerově střele pomohla Samonovovi horní tyč a gólman Petrohradu si poradil i s Trueho tečí.

V 50. minutě pojistil náskok favorita Barabanov, který se trefil z levého kruhu poté, co se k němu odrazil puk ze souboje Tolčinského s Markusem Lauridsenem. Další branky mohli přidat Burdasov, Morozov a Slepyšev.

V 57. minutě po Morozovově vyhraném vhazování dovršil výsledek střelou z levého kruhu Voronkov. Bilanci jedné branky a asistence v utkání mohl v závěru ještě vylepšit Morozov, ale Dahm zasáhl lapačkou.

Rusko - Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 40. I. Morozov (Voronkov, Burdasov), 50. Barabanov, 57. Voronkov (I. Morozov). Rozhodčí: Björk, Nord - Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
Sestavy:
Rusko: Samonov - Zadorov, Něstěrov, Provorov, Gavrikov, Rafikov, Ožiganov - Barabanov, Šalunov, Slepyšev - Karnauchov, Voronkov, Tolčinskij - Burdasov, I. Morozov, Galimov - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj. Trenér: Valerij Bragin.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Krogsgaard - Nicklas Jensen, Jakobsen, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Olesen - Bau Hansen, True, Andersen - M. Madsen, Hardt, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Kazachstán - Německo 3:2

První třetina byla ve znamení střel do tyček. Nejprve orazítkoval brankovou konstrukci Stěpaněnko, poté na druhé straně Jonas Müller. Boční oblouk trefil z dorážky Rieder. Slibnou šanci si vypracoval i Ševčenko, nestihl však ideálně zakončit. Němci byli následně aktivnější, brankáře Bojarkina však překonat nedokázali.

Švédi si spravili chuť, Švýcarům nasázeli sedm gólů. Zastřílelo si i Finsko

Číst článek

Bezbrankový stav se změnil ve 27. minutě, kdy po rychlém protiútoku prostřelil Niederbergera v německé brance Šin. Němci ale zvýšili aktivitu a Kühnhackl povedenou střelou v polovině utkání vyrovnal.

Poté si slabší chvilku vybral Bojarkin, který podcenil Plachtovo zakončení na bližší tyč, ale dlouho smutnit nemusel. Rozhodčí totiž gól zrušili po takzvané trenérské výzvě, neboť brance útočníka s polskými kořeny předcházel ofsajd. V následné přesilové hře Němce přece jen do vedení posunul Eisenschmid.

Kazaši hrající čtvrtý zápas v pěti dnech ale hned na začátku třetí třetiny vyrovnali. Moritz Müller po 31 sekundách fauloval v gólové šanci Akolzina a kapitán Starčenko nařízené trestné střílení bezpečně proměnil.

V 55. minutě mohl dokonat obrat Petuchov, Niederberger byl ale ještě připraven. O minutu později se do brejku dostal Akolzin a premiérovým gólem na mistrovství světa zajistil svému týmu vítězství. Němci nedokázali vyrovnat ani v téměř dvouminutové power play.

Kazachstán - Německo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. Šin (Stěpaněnko, Šalapov), 41. Starčenko z trest. střílení, 56. Akolzin (Makljukov) - 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Bez diváků.
Sestavy:
Kazachstán: Bojarkin - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Starčenko - Šin, Šestakov, Rymarev - Panjukov, Lichotnikov, Petuchov - Savickij. Trenér: Jurij Michajlis.
Německo: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, Brandt. Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, Reichel - Eisenschmid, Loibl, Plachta - Tiffels, Kastner, Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.

Radost kazašských hokejistů | Zdroj: Reuters

jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme