Rok nehráli domácí soutěž, na mistrovství jsou bez trenéra. Přesto britští hokejisté nepřestávají udivovat

Velká Británie – Bělorusko 4:3. Lze si představit řadu sportů, ve kterých by takový výsledek nevzbudil vůbec žádnou pozornost. Ne tak v hokeji, navíc na mistrovství světa. Středeční vítězství na šampionátu v Rize je pro ostrovní celek o to větší, že Britové vyhráli utkání v elitní skupině MS po dlouhých 59 letech. Tým bezejmenných hokejistů v Lotyšsku překvapuje navzdory všem peripetiím, které ho před šampionátem provázely.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Velké Británie před utkáním na mistrovství světa

Hokejisté Velké Británie před utkáním na mistrovství světa | Foto: INTS KALNINS | Zdroj: Reuters

Psal se 9. březen 1962. Velká Británie zdolala 7:5 Finsko a oslavila svou zatím poslední výhru na MS v základní hrací době. Před dvěma lety už zdolali Britové v prodloužení Francii a teď se v Rize dočkali i za plný počet bodů.

Že tu můžu být, je pro mě pohádka, chci ale týmový úspěch, říká útočník českého národního týmu Flek

Číst článek

„Fantastický pocit! Všichni udělali maximum, abychom konečně získali výhru,“ citovaly oficiální stránky turnaje Bena Daviese, střelce druhého britského gólu v zápase s Běloruskem.

Ostrované vedli ještě v 52. minutě 4:1, soupeř ale závěr dvěma góly zdramatizoval. Na body to už Bělorusům nestačilo, i díky skvělému výkonu brankáře Bena Bownse.

„Až do konce posílal soupeř na naši branku jeden puk za druhým, snažili jsme se co nejvíce pomoci Bownsymu v brance. Jako vždy nás podržel, ale byl to úžasný výkon od prvního do posledního hráče našeho týmu,“ dodal Davies. Jeho tým tak navázal na první překvapivý zisk bodu proti Dánsku, kterému podlehl až po prodloužení.

Problémům navzdory

Byly časy, kdy Velká Británie vozila z velkých turnajů medaile. To se ale psal ještě hokejový pravěk – na bronz a dvě stříbra ze šampionátů z let 1935, 1937 a 1938 nebo na olympijské zlato z roku 1936 Britové jen těžko navážou. V Rize už ale mají na kontě čtyři body, což je o dva víc než třeba český výběr.

Britové porazili Bělorusy a mají první výhru na šampionátu od roku 1962. Kanada vyhrála nad Nory

Číst článek

Britové čekali na postup do elitní skupiny MS 25 let, po svém návratu v roce 2019 a úspěšné záchraně se ale začínají v nejvyšších hokejových patrech etablovat. A jistě budou moct navázat i příští rok, letos se totiž vzhledem ke koronavirové době nesestupuje.

Výkon outsidera skupiny A je o to obdivuhodnější, že měl ze všech účastníků asi nejhorší podmínky na přípravu. Hráči působí vesměs v nejvyšší anglické lize, která ale měla kvůli koronaviru více než rok pauzu a začala až v dubnu.

I proto se někteří britští reprezentanti potloukali v uplynulé sezoně po hostováních v nižších evropských soutěžích. A aby toho nebylo málo, v Rize jsou bez hlavního kouče Petera Russela, který zůstal z osobních důvodů doma.

I tak předvádějí sympatické výkony, ke kterým jim pomáhá i největší hvězda týmu Liam Kirk. Historicky první Brit, který byl draftovaný do NHL, vévodí na turnaji se čtyřmi góly týmovým statistikám.

„Hraje skvěle. A i když toho za posledních 18 měsíců tolik nenahrál, dokázal se na mistrovství světa zase ještě zlepšit. Všechny nás to motivuje k lepším výkonům,“ chválil Kirka jeho spoluhráč Matthew Myers.

Mistrovství světa se kvůli koronaviru vrátilo na scénu netradičně po dvou letech. A je zatím úplně jiné, než si ho hokejoví fanoušci pamatovali. Do turnaje plného překvapení tak triumf outsidera z Velké Británie dokonale zapadá.

A kdo ví, vyslanci ostrovního hokeje možná ještě neřekli poslední slovo. S trochou fantazie si teď mohou pohrávat i s myšlenkou na postup do čtvrtfinále.

Jistě, museli by pravděpodobně zdolat ještě minimálně dva ze silné trojice Česko, Švédsko, Švýcarsko. Na tomhle šampionátu ale nic není nemožné.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 27. 5. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 4 3 0 0 1 15:7 9
2. Švýcarsko 4 3 0 0 1 14:10 9
3. Slovensko 4 3 0 0 1 11:12 9
4. Česko 4 1 1 0 2 12:13 5
5. Dánsko 4 1 1 0 2 7:9 5
6. Velká Británie 4 1 0 1 2 8:15 4
7. Bělorusko 4 1 0 1 2 8:12 4
8. Švédsko 4 1 0 0 3 12:9 3

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme