Vlčnovská jízda králů se po koronavirové přestávce znovu uskuteční. Lidé ji mohou sledovat i online

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku se připravují na víkendovou jízdu králů. Ta se pojede po roční přestávce, loni ji totiž organizátoři museli kvůli epidemii koronaviru zrušit. Přímo v obci ale ani letos nebudou žádné doprovodné akce. Pro zájemce pořadatelé alespoň připravili online přenos z nedělního předávání vlády.

Vlčnov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Já jsem Josef Pavelčík, je mi deset let a chodím do 4. A,“ představuje se letošní král vlčnovské jízdy králů. „Trénoval jsem jízdu na koni, potom jsme ještě nacvičovali předávání vlády a skamarádil jsem se s družinou. Paní s koňma říká, že se hodně rychle učím,“ nastiňuje přípravy Josef. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o přípravě na letošní jízdu králů ve Vlčnově

Celá rodina se na jízdu připravovala už před rokem, tentokrát to nebylo tak hektické. „Celkově už je všechno připravené. K tomu rozhodnutí mezi rodinami aktérů, legrútů, družic a námi došlo už v únoru, takže přípravy probíhaly celou dobu a jenom se čekalo, jakou formou to bude moct být realizováno,“ říká otec krále Josef Pavelčík.

„My jsme říkali, že pokud nebudou padat trakaře a v ulicích stát tanky, tak prostě pojedeme. Pro mě je nejdůležitější, že jsme ve Vlčnově dokázali tu soudržnost a nezáleží, jestli tady bude tisíc nebo deset tisíc turistů. Prostě to jezdíme kvůli nám, našim předkům a našim dětem,“ podotýká.

Podle maminky letošního krále Petry byl oproti předchozím rokům během příprav menší shon. „Máme nadělané nůše, výzdobu, zajišťovali jsme výzdobu a pití,“ vypočítává. „Nejde o ty kolotoče, stánky a celkový humbuk, ale o to vrátit se ke kořenům a prožívat to jinými smysly,“ dodává paní Pavelčíková.

Na jízdu se nepřipravuje jenom královská rodina, ale plné ruce práce mají i organizátoři doprovodného programu.

Přípravy probíhají i v jednom z památkových domků. „Natáčíme oblékání legrúta do kroje. Je to pro pořad o předání vlády králů,“ vysvětluje autorka programu etnografka Marta Kondrová. „Mnoho lidí neví, co obnáší, než se legrút a družička do toho kroje nastrojí. Tak jsme se rozhodli, že součástí programu bude i zkrácené video s tím, jak se vlastně připravují členové královské družiny, jak na sebe berou krojové součástky zděděné po předcích,“ vysvětluje Kondrová.

Družina s králem vyjede v neděli ve 12 hodin. Streamované přenosy z předávání vlády a soutěže verbířů bude možné sledovat online na internetu. Přímo ve vsi se ale žádný program konat nebude. „V obci nebudou žádné soubory, muzika, stánky, občerstvení nebo možnost WC a podobně. Opravdu bude jenom objížďka koní a samotná jízda králů po dědině,“ uzavírá ředitelka pořádajícího Klubu sportu a kultury ve Vlčnově Petra Kučerová Brandysová.

Michal Sladký, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme