Hana jako divadlo

Oceňovaný český román v nové dramatizaci

Na jeviště se po čtyřech letech od vydání dostává kniha současné české spisovatelky Aleny Mornštajnové "Hana". Premiérou dramatizace oceňovaného románu 1. a 2. června 2021 navíc Klicperovo divadlo v Hradci Králové obnovuje svůj provoz pro diváky.

"Hana" Aleny Mornštajnové získala Cenu studentů i Cenu poroty Česká kniha, stejně jako hlavní cenu Česká kniha 2018. Stala se také Knihou roku a Novinkou roku 2017 na Databázi knih. Spisovatelka Alena Mornštajnová pak patří k nejúspěšnějším spisovatelkám současnosti. Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, druhá kniha Hotýlek vyšla v roce 2015. Především díky své třetí publikaci – Hana – z roku 2017 se Alena Mornštajnová stala jednou z nejoblíbenějších současných českých autorek. V roce 2018 vyšel ještě její román Tiché roky, v dubnu 2021 potom zatím poslední počin s názvem Listopád.

"Hana" se odehrává v rodném městě spisovatelky ve Valašské Meziříčí a uvádí čtenáře do roku 1954. Příběh vychází ze skutečných událostí. Vrací se k období epidemie břišního tyfu v roce 1945, silně se ale také dotýká tématu holokaustu, kolaborace, znárodňování majetku a dalších. Zpočátku je děj vyprávěn malou holčičkou Mirou, jež se nešťastným vývojem událostí dostane do péče málomluvné a depresivní tety Hany. Román Hana se v současnosti překládá do jedenácti cizích jazyků.

Na jevišti se strhující tempo vyprávění Aleny Mornštajnové objeví ve Studiu Beseda Klicperova divadla v nové dramatizaci režisérky inscenace Diany Nečásek Šoltýsové. Ta svou adaptaci komponovala pro konkrétní prostor a také pro konkrétní počet devíti hereček. Ryze ženský tvůrčí tým doplňuje výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak, fotografka Jarmila Štuková a dramaturgyně Lenka Smrčková. Ta k inscenaci dodává: „Rozhodli jsme, že Hanu uvedeme pouze v čistě ženském obsazení. Kdo zná román, může být z našeho rozhodnutí překvapený, ale tento nápad i scénář se velmi líbil Aleně Mornštajnové, a to nám ukázalo, že jsme se rozhodly správně. Zkoušení bylo samozřejmě náročné kvůli pandemii, ale kolikrát za život se vám stane, že jedno z témat hry společnost právě prožívá? Neděláme inscenaci o tyfové epidemii, ale člověka samozřejmě až mrazí, jak moc postavy prožívají něco, co je nám nyní velmi dobře známé, jako je karanténa, izolace apod.“

Do hlavní role obsadila autorka divadelní úpravy a režisérka Diana Nečásek Šoltýsová herečku Lucii Andělovou. V dalších rolích pak účinkují Anna Kratochvílová, Kamila Sedlárová, Martina Eliášová, Martina Nováková v alternaci s Ivanou Machalovou, Lenka Loubalová, Irena Kristeková, Jaroslava Košková a Barbora Kostkanová.

Kvůli možnosti obsazení sálu jen z 50% se odehrají premiéry dvě, 1. a 2. června 2021 od 19 hodin.

Foto: Klicperovo divadlo, Jarmila Štuková

Podcast