Marilyn Monroe: Vášnivá čtenářka neschopná naučit se text. Režiséři z ní byli zoufalí

Sexbomba závislá na lécích, která měla nespočet milenců. To si zřejmě vybaví každý, když se řekne jméno legendární herečky Marilyn Monroe. Ale věděli jste, že byla vášnivou čtenářkou a vyšetřovali ji kvůli možné podpoře komunismu? A byla skutečně přirozená blondýna? Dozvíte se v článku, který vznikl u příležitosti 95. výročí jejího narození.

Marilyn nebyla Marilyn

Než se stala Marilyn Monroe, vystupovala pod několika jmény. V rodném listě byla zapsána jako Norma Jean Mortensonová. Později používala i jiná jména. Když se věnovala modelingu, byla Jean Normanová, ale v hotelech se zapisovala jako Zelda Zonková. Jméno Marilyn Monroe začala používat ve svých dvaceti letech v roce 1946, kdy už měla podepsané smlouvy, které z ní později udělaly hvězdu. Předpokládá se, že herečka vytvořila pseudonym tak, že spojila jméno hvězdy 20. let Marilyn Miller s Monroe, dívčím jménem své matky.

Nebyla přirozenou blondýnkou

Když v roce 1946 podepsala smlouvu s modelingovou agenturou Blue Book, bylo Marilyn doporučeno, aby si hnědé vlasy obarvila na blond. To pravděpodobně byla jedna z nejlepších věcí, které pro svou kariéru udělala. Přechod z brunety na platinovou blond jí pomohl k větší slávě. Zpátky ke své přirozené barvě vlasů už se nikdy nevrátila.

Všude chodila pozdě

Marilyn byla známá tím, že všude chodila pozdě. Fanoušci ji milovali, její herečtí kolegové, producenti a režiséři z ní ale měli nervy nadranc. Vrcholem pro ně byla její neskutečná náladovost. Režisér dnes již kultovního filmu Někdo to rád horké Billy Wilder po natáčení řekl: „Zase mi chutná jíst. Po dlouhých měsících jsem se poprvé vyspal, můžu se podívat na svou ženu, aniž bych měl nutkání ji uhodit jenom proto, že je žena“. Podle knihy Bohyně: Tajné životy Marilyn Monroe Wilder až po letech přiznal, že nervování stálo za to, protože v komediálních rolích byla „absolutní génius“.

Při točení filmu Něco musí prasknout ale filmové společnosti Twentieth Century Fox došla trpělivost a za pozdní příchody Marylin vyhodila. Nakonec ji však vzala zpět.

Problémy s textem

Marilyn měla během některých natáčení hereckého trenéra, který jí pomáhal zapamatovat si repliky. Její první koučkou byla Natasha Lynessová, která s ní pracovala šest let. Pak ji vystřídala Paula Strasbergová. Za koučování Marilyn ve filmu Princ a tanečnice Strasbergová dostala honorář 25 tisíc dolarů (asi 625 tisíc korun) – stejnou částku, jakou dostávali i někteří filmoví herci. Na druhou stranu práce trenérky byla velmi náročná. Například u filmu Někdo to rád horké Marylin trvalo šedesátkrát, než správně zopakovala repliku: „To jsem já, Sugar“.

Podstoupila plastické operace

Marilyn sice byla přirozeně krásná, nicméně za svůj život podstoupila několik plastických operací. Krátce před hereckým průlomem jí agent Johnny Hyde zaplatil předělání brady a nosu. Marilyn si také bělila pleť pomocí hormonálních krémů.

Legendární šaty

Všichni známe legendární scénu z filmu Slaměný vdovec, kdy Marilyn stojí nad ventilací a kolem těla jí vlají bílé šaty. Ty se v roce 2011 prodaly za 2,8 milionu liber (asi 84 milionů korun). Jiné nádherné šaty od Jeana Louise, které herečka měla na sobě, když zpívala Happy Birthday Mr. President tehdejšímu prezidentovi J. F. Kennedymu, se v roce 1999 prodaly za 1,3 milionu dolarů (přibližně 32,5 milionu korun).

Šaty však nejsou jediným kouskem oblečení z šatníku Marilyn, za který se draze zaplatilo. Džíny, jež měla na sobě ve filmu Řeka do nenávratna, koupil za 37 tisíc dolarů (asi 925 tisíc korun) Tommy Hilfiger, který je později daroval Britney Spearsové.

Ráda četla

Možná by vás to nenapadlo, ale Marilyn Monroe byla skutečně náruživým čtenářem. Vlastnila knihovnu, v níž měla na 400 knih. Jejími oblíbenými básníky byli Walt Whitman a John Keats. Studovala také literaturu na Kalifornské univerzitě. Není divu, že ji milovali i spisovatelé – Truman Capote a Jean-Paul Sartre nemohli Monroe odolat.

Objevují se ale také názory, že ačkoliv si ke knihám dělala poznámky a ráda o nich diskutovala, aby jim plně porozuměla, jejím skutečným důvodem ke čtení bylo, aby ve společnosti zapůsobila.

Soudružka Monroe?

V roce 1956 byl její přítel a dramatik Arthur Miller vyšetřován Výborem pro neamerickou činnost kvůli komunistické činnosti. Marilyn riskovala svou kariéru tím, že při slyšení mluvila v jeho prospěch, což mu pomohlo neskončit ve vězení.

Miller se následně stal třetím a posledním manželem Marilyn. Z toho důvodu byla nakonec ona sama podezírána z inklinace ke komunistické ideologii. „Názory Subjektu jsou velmi levicové. Pokud je však aktivně využívána Komunistickou stranou, mezi pracovníky hnutí v Los Angeles to není všeobecná známost,“ napsala v roce 1962 FBI.

Růže pro Marilyn

Druhý manžel Marylin a hráč baseballu Joe Dimaggio nechal dvakrát týdně po dobu dvaceti let k hrobu své bývalé choti posílat růže. Podle různých svědectví spolu v posledních několika letech trávil pár hodně času a Dimaggio ji prý nikdy nepřestal milovat. Dokonce tvrdil, že se po rozvodu znovu vezmou.

Majitel Playboye Hugh Hefner, pro kterého Marilyn také pózovala, koupil v roce 1992 za 75 tisíc dolarů (přibližně 1,9 milionu korun) hrob vedle herečky. Nyní je Hefner vedle ikony skutečně pohřben.

Tagy: